Υπεκφυγές και δικαιολογίες Κοντοζαμάνη για τα self test

Με δικαιολογίες και χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, παραδέχτηκε το πρόβλημα που υπάρχει με τα self test, με την απόρριψή τους και με την μειωμένη  αποτελεσματικότητά τους, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παναγιώτη Κουρουμπλή, που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή.

Ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε τις παλινωδίες της κυβέρνησης και τους άστοχους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με αποτέλεσμα να προκαλείται «παραζάλη στην κοινωνία», όπως είπε.  Ο κ. Κουρουμπλής ρώτησε «ποιος αποφάσισε να αλλάξει το περιεχόμενο των οδηγιών στα self test, με αποτέλεσμα άλλα να λένε οι οδηγίες στο εξωτερικό της συσκευασίας στα ελληνικά και άλλα να λένε στα γαλλικά οι οδηγίες στο εσωτερικό της συσκευασίας. Οι οδηγίες στα ελληνικά λένε ότι μπορεί να ληφθεί δείγμα από το στόμα, και το τεστ να απορριφθεί με τα κοινά σκουπίδια, ακόμα κι αν είναι θετικό. Αντίθετα οι οδηγίες στα γαλλικά επισημαίνουν ότι το τεστ προορίζεται για χρήση από επαγγελματίες υγείας, το περιεχόμενό του είναι βιολογικό υλικό και πρέπει να απορρίπτεται με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Επιπλέον έγκριτοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα τεστ έχουν 50% ποσοστό ακρίβειας, οπότε τα αποτελέσματά τους δεν είναι ασφαλή.

Ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε ότι η λειτουργία των self test  «είναι συμπληρωματική, δηλαδή δεν υποκαθιστούν τους άλλους ελέγχους. Στόχος είναι να πιάσουμε τους ασυμπτωματικούς φορείς», είπε και πρόσθεσε ότι δόθηκαν στους πολίτες επειδή «έχουν έγκριση για αυτολήψη, για αυτοδιάγνωση. Τα προϊόντα αυτά είχαν επαγγελματική χρήση, κι έχουν πάρει από αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ευρωπαϊκών χωρών αυτή την άδεια που τους δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηριστούν ως αυτοδιαγνωστικά. Για να πάρουν την άδεια αυτή προϋπόθεση είναι να είναι εύληπτες στο κοινό οι οδηγίες χρήσης να είναι εύληπτες στον κάθε πολίτη».  Ο προεδρεύων της συζήτησης ζήτησε από τον κ. Κοντοζομάνη να καταθέσει τις οδηγίες στα γαλλικά, για να ξεκαθαριστεί αν η λήψη γίνεται από ρινοφαρυγγικό δείγμα, η και από το στόμα. Ως προς την απόρριψη, ο κ. Κοντοζαμάνης παραδέχτηκε ότι «Ναι υπάρχουν ερωτήματα γύρω από αυτό το θέμα, αλλά οι οδηγίες αναφέρουν ότι η απόρριψη γίνεται όπως στα κανονικά οικιακά απορρίμματα». Παραδέχτηκε μάλιστα ότι «πιθανώς σε ένα χαρτομάντηλο που απορρίπτουμε στα οικιακά απορρίμματα το ιικό φορτίο να είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι σε ένα self test. Οι διαδικασίες λένε να τα διαχειριζόμαστε ως οικιακά απορρίμματα.».

Ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε ότι η Ένωση Βιοπαθολόγων έχει προσφύγει στον εισαγγελέα με το ερώτημα της παραβίασης των οδηγιών. Επισήμανε στον υπουργό ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την μετακίνηση κατάκοιτων ασθενών στα εμβολιαστικά κέντρα και ρώτησε πόσοι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, τι θα κάνει το υπουργείο για να βοηθήσει ασθενείς των οποίων αναβλήθηκαν προγραμματισμένες σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις, κινδυνεύουν, αλλά δεν μπορούν να πάνε σε ιδιωτικά νοσοκομεία, γιατί δεν έχουν χρήματα. Επίσης ζήτησε να μονιμοποιηθεί το επικουρικό,  ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς  και το αντίστοιχο προσωπικό  του ΕΣΥ που λήγουν οι συμβάσεις του.