Βασικά σημεία από την ομιλία του κοιν. εκπροσώπου και βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή κατά τη συζήτηση της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, των αποθεματικών τους, τις περικοπές συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφέρθηκε στη σκληρή νομοθετική ρύθμιση του Ν. 4093/2012, μέσω της οποίας  επί της ουσίας καταργήθηκαν οι συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων, μεταξύ των οποίων των Νεοποντίων και Βορειοηπειρωτών. Ο Π. Κουρουμπλής επέπληξε την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «βασιλικότερους του βασιλέως» όσους υλοποίησαν την  απαράδεκτη αυτή απόφαση, σημειώνοντας μάλιστα ότι ενώ το επιτελείο της τρόικα είχε προτείνει περικοπή της τάξεως των 65 εκατομμυρίων ευρώ τελικώς η κυβέρνηση προέβη σε περικοπές ύψους 339 εκατομμύρια ευρώ. Υπογράμμισε δε, ότι  παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις  του Αντώνη Σαμαρά για αποκατάσταση των εν λόγω συντάξεων αλλά και τις ανακοινώσεις του Διοικητή του ΟΓΑ ότι από 1η Ιουνίου θα υπήρχε διευθέτηση του ζητήματος, τίποτε δεν έγινε για τους αγωνιστές που υπερασπίστηκαν τον Ελληνισμό στις χώρες που διαβιούσαν.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο θέμα της συνταξιοδότησης των απολυμένων σχολικών φυλάκων ζητώντας από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει άμεσα ως συντάξιμα τα τελευταία πέντε έτη εργασίας τους, ενώ επεσήμανε τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν στα δημόσια σχολεία από την έλλειψη της παρουσίας τους.

Αναφερόμενος στον ΟΑΕΕ και τους εργαζομένους που δε μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, πρότεινε σε συνδυασμό με πάγωμα των οφειλών, να δοθεί η δυνατότητα ένταξής τους σε μικρότερη ασφαλιστική κλάση καθώς όπως ανέφερε υπολογίζεται ότι με τον τρόπο αυτό θα ενταχθούν στο σύστημα οι περίπου 200.000 από τους συνολικά 360.000 μη ενεργούς ασφαλισμένους. Πρόσθεσε δε ότι από αυτήν την πρακτική ο ΟΑΕΕ θα μπορεί να εισπράττει μηνιαίως περισσότερους οικονομικούς πόρους από αυτούς που καταβάλλονται σήμερα, παρέχοντας επιπροσθέτως το δικαίωμα άμεσης ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε περίπου 200.000 οικογένειες.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ανέφερε πως είναι απαράδεκτο να γίνονται περικοπές στα επιδόματα αναπήρων, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να δοθεί παράταση χορήγησης αναπηρικής σύνταξης και πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων για τους συμπολίτες μας που παραμένουν  εγκλωβισμένοι στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ.  Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έκανε λόγο για διασυρμό της αναπηρίας, για τεράστια κενά που προκύπτουν από την απουσία ενεργοποίησης της κάρτας αναπήρων, όπως και για εφαρμογή νόμων «a la carte»,αφού για παράδειγμα ενώ οι τυφλοί συνταξιούχοι των δημοσίου τομέα ορθά δεν υπέστησαν  περικοπές, δεν συνέβη το ίδιο και με αυτούς που εργάστηκαν στον ιδιωτικό τομέα, καλώντας την κυβέρνηση να επιλυφθεί των σοβαρών αυτών ζητημάτων.