Τοποθέτηση του Π. Κουρουμπλή σε ημερίδα με τίτλο «Προκλήσεις της πιλοτικής εφαρμογής του Συστήματος Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Ελλάδα»

Tην τοποθέτησή του σε ημερίδα με τίτλο «Προκλήσεις της πιλοτικής εφαρμογής του Συστήματος Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Ελλάδα» που έλαβε χώρα σήμερα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επισήμανε ότι η επιδείνωση της φτώχειας και της κοινωνικής αδικίας είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να επιβάλει ένα δίκαιο σύστημα κατανομής των βαρών της κρίσης. Έφερε ως παράδειγμα ακραίας φτώχειας την οικονομική εξαθλίωση που βιώνουν χιλιάδες ΑμεΑ, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ και για τους οποίους η παράταση χορήγησης συντάξεων και πάσης φύσεως επιδομάτων αναπηρίας έληξε τον Απρίλιο του 2014.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει φέρει νόμο προς ψήφιση για την καθολική επέκταση του πιλοτικού προγράμματος σε πανελλαδικό επίπεδο, ούτε έχει προβλέψει συγκεκριμένο κονδύλι στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε. Στηλίτευσε επίσης την ανάθεση της σχετικής μελέτης στην Παγκόσμια Τράπεζα αντί ποσού 2 εκατ. ευρώ τη στιγμή που η Ελλάδα διαθέτει πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα απολύτως ικανά και αρμόδια να εκπονήσουν μια τέτοια μελέτη. Τέλος σημείωσε ότι στις περιπτώσεις που ο εκάστοτε δικαιούχος λαμβάνει ήδη κάποιο επίδομα δεν θα λαμβάνει την πλήρη ενίσχυση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αφού θα γίνεται συμψηφισμός επιδομάτων.