Με τον Γιώργο Βούλγαρη στο ραδιόφωνο του Ελλάδα FM 94,3

«Εργασιοκτόνο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ο Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ Ελλάδα 94,3. Όπως είπε: «Το εργασιακό νομοσχέδιο αποσταθεροποιεί όποιο εργασιακό πλαίσιο είχε απομείνει μετά τα Μνημόνια. Καταργεί το 8ωρο που είχε θεσπιστεί επί Βενιζέλου το 1920, ενώ οι υπερωρίες θα αμείβονται με ρεπό. Μειώνεται η αμοιβή των υπερωριών, άρα μειώνεται η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, κάτι θα που θα μειώσει τη ζήτηση, άρα θα πληγούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα έξοδα των οποίων αυξάνονται με την θέσπιση της κάρτας εργασίας. Η κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δώσει ή μια επιδότηση για την καθιέρωση της κάρτας ή να προχωρήσει σε μία μείωση φορολογίας».

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι οι βελτιωτικές διατάξεις που εισάγονται, δεν είναι βελτιώσεις που κάνει η κυβέρνηση, αλλά ρυθμίσεις που υποχρεούται να ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο, βάσει των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας από δύο συμφωνίες δημοσίου διεθνούς δικαίου, της ΕΕ και της ΔΟΕ. Τόνισε επίσης ότι ο νέος νόμος φέρνει τον τρόμο και τον φόβο στις εργασιακές σχέσεις: «Ωθεί τους εργαζόμενους να επιλέγουν το δικαίωμα στο φόβο, αντί για το δικαίωμα στην απεργία. Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί το κράτος στην αποπροστασία της εργασίας, αφού απελευθερώνει τις απολύσεις».

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε ακόμα ότι η αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας που ίσχυε ως το 2020 επιτρέπει στην κυβέρνηση της Ν.Δ. να φορολογήσει έως και με 44% τα αναδρομικά που πήραν οι συνταξιούχοι για τις χρονιές 2015-2016, από 20% που ήταν μέχρι πέρσι. Επιπλέον αναγκάζει τους συνταξιούχους να πάνε σε λογιστή για να κάνουν δύο τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, άρα τους προσθέτει νέα έξοδα.

Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε επίσης ότι θα καταθέσει ερώτηση για το κατά πόσο το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης κατά της Novartis για τις ζημίες που προφανώς υπέστη, αφού η εταιρία πλήρωσε στις ΗΠΑ εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, για να μην υποστεί δίωξη για πράξεις αθέμιτου ανταγωνισμού, που έκανε κυρίως στην Ελλάδα. Και μάλιστα με τη συμμετοχή πολιτικών, αφού η δίωξη που ασκήθηκε στον εισαγγελέα Αγγελή αφορά την άρνησή του να παραλάβει από τις αμερικανικές υπηρεσίες στοιχεία για εμπλοκή πρώην υπουργού της Ν.Δ. στο σκάνδαλο Novartis.

Τέλος τόνισε ότι ο πολύς και εύκολος δανεισμός με χαμηλό επιτόκιο, που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως επίτευγμα, εκτός του ότι οφείλεται στην ευνοϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όχι σε πραγματική οικονομική βελτίωση της οικονομίας, επιπλέον αυξάνει πάλι το δανεισμό της χώρας, οπότε απειλούνται νέα μνημόνια.