Θέμα: Τετράμηνη και πλέον καθυστέρηση υπογραφής συμφωνητικών για την μετακίνηση των ΑμεΑ με τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες

Κύριε Υπουργέ,

Ως γνωστόν όλα τα Υπεραστικά και Αστικά ΚΤΕΛ ΑΕ και ΚΤΕΛ ανά την ελληνική επικράτεια μεταφέρουν τα πρόσωπα με αναπηρία δωρεάν ή με μειωμένο κατά 50% εισιτήριο κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων Π.Υ.Σ. 99/1990 και του Ν. 2072/1992 με δαπάνες του Υπουργείου μετά από συμφωνητικό που υπογράφεται κάθε έτος για καταβολή του συμφωνηθέντος ποσού μεταξύ της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας και του Προέδρου κάθε Ομοσπονδίας αντίστοιχα.

Ωστόσο ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στο σύνολο της αναπηρικής κοινότητας σε συνέχεια επιστολής που απέστειλε στο Υπουργείο Εργασίας η Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Αστικών και Υπεραστικών Συγκοινωνιών με την οποία επισημαίνει την τετράμηνη καθυστέρηση υπογραφής συμφωνητικών του έτους 2013 για την δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ ή τη μείωση κατά 50% του εισιτηρίου τους.

Συγκεκριμένα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ομοσπονδία δια της επιστολής της, στα συμφωνητικά που υπογράφτηκαν για το έτος 2012, ορίζεται ότι η εν λόγω συμφωνία καλύπτει το χρονικό διάστημα από 1/1/2012 έως 31/12/2012. Μετά την ανωτέρω ημερομηνία η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου ζήτησε από την Ομοσπονδία να συνεχίσει την εν λόγω παροχή στα ΑμεΑ, στην οποία και συναίνεσε ατύπως μέχρι σήμερα, υπό την προϋπόθεση υπογραφής των νέων συμφωνητικών. Ωστόσο αν και έχουν περάσει ήδη τέσσερις και πλέον μήνες από την έναρξη του τρέχοντος έτους, δεν έχουν υπογραφεί ακόμη τα νέα συμφωνητικά για το 2013. Λόγω αυτής της μεγάλης καθυστέρησης υπογραφής των νέων συμφωνητικών πληθαίνουν οι μαρτυρίες ΑμεΑ που σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις κατά τις μετακινήσεις τους κλήθηκαν να καταβάλουν ολόκληρο το αντίτιμο του εισιτηρίου.

Στις 14/5/2013 η Ομοσπονδία με νεώτερο έγγραφό τής προς το Υπουργείο πληροφορεί ότι δίδεται τελευταία παράταση μέχρι 31/5/2013. Ωστόσο σε περίπτωση μη διευθέτησης του ζητήματος υπογραφής των νέων συμφωνητικών και με το πέρας της ημερομηνίας τα πρόσωπα με αναπηρία θα κληθούν να καταβάλουν ολόκληρο εισιτήριο για τις μετακινήσεις τους.

Κατόπιν των ως άνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη συνέχιση αυτού του κοινωνικού δικαιώματος που είναι από τα λίγα που έχουν μείνει μετά την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους από τα μνημόνια;

Οι ερωτώντες Βουλευτές,

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Στρατούλης Δημήτριος

Καραγιαννίδης Χρήστος

Γάκης Δημήτριος

Κατριβάνου Βασιλική

Μητρόπουλος Αλέξης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Ιωάννης

Τσουκαλάς Δημήτριος

Χαραλαμπίδου Δέσποινα