Θέμα: Διαφυγόντα φορολογικά έσοδα από τη λαθρεμπορία τσιγάρων

Η λαθρεμπορία καπνικών κοστίζει στο Ελληνικό Δημόσιο πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ σε απώλεια φόρων. Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί με ανυπολόγιστες άμεσες και έμμεσες συνέπειες για τα κρατικά έσοδα, κυρίως λόγω της αύξησης του ΕΦΚ. Παρ’ ότι όμως είναι πολλά τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα και η έκταση του λαθρεμπορίου συνεχώς αυξανόμενη, η αναγνώριση του προβλήματος σε θεσμικό επίπεδο έγινε και συνεχίζει να γίνεται με μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Τον Απρίλιο του 2011 στα πλαίσια του «Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής 2011-2013», ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά μέτρα για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας καπνικών με τη συνδρομή ενός σύγχρονου συστήματος κωδικοποίησης και ιχνηλασίας των προϊόντων καπνού σε αντικατάσταση των ενσήμων ταινιών φορολογίας. H αρμόδια επιτροπή υπέβαλλε το πόρισμά της, ωστόσο οι σχετικές διαδικασίες, αν και ξεκίνησαν, για άγνωστους λόγους δεν ολοκληρώθηκαν.

Η κωλυσιεργία συνεχίζεται, παρότι η καταπολέμηση της λαθρεμπορίας θα προσέφερε στο ελληνικό δημόσιο 700 εκ. ετησίως και θα μπορούσε να αποτελέσει ισοδύναμο πολλών μέτρων λιτότητας, περικοπών συντάξεων και αποδοχών που έχουν επιβαρύνει τους έλληνες φορολογούμενους, με τραγικές συνέπειες για το επίπεδο της ποιότητας ζωής τους. Σημαντικό θα είναι το όφελος και για το πλήθος των περιπτερούχων και διανομέων που πλήττονται από το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Είναι σαφές ότι τα παράνομα συμφέροντα που πλήττονται είναι τεράστια, ενώ δημιουργεί ερωτηματικά η θέση του Συνδέσμου Ελληνικών Καπνοβιομηχανιών που υποστηρίζει ότι το υπάρχον σύστημα ελέγχου είναι επαρκές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση των νομοθετηθέντων μέτρων σχετικά με την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας τσιγάρων;
  2. Θα συνεχίσει η Κυβέρνηση να καλύπτει τις υστερήσεις των φορολογικών εσόδων με άδικα και επαχθή μέτρα για τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους, ενώ την ίδια στιγμή παρέχει φορο-ασυλία στους μεγαλο-οφειλέτες του δημοσίου και τους λαθρέμπορους;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Παναγιώτης Κουρουμπλής