Θέμα: Απαλλαγή ευπαθών κοινωνικών ομάδων από το έκτακτο ειδικό τέλος πρώτης κατοικίας

Στα τέλη Ιουλίου θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται και πάλι οι πρώτοι λογαριασμοί της Δ.Ε.Η. στους οποίους θα περιλαμβάνεται και το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών. Η συσχέτιση είσπραξης του χαρατσιού με το δημόσιο αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος κρίνεται από κάθε άποψη αντισυνταγματική και άδικη, πλήττοντας τα δοκιμαζόμενα από την κρίση νοικοκυριά.

Χιλιάδες οικογένειες που απέκτησαν πρώτη κατοικία με τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής και τη χρήση υψηλότοκων στεγαστικών δανείων τα οποία και αδυνατούν να αποπληρώσουν λόγω της φορολογικής επιδρομής, της ακρίβειας και της ανεργίας, καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν και τις νέες επιδρομές άνισης κατανομής των βαρών.

Σε ακόμη δυσμενέστερη οικονομική θέση θα βρεθούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άτομα με χαμηλό εισόδημα, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ, τρίτεκνες-πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες)  που διαβιούν στα όρια της φτώχειας, οι οποίες στην αδυναμία τους να προβούν σε πληρωμή του ειδικού τέλους ενδεχομένως να έρθουν αντιμέτωπες με την κατάσχεση των ίδιων τους των σπιτιών.

Δεδομένου ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί κατάργησης του ειδικού τέλους ακινήτων αποδεικνύονται ψευδείς

 

ερωτάται ο κ. Υπουργός,

Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί σε κατάργηση του ειδικού τέλους πρώτης κατοικίας  ιδιαιτέρως για τις ευπαθείς  πληθυσμιακές ομάδες  που σήμερα χειμάζονται από την κρίση και καθίστανται το παρανάλωμά της;

 Ο ερωτών βουλευτής,

 Κουρουμπλής Παναγιώτης