Τελετή ορκωμοσίας εξήντα τεσσάρων (64) Σημαιοφόρων Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. εκπαιδευτικής σειράς 2016-2017

Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Διονύση – Χαράλαμπου Καλαματιανού, καθώς και του Αρχηγού Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχου Λ.Σ. Σταμάτιου Ράπτη, πραγματοποιήθηκε σήμερα η ορκωμοσία εξήντα τεσσάρων (64) νέων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, της εκπαιδευτικής σειράς 2016-2017.

Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιά, κ.κ. Σεραφείμ, ενώ παρέστησαν επίσης, ο κ. Θοδωρής Δρίτσας ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο Αναπληρωτής του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Τζανέτος Φιλιππάκος εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Συντυχάκης Εμμανουήλ, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Σαρωνικού κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Δήμαρχος Περάματος κ. Ιωάννης Λαγουδάκης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης Π.Ν., ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Υποναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος Π.Ν., ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά Αρχιπύραρχος Κουτσούκος Α. Δ., ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας Ταξίαρχος Κατσίφας Λ., καθώς και εκπρόσωποι των Εφοπλιστικών Ενώσεων, των Στρατιωτικών Δικαστικών Αρχών και αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε:

Αγαπητοί Νέοι Σημαιοφόροι του Λιμενικού Σώματος ,

Σήμερα με τις ευλογίες της Εκκλησίας και του Επισκόπου μας και με την παρουσία της ηγεσίας του Ναυτικού, της Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος, ως και την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας, δώσατε έναν σημαντικό όρκο. Όρκο που αφορά το σεβασμό στις αξίες της πατρίδας, του Συντάγματος και της Δημοκρατίας, όρκο που αφορά το σεβασμό στα ιερά και όσια της πατρίδας και της Εκκλησίας.

Η ελληνική πολιτεία, σήμερα, σας αποδίδει την πιο ύψιστη τιμή, την εμπιστοσύνη της στα πρόσωπά σας, τις αρχές και τις αξίες σας σ’ αυτό που σας γαλούχησαν οι ωραίες οικογένειες από τις οποίες προέρχεστε.

Νέοι και νέες, ζούμε μια δύσκολη περίοδο για την πατρίδα, μια μεγάλη δοκιμασία τα τελευταία χρόνια, αλλά είμαι βέβαιος πιστεύω, όπως κι εσείς το πιστεύετε, ότι αυτός ο τόπος με το διαχρονικό και διαιώνιο DNA που διαθέτει, θα αντιμετωπίσει όρθιος και με αξιοπρέπεια αυτή τη δυσκολία. Παρά τις δυσκολίες λοιπόν αυτές, η πολιτεία με τη φροντίδα και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας, εξασφάλισε τις οικονομικές δυνατότητες, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε εσάς σήμερα να αναλαμβάνετε έναν τόσο σημαντικό ρόλο.

Τα πράγματα στη ζωή δεν είναι απλά, είναι δύσκολα. Αλλά η αξία του ανθρώπου είναι να τα αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα, με πείσμα, με υπομονή και με θέληση. Όπως γνωρίζετε και στον τομέα των εθνικών προβλημάτων, τα πράγματα δεν είναι τόσο ήρεμα. Εμείς, οφείλουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να διεκδικούμε την επικράτηση της ειρήνης, διότι δεν έχουμε καμία αρνητική και εχθρική διάθεση απέναντι σε κανέναν γειτονικό λαό. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε αυτά που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας.

Διεκδικούμε λοιπόν και αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και με ένα τέτοιο πνεύμα πρέπει να διακατέχεστε, υπηρετώντας σε δύσκολες και κρίσιμες γραμμές την πατρίδα. Εύχομαι, αυτή η νέα πορεία της ζωής σας να είναι μία πορεία δημιουργική, να δημιουργείτε σχέσεις φίλιας, αλληλεγγύης, αγάπης, συναδέλφωσης, αδελφότητας με τους συνεργάτες σας, τους συναδέλφους σας, τους φίλους σας. Μόνο έτσι θα οικοδομήσουμε όλοι μαζί μία καλύτερη κοινωνία, που οι αξίες της αλληλεγγύης θα είναι αυτές που θα μας καθοδηγούν.

Θέλω να ευχαριστήσω και τους γονείς σας, που σας ανέθρεψαν με αυτές τις αξίες. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ικανοποίηση ενός γονιού, να βλέπει το παιδί του να προοδεύει. Με αυτές τις σκέψεις και μεταφράζοντας και εκφράζοντας τα συναισθήματα όλων των παρόντων, σας εύχομαι και είμαι βέβαιος γι’ αυτό, Καλή Σταδιοδρομία.

Ακολουθεί η Ημερήσια Διαταγή του Διοικητή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων:

Νέοι Σημαιοφόροι του Λιμενικού Σώματος,

Ο όρκος που δώσατε σήμερα στα σύμβολα της Πατρίδας και της Πίστεως ενώπιον της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, των γονέων και συγγενών σας, αποτελεί σύμβολο τιμής και ισχυρή δέσμευση προς την Πατρίδα, την οποία καλείστε να υπηρετήσετε ως Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος.

Η Σχολή αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανη, γιατί αποδίδει σήμερα άλλη μια τάξη Αξιωματικών. Αξιωματικών κατάλληλα προετοιμασμένων, με όραμα, αίσθηση του καθήκοντος, ναυτική συνείδηση, υψηλό ηθικό και αγάπη στην πατρίδα, έτοιμων να στελεχώσουν το Λιμενικό Σώμα.

Σήμερα είναι μία μέρα χαράς για όλους μας και ιδιαίτερα δική σας. Η ορκωμοσία σας όμως, δεν σηματοδοτεί ένα τέλος αλλά μία αρχή. Από αύριο ξεκινά ο δρόμος του καθήκοντος, της ευθύνης, της προσφοράς και της επαγγελματικής καταξίωσης.

Σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να πορευτείτε έχοντας επίγνωση των προκλήσεων που καθημερινά σαν Χώρα αντιμετωπίζουμε, που απορρέουν από τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές, οικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες και επιβάλλουν τη συνεχή εγρήγορση, εκπαίδευση και προσπάθεια.

Πρέπει να έχετε συνεχώς στο νου σας ότι η Ελλάδα είναι μια κατ’ εξοχήν Ναυτική χώρα και το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των θαλασσίων συνόρων και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της θαλάσσιας Στρατηγικής της Πατρίδας μας.

Ο Ελληνικός λαός από εσάς προσδοκά την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, σε εσάς εμπιστεύεται την ασφαλή θαλάσσια μετακίνηση του, εσάς αισθάνεται ο εργαζόμενος στην θάλασσα, ως φύλακα των εργασιακών του δικαιωμάτων και της ασφάλειας του. Σε εσάς και στην δική σας στήριξη προσβλέπει η Ελληνική Ναυτιλία και η Ακτοπλοΐα. Εσείς θα κληθείτε να εκπροσωπήσετε την Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο σε Διεθνή Ναυτιλιακά Fora και οργανισμούς. Εσείς λοιπόν μέσα από τον πολυδιάστατο ρόλο, που από σήμερα αναλαμβάνετε, καλείστε να στηρίξετε έναν από τους πλέον βασικούς πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας. Τη σημαντικότερη και παλαιότερη ελληνική βιομηχανία, τη Ναυτιλία.

Νέοι Σημαιοφόροι του Λιμενικού Σώματος,

Να μην ξεχάσετε ποτέ τους ιστορικούς και αδελφικούς δεσμούς μεταξύ του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού. Δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν από την Ιστορία, τους Πολέμους αλλά και μέσα από την κοινή μήτρα παραγωγής Αξιωματικών, τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Τελειώνοντας, εκ μέρους όλων των αξιωματικών και καθηγητών, οι οποίοι με την άοκνη και συνεχή προσπάθειά τους σας οδήγησαν στη σημερινή ημέρα, σας διαβεβαιώνω ότι μόνο υπερηφάνεια αισθανόμαστε για εσάς και δεν θα παύσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξή σας και την προσπάθειά σας να κατακτήσετε ακόμη ψηλότερες κορυφές.

Σας εύχομαι για άλλη μια φορά καλή τύχη, ο προστάτης μας, Άγιος Νικόλαος, να καθοδηγεί τα βήματά σας και σας καλώ να αναφωνήσετε:

Ζήτω το Έθνος

Ζήτω το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα