ΤΕΛΕΤΗ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑΣ ΑΣΕΠ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ορκωμοσία της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) υπό την παρουσία του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Αν. Υπουργού ΕΣΔΑ κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού ΕΣΔΑ-αρμόδιου για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα και του Υφυπουργού ΕΣΔΑ κ. Γιάννη Μπαλάφα.

Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κώστας Πουλάκης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων κ. Ευάγγελος Καπετάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννης Καπάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

Ομιλία του Προέδρου Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκου Βούτση

Ζήτησα από τον πρόεδρο να παρίσταμαι σήμερα στην τελετή και είναι τιμή μου που με καλέσατε την ημέρα της ορκωμοσίας σας. Έχουμε μπει σε μια διαδικασία διαμόρφωσης συγκρότησης και πλήρους λειτουργίας των συνταγματικά προβλεπομένων ανεξαρτήτων αρχών. Μετά την ΑΔΑΕ, το ΑΣΕΠ κι αύριο ή μεθαύριο θα λήξουμε το θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων για το Συνήγορο του Πολίτη ενώ παράλληλα έχουμε διαμορφώσει τις προτάσεις για την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Άρα από τις πέντε προβλεπόμενες συνταγματικές ανεξάρτητες αρχές, πριν το κλείσιμο της Βουλής που θα γίνει μέσα στον Αύγουστο, οι 4 εξ αυτών θα έχουν μπει σε μια κανονική λειτουργία και με μια στελέχωση η οποία μεσομακροπρόθεσμα θα έχει ευθύνες για τα πεδία τους.

Παραμένει το κενό στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο έχετε παρακολουθήσει, ήταν ένα σημείο, μια Αρχή γύρω από την οποία αναπτύχθηκε μια ισχυρή πολιτική αντιδικία, που δεν επέτρεψε παρ’ ότι δεν υπήρχαν σοβαρές ενστάσεις σε πρόσωπα τα οποία προτάθηκαν, δεν επέτρεψε να διαμορφωθεί η πλειοψηφία των 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων. Εμείς θα συνεχίσουμε όμως και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια, ελπίζω και με τη βοήθεια όλων των κομμάτων, για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Όπως είναι γνωστό βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία που η ίδια η Βουλή επέλεξε τελικά για τη διαμόρφωση του νέου τηλεοπτικού χάρτη στο ψηφιακό τοπίο. Αμέσως μετά χρειάζεται ένα ισχυρό Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης που να μπορεί να λειτουργήσει, να εφορεύσει όλο το πεδίο των ελέγχων, των ρυθμίσεων, της παρακολούθησης και της εισαγωγής στη νέα εποχή. Πρόκειται για ένα πολύ διευρυμένο επίπεδο, άρα και σε αυτή την πέμπτη Αρχή, ελπίζω σύντομα να έχουμε κλείσει.

Από εκεί και πέρα βεβαίως γνωρίζετε ότι υπάρχουν κι άλλες Αρχές οι οποίες όμως είναι έξω από το πεδίο αυτό που έχει καθορίσει ο συνταγματικός νομοθέτης και παρ’ όλα αυτά πάρα πολύ σοβαρές, όπως η ΕΕΕΠ, ή ο Συνήγορος του Καταναλωτή ή άλλες, οι οποίες όμως δια των Υπουργείων και δια της διοίκησης με μια προσπάθεια και με μια συνέργεια της Βουλής και των αρμοδίων Διαρκών Επιτροπών, έχουν ήδη στελεχωθεί, ή κάποιες από αυτές θα στελεχωθούν.

Είναι πάρα πολύ σημαντικός βεβαίως ο δικός σας ρόλος, η δική σας λειτουργία. Είστε λειτουργοί σε ένα κατ’ εξοχήν τομέα όπου απ’ όλους τους πόρους της κοινωνίας αναζητείται ο τρόπος να υπάρξει μια βαθιά τομή σε σχέση με το παρελθόν των συμπτωμάτων του πελατειακού κράτους, των πελατειακών συστημάτων, τον τρόπο με τον οποίον κατά καιρούς στελεχωνόταν η δημόσια διοίκηση, ή ευρύτερα οι φορείς γενικής κυβέρνησης κλπ. Μπορείτε να καταδείξετε με τον καλύτερο τρόπο και υπήρξαν τέτοιες διαδρομές και τέτοια σωστά και καλά συμπτώματα από το ΑΣΕΠ και την προηγούμενη περίοδο. Είστε για την ελληνική κοινωνία το συμπλήρωμα της γενικής συνείδησης που έχει διαμορφωθεί π.χ. για τις πανελλαδικές εξετάσεις ότι είναι ένας θεσμός στέρεος μέσα στο χρόνο για την ακριβοδίκαιη και σωστή διαδικασία για τα παιδιά μας, για τις σχολές και ότι δεν υπεισέρχεται τίποτα το διαφορετικό.

Μπορεί το ΑΣΕΠ και σας επαναλαμβάνω, έχουν υπάρξει τέτοια δείγματα, να εγκαθιδρυθεί στην συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας με το τέλος της κρίσης για το οποίο όλοι εργαζόμαστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να έρθει, να είναι ένας στέρεος θεσμός για τη δημοκρατία, την ισοπολιτεία, την ισονομία, την αξιοκρατία, τη σωστή λειτουργία του δημοσίου. Ευτυχώς δεν θα κληθείτε ξανά, ελάχιστοι από εσάς το γνωρίζουν, ή το υπέστησαν, ή το υπηρέτησαν, να είστε ο θεσμός που θα κάνει τις αρνητικές μοριοδοτήσεις για να γίνονται οι λίστες των απολύσεων και των αποχωρήσεων.

Ήταν κάτι, ήταν μια τομή η οποία έφερνε σε αμφιταλάντευση και στη συνείδηση του κόσμου το ρόλο του ΑΣΕΠ. Πλέον μπορείτε μόνο με θετικό πρόσημο να λειτουργήσετε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είμαι ευτυχής και εκ μέρους όλων των κομμάτων που με ευρύτατη πλειοψηφία προταθήκατε και εκλεγήκατε σε αυτές τις θέσεις, για το ρόλο σας.

Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρόεδρε. Να είστε καλά.

Ομιλία Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή

Να καλωσορίσω τον Πρόεδρο της Βουλής στο Υπουργείο μας. Και εγώ και ο κ. Βερναρδάκης, ο κ. Μουζάλας, ο κ. Μπαλάφας, ο κ. Πουλάκης και ο κ. Τσουκαλάς. Καλωσορίζω τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, τους αντιπροέδρους και όλα τα στελέχη που επελέγησαν, όπως στοχευμένα είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, με ευρείες συναινέσεις και συνεργασίες των πολιτικών κομμάτων που αποτελούν πυλώνες της δημοκρατίας μας.

Ειλικρινά είναι μια ουσιαστική, δεν είναι τυπική η σημερινή συνάντηση, γιατί έχει να κάνει με ένα θεσμό, ο οποίος όταν θεμελιώθηκε, κανένας ίσως δεν πίστευε ότι θα είχε αυτή την πορεία. Και εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναφορά σε έναν άνθρωπο που συνέλαβε την ιδέα, να θεμελιώσει στην Ελλάδα αυτό το θεσμό, έναν ευπατρίδη τον Σάκη Πεπονή, ο οποίος και με την έγκριση του τότε Πρωθυπουργού, του Ανδρέα Παπανδρέου προχώρησε σε αυτό τον πολύ σημαντικό θεσμό.

Η ίδια η ζωή, ξέρετε επιβεβαιώνει ή διαψεύδει επιλογές πολιτικές και αυτός ο θεσμός απεδείχθη πως παρά το γεγονός ότι ήρθε σε σύγκρουση με νοοτροπίες δεκαετιών και με τη λογική που αναφέρουμε ως πελατειακό κράτος, δηλαδή την σχέση πολιτικού και πολίτη δημιουργώντας όλες αυτές τις εξαρτήσεις. Παρά ταύτα, λόγω της δουλειάς που έγινε από όλους αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε και να αναγνωρίσουμε την συμβολή τους για την καθιέρωση στην συνείδηση του ελληνικού λαού, ενός τόσο σημαντικού θεσμού.

Και ειλικρινά θέλω να σας εξομολογηθώ, πως στην περίοδο που ήμουνα βουλευτής και ενώ υπήρχε η πίεση του κόσμου, σιγά – σιγά αυτός, άρχισε πλέον να αποδέχεται ότι ο θεσμός αυτός και αξιόπιστος είναι και διαφάνεια έχει στις λειτουργίες του, με συνέπεια να έχουμε μια αναβάθμιση σε σημαντικό βαθμό της ποιότητας των υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα.

Σε μια περίοδο που ζούμε με τις επιπτώσεις και τις επιδράσεις αυτής της πολυεπίπεδης οικονομικής, ηθικής, αξιακής και κοινωνικής κρίσης, αυτοί οι θεσμοί αποτελούν τις σταθερές για την δημοκρατία μας και το πολίτευμά μας. Είμαστε βέβαιοι και εκφράζουμε συνολικά -πολιτική και πολιτειακή ηγεσία- την απόλυτη εμπιστοσύνη μας στον θεσμό και στους ανθρώπους που το στελεχώνουν. Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσετε και εσείς με τον ίδιο ζήλο την προσπάθεια αυτή, εμπεδώνοντας το αίσθημα της αξιοπιστίας, της σωστής αξιολόγησης και της αξιοκρατίας.

Είναι έννοιες που οφείλουμε ως πολιτική ηγεσία συμπολιτευόμενη και αντιπολιτευόμενη, να τις εμπεδώσουμε και να τις καθιερώσουμε στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Μόνο μέσα από λειτουργίες με τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά, μέσα από διαδικασίες που θα καταγράφουν και στη λεπτομέρειά τους τη διαφάνεια, είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουμε πραγματικά να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει αυτές τις επιλογές και αυτούς τους θεσμούς με κάθε τρόπο. Η συνεργασία θα είναι ανοιχτή, διαφανής, στη λογική ακριβώς ότι πορευόμαστε ώστε να διευρύνουμε όλα αυτά τα πεδία όπου υπάρχει η σκιά ενδεχομένως της συναλλαγής και να υποκαταστήσουμε όπου υπάρχει αυτό το κλίμα, με ένα κλίμα διαφάνειας για να αισθανθεί επιτέλους ο ελληνικός λαός ότι έχουμε θεσμούς πραγματικά θεμελιωμένους στην αξία και την αξιοσύνη. Έχουμε θεσμούς που πιστεύουν στις αξίες και όχι στα αξιώματα.

Να είστε καλά. Καλορίζικοι και είμαι βέβαιος πως όλες και όλοι θα εργαστείτε με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο πνεύμα για να διευρύνουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού του πολύ σημαντικού και πλέον καταξιωμένο στη συνείδηση του λαού θεσμού. Να είστε καλά.

Ομιλία του Προέδρου του ΑΣΕΠ , κ. Ι. Καραβοκύρη

Κατ’ αρχήν αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Βουλής, αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να ευχαριστήσω τους παριστάμενους Υπουργούς και τον Πρόεδρο της Βουλής, για τα καλά λόγια τα οποία είπαν για το ΑΣΕΠ.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω ν’ αποταθώ και σ’ εσάς και να σας πω το εξής: Ότι καλούμαστε σε μια εποχή που η χώρα μας περνά μια κρίση μεγάλη οικονομική όπως όλοι ξέρετε και πολλές φορές η κρίση αυτή η οικονομική μπορεί να μεταφέρεται και σ’ επίπεδο ηθικής κρίσης.

Θα ήθελα να σας πω το εξής: Ότι το ΑΣΕΠ συμπλήρωσε γύρω στα 21-22 χρόνια από την ίδρυσή του και μέχρι σήμερα πράγματι, έχοντας επίγνωση όλων αυτών που ακούσαμε, έχει ένα καλό όνομα προς την κοινωνία. Αυτό το καλό όνομα, εμείς καλούμαστε να το συνεχίσουμε. Επιβάλλεται. Είμαστε καταδικασμένοι αυτής της ιστορίας του να το συνεχίσουμε και βέβαια να το διευρύνουμε.

Εγώ προσωπικά, εκτιμώ ότι έχουμε πάει καλά αυτά τα χρόνια, όμως περάσαμε στη φάση της ενηλικίωσης. Και όπως οι παιδικές αρρώστιες ακολουθούν τα παιδικά βήματα και τα πρώτα βήματα, θα πρέπει να μη σκύψουμε μόνο και να καθόμαστε στις δάφνες όπως η Πυθία, αλλά να δούμε σαν τους Πυθαγόρειους τι κάναμε, τι έπρεπε να κάνουμε και δεν έχουμε κάνει, γιατί μ’ αρέσει αυτό από τους Πυθαγόρειους που είχα ακούσει, να το κάνουμε πράξη.

Πιστεύω λοιπόν ότι σ’ ένα σημείο στο οποίο η κοινωνία και οι πολίτες μας καταλογίζουν ότι δήθεν καθυστερούμε λίγο, τώρα που περάσαμε τα νηπιακά μας βήματα και τις παιδικές αρρώστιες θα το κοιτάξουμε σαν ένα από τις πρώτιστες προτεραιότητές μας.

Στο σημείο αυτό θέλω να ας πω ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει κάποια βήματα σημαντικά και προς την κατεύθυνση αυτή και κυρίως το ζήτημα της ανάπτυξης του πληροφοριακού μας συστήματος το οποίο ήδη είναι σ’ εξέλιξη και θα ήθελα να σας πω, με την ευκαιρία και προς την παριστάμενη πολιτική ηγεσία ότι ήδη έχουμε βάλει μπρος το σύστημα της διαλειτουργικότητας, με την έννοια ότι μπορούμε να παίρνουμε πιστοποιητικά από τους υποψήφιους οι οποίοι κατά χιλιάδες έρχονται, από διάφορες Αρχές με τις είμαστε συνδεδεμένοι κι είναι και αυτοί συνδεδεμένοι με το σύστημα αυτό της Πληροφορικής, να παίρνουμε τα πιστοποιητικά απευθείας και να μην ταλαιπωρούμε τον κόσμο να τρέχει να μας φέρνει χαρτιά.

Το δεύτερο που κερδίζουμε είναι ότι μ’ αυτό τον τρόπο κλείνουμε κάθε κερκόπορτα από την οποία ο καθένας θα μπορούσε να φέρει ένα ψεύτικο πιστοποιητικό. Γιατί θα έχετε ακούσει κατά καιρούς ότι συμβαίνουν και τέτοια πράγματα.

Είμαστε σ’ αυτή την προσπάθεια, όπως επίσης, είμαστε σε μια προσπάθεια την οποία εκτιμούμε ιδιαίτερα, ότι η πολιτεία μας εμπιστεύεται κάποιους καινούργιους θεσμούς και κάποιες αρμοδιότητες καινούργιες, όπως είναι π.χ. ένα σύστημα το οποίο τώρα θα βρείτε σ’ εξέλιξη για το Μητρώο των επιτελικών στελεχών της Διοίκησης, το οποίο η πολιτεία μας εμπιστεύθηκε στο ΑΣΕΠ και από το οποίο θα αντλούνται οι Γενικοί Γραμματείς, οι Διοικητές των Οργανισμών και οι πάντες.

Αυτό είναι ένα βήμα πολύ σημαντικό, είναι ένα στοίχημα για μας και πρέπει να το πετύχουμε. Γιατί έτσι θ’ απαλλάξουμε την πολιτεία και τον πολίτη από αυτό το λεγόμενο πελατειακό σύστημα το οποίο ίσχυε μέχρι σήμερα. Δεν είναι μακριά από μας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, γιατί δε μας αφήνει η ιστορία του τόπου μας να το ξεχνάμε, τι σημαίνει Πλατεία Κλαυθμώνος. Δε χρειάζεται να πω περισσότερα.

Από αυτά λοιπόν τα σύνδρομα είναι καλό να ξεφύγουμε, να προσπαθήσουμε όσο μπορέσουμε να είμαστε ταχύτεροι και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Πιστεύω ότι με τη βοήθεια όλων θα το πετύχουμε. Είμαστε έτοιμοι ν’ αναλάβουμε και άλλες ευθύνες ακόμη και με χαρά δεχόμαστε τη συμμετοχή μας και σε επιλογές Διοικητών νοσοκομείων, συντονιστών της αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην επιλογή των διευθυντικών στελεχών.

Γιατί και αυτά ακόμη τα στοιχεία δεν είναι μόνο η επιλογή του προσωπικού, είναι και η παρακολούθηση της υπηρεσιακής εξέλιξης της περαιτέρω κάποιου ανθρώπου. Γιατί κι αυτή πρέπει να διέπεται με εγγυήσεις. Αυτές τις εγγυήσεις που ζητά η πολιτεία, που ζητά ο πολίτης, εμείς πρέπει να τις κάνουμε πράξεις. Στο τέλος της πορείας μας αυτής, που μας εμπιστεύεται η πολιτεία, θα πρέπει να είμαστε πιο ικανοποιημένοι εάν έχουμε επιτύχει κάτι. Μαζί με τη βοήθειά σας να ξέρετε ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε σ’ εκείνο που η ίδια η πολιτεία απαιτεί από εμάς αλλά και ο πολίτης.

Δε θέλω να πω τίποτε άλλο, καλορίζικοι να είστε, με το καλό και εύχομαι η συνεργασία να είναι όμορφη και ωραία. Καλή σας ημέρα και ευχαριστώ πάρα πολύ.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Θα ήθελα να επισημάνω ότι η διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων είναι μια απόλυτης προτεραιότητας επιλογή της κυβέρνησης. Και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δουλέψει συντεταγμένα και πολύ οργανωμένα και άλλωστε φαίνεται αυτό με την εκκαθάριση του Δημοτολογίου και του Ληξιαρχείου που θ’ αποτελέσουν τη βάση για να μπορέσουμε να χτίσουμε αυτό το πολύ σημαντικό σύστημα που θ’ απελευθερώσει πάρα πολλά, θα δώσει διαφάνεια, θα μειώσει τη γραφειοκρατία. Και μαζί με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και την επαναθεσμοποίηση της Αποκέντρωσης θα είναι τρεις μεγάλοι κρίσιμοι πυλώνες που θα συμβάλλουν πιστεύω και στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών και στο σπάσιμο της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας. Αυτά και ευχαριστώ κι εγώ, για την παρουσία σας εδώ.