Tα σημεία της ομιλίας του ΥΠΕΣΔΑ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ:

Tα σημεία της ομιλίας του ΥΠΕΣΔΑ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ:

-Σύμφωνα με έναν ευρωπαίο διανοητή, καμιά δύναμη δεν μπορεί να αντισταθεί όταν έρθει η ώρα μιας ιδέας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι η μεγάλη ιδέα που μπορεί να βγάλει την πατρίδα από αυτήν την τρικυμία που την οδήγησαν οι πολιτικές επιλογές παρελθόντων ετών.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αποτέλεσμα μας συγκυρίας όπως κάποιοι θέλουν να ερμηνεύουν. Είναι το αποτέλεσμα μιας συνειδητής επιλογής της πολιτικής του ηγεσίας και του Αλέξη Τσίπρα όταν αποφάσισε να αρνηθεί το βόλεμα της διαμαρτυρίας, να διεκδικήσει την ευθύνη και να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Να μπει στη φωτιά να δώσει τη μάχη. Αυτό που κάνει και σήμερα.-

-Καλούμεθα, λοιπόν, να αναμετρηθούμε πρώτα και κύρια με τον ίδιο μας τον εαυτό. Να δούμε τις αδυναμίες, τα πάθη και τα λάθη μας και να απαλλαγούμε από αυτά.

-Να αναδείξουμε τις αξίες της αλληλεγγύης, της αγάπης και της συντροφικότητας.

Να αναμετρηθούμε με την κοινωνική αδικία. Όλα αυτά τα χρόνια, μια οικονομική και κοινωνική ανισότητα αναπτύσσεται στην πατρίδα, αλλά και στην Ευρώπη και απέναντι σ’ αυτή τη δεινή πραγματικότητα οφείλουμε να αντισταθούμε. Και υπάρχουν αντιστάσεις.

-Στην Ελλάδα, φέτος, μπήκαν στους παιδικούς σταθμούς 13.000 παιδιά περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά. Και πρωτίστως μπήκαν όλα μα όλα τα παιδιά οικογενειών που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Και αυτό ήταν μια ένδειξη, μια στοχευμένη επιλογή της κυβέρνησης να συγκρουστεί με την κοινωνική αδικία.

-Άλλη αναμέτρηση που καλούμαστε να δώσουμε, αφορά στην οικονομική κρίση. Στον πανικό που ζει η κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Απέναντι στην πολύχρονη, πια, κρίση, οφείλουμε με αποφασιστικότητα, σταθερότητα και αποτελεσματικότητα, να εμπεδώσουμε το αίσθημα μιας ελπίδας με προοπτική. Που θα μετατρέπει αυτόν τον πανικό της κοινωνίας σε δημιουργικότητα.

-Άλλη μεγάλη αναμέτρηση είναι με το φαινόμενο που σπρώχνει τα νέα παιδιά που παίρνουν των ομματιών τους και φεύγουν στο εξωτερικό. Μια αναμέτρηση που έχει να κάνει με το μέλλον του τόπου.

-Επίσης: Πρέπει να δούμε στο πλαίσιο της Ε.Ε. πώς θα ανατραπεί η λιτότητα που στραγγαλίζει κάθε προοπτική, πώς θα διαμορφωθούν νέοι όροι απέναντι σ’ αυτούς που ‘’θέλει’’ ο ανταγωνισμός της Κίνας, που ωθεί σε μισθούς πείνας και συντάξεις Κίνας…

-Όλα αυτά όμως για να γίνουν, χρειάζεται να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις οργανωμένες και συγκροτημένες. Και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς και σαφείς στο ερώτημα: Το κόμμα μας όση δυναμική και αν διαθέτει, είναι αυτή τη στιγμή έτοιμο και ικανό να σηκώσει όλο αυτό το βάρος;

-Τι θα πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε; Πώς έφτασε αυτό το κόμμα στην εξουσία; Το 30% των ανθρώπων που μας στήριξαν και προήλθαν από το ΠΑΣΟΚ, αισθάνθηκαν προδομένοι από το ΠΑΣΟΚ γιατί περίμεναν από αυτό κάποιες συγκεκριμένες επιλογές και αντ’ αυτού, οι μηχανισμοί του χώρου αυτού, επέλεξαν την συμπόρευση με την πιο σκληρή μορφή της Δεξιάς, αρνούμενοι ακόμα και να υπερασπιστούν τον ιδρυτή της παράταξής τους. Αυτοί, λοιπόν, οι απογοητευμένοι άνθρωποι, συστρατεύτηκαν με τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κάνουμε, λοιπόν, αυτόν τον κόσμο; Θα τον στείλουμε πάλι πίσω; Θα πρέπει εδώ να απαντήσουμε με πολύ σαφή τρόπο. Θα ανοίξουμε την αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτόν όλο τον κόσμο;

-Δεν πρέπει να ανοίξουμε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έναν διάλογο με όλες αυτές τις δυνάμεις του σοσιαλισμού και της σοσιαλδμοκρατίας; Δεν είναι απαραίτητη η συγκρότηση ενός ενιαίου, δημοκρατικού και προοδευτικού μετώπου, απέναντι στην ανάγκη να συγκρουστούμε αποτελεσματικά με ό,τι απειλεί την κοινωνία, δηλαδή έναν άκρατο και ασυγκράτητο νεοφιλελευθερισμό;

-Δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ με όλη αυτή την εμπειρία, την ιστορία που έχει και την αυτοπεποίθηση που πρέπει να εκπέμψει, να γίνει το κέντρο των συνεργασιών με όλες εκείνες τις δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού, αριστερού, σοσιαλιστικού και σοσιασλδημοκρατικού χώρου;

-Το μεγάλο στοίχημα, λοιπόν, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι αν θα μπορέσουν οι προοδευτικές δυνάμεις που κατά καιρούς επικύρωσαν, δυστυχώς, πολιτικές επιλογές που ιστορικά είχαν ευθύνη να ακυρώνουν, να βρουν τον τρόπο να συγκροτήσουν ένα τέτοιο μέτωπο.

-Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να γίνει αυτή η πολύ σημαντική συνάντηση των 7 ηγετών του Νότου στην Αθήνα και που πολλοί πίστευαν ότι δεν θα βρει ανταπόκριση ούτε από τον Ολάντ, ούτε από τον Ρέντσι και που ακόμα οι περισσότεροι δεν έχουν αξιολογήσει την συνέπεια και την συνέχειά της, δείχνει πως υπάρχουν δυνατότητες να αντιμετωπίσουμε σωστά αυτά τα μεγάλα διλήμματα.

-Σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση: Για τα τρία χρόνια που έχουμε μπροστά μας, συνηθίζω να λέω στους ανθρώπους που με ρωτούν αν θα πετύχουμε και αν θα αντέξουμε. ‘’Απέδειξε ότι η σημερινή κυβέρνηση μπόρεσε και τα ‘βαλε με όλους εκείνους που ανέβαζαν και κατέβαζαν κυβερνήσεις και ότι (η δύναμή τους) ήταν ένας μύθος. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε το πολιτικό κουράγιο να τα βάλει με όλο αυτό το σύστημα.

-Υπάρχουν τα περιθώρια να γίνουν ακόμα πιο σημαντικά πράγματα σε κάθε Υπουργείο που θα αλλάξουν τη Δημόσια Διοίκηση, την παραγωγική δραστηριότητα, που θα δώσουν μια προοπτική στον τόπο. Γιατί εμείς δικαιώνουμε μέρα με τη μέρα το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

-Το ’19 είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός που δοκιμάζεται, θα δει ότι η αυτή η κυβέρνηση θα έχει μπορέσει να ανατρέψει τα εμπόδια και θα έχει δημιουργήσει όρους και συνθήκες για την έξοδο της πατρίδας από αυτόν τον κυκεώνα.