Συζήτηση για τη νησιωτικότητα με τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών πραγματοποίησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, προκειμένου να συζητηθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές περιοχές. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο πρόεδρος του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. Θράσος Καλογρίδης, ο αντιπρόεδρος και μέλος ΔΣ του επιμελητηρίου Ηρακλείου Γιώργος Μπαμιεδάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς και ο Κώστας Αδαμόπουλος ως εκπρόσωπος του προέδρου του INSULEUR και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργου Μπενέτου.

Ο κ. Καλογρίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει σύνδεση της συγκοινωνιακής πολιτικής με τη νησιωτική πολιτική της χώρας τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα των άγονων γραμμών το οποίο πρότεινε να ξεκινήσει από μηδενική βάση όσον αφορά τις επιδοτήσεις, αλλά και στο ζήτημα της δημιουργίας σχολής Ναυπηγοξυλουργικής Τέχνης. Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στη θεαματική βελτίωση των συγκοινωνιών στα νησιά, την οποία ομολογούν Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι, ενώ τόνισε ότι με το νέο νομοσχέδιο διευκολύνεται η αδειοδότηση όλων των παραδοσιακών επαγγελμάτων στις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες. Επίσης, ανέφερε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σύστησε ειδική ομάδα εργασίας η οποία καταθέτει πρόταση για τη σύσταση ειδικών σχολείων όπου θα εκπαιδεύονται συγκεκριμένες ειδικότητες καταρτισμένων τεχνητών, που πρέπει να υπάρχουν στις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες και σε αυτές περιλαμβάνεται και η ειδικότητα του ναυπηγοξυλουργού. Η ίδια ομάδα εξετάζει και προγράμματα σπουδών των εν λόγω σχολείων.

Ο κ. Μπαμιεδάκης αναφέρθηκε στον καθορισμό ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής στα νησιωτικά λιμάνια, καθώς και στην αναγκαιότητα επέκτασης του ωραρίου των ναυαγοσωστών στις παραλίες. Ο κ. Μυρσινιάς στη συνέχεια, έθεσε το θέμα της διατήρησης του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά τονίζοντας ότι πρόκειται για μείζον ζήτημα, που αποτελεί καθολική και μη διαπραγματεύσιμη απαίτηση των νησιωτικών κοινωνιών και επιχειρήσεων.

Την αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στα νησιά και την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, καθώς και του συστήματος ακτοπλοϊκών γραμμών δημοσίου συμφέροντος (άγονες γραμμές), επεσήμανε ο κ. Αδαμόπουλος, αφού πρώτα ενημέρωσε τον Υπουργό για την εμπεριστατωμένη μελέτη του ΕΕΣΥΜ που κατατέθηκε πριν από χρόνια στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Σημαντικό κεφάλαιο της συζήτησης αποτέλεσε το θέμα της συμμετοχής εκπροσώπων των Επιμελητηρίων στα Διοικητικά Συμβούλια των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, για το οποίο υπήρξε επίσης σύμφωνη υπουργική τοποθέτηση.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι η συνάντηση αποτελεί αφετηρία για πιο στέρεες βάσεις συνεργασίας του ίδιου και του Υπουργείου με τους θεσμικούς νησιωτικούς Επιμελητηριακούς φορείς. Τέλος, αντιμετώπισε θετικά την ιδέα ενός πιλοτικού προγράμματος αναφορικά με τις μεταφορές (μελέτη ΕΕΣΥΜ).

Περισσότερα…