Να ζητήσει η κυβέρνηση έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τη μεταφορά του ασύλου στην Τουρκία

Αλλαγή της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος πρότεινε ο πρώην  υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι η Ελλάδα και κυρίως τα νησιά δεν αντέχουν άλλο, μετά από τόσα χρόνια,  το βάρος της προσφυγικής κρίσης, η οποία πλέον έχει ξεπεράσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.  Ο πρώην υπουργός  παρομοίασε τα πρόσφατα βίαια γεγονότα στα νησιά με «μικρό εμφύλιο» και κάλεσε την κυβέρνηση της Ν.Δ. να έρθει σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση και να επιδιώξει άλλου είδους λύση στη συγκεκριμένη κρίση.  Όπως είπε όσα πλοία κι αν στείλουν η Ελλάδα και  η Frontex στο Αιγαίο,  από τη στιγμή που οι ροές συνεχίζονται και οι  άνθρωποι βρίσκονται στη θάλασσα, η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήνει στην Τουρκία την έρευνα και διάσωση.

Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι η προσφυγική κρίση είναι πλέον εθνικό θέμα, ευρωπαϊκών διαστάσεων και ευθυνών,  και η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει έκτακτη σύγκληση Συμβουλίου Κορυφής, με πρόταση να αλλάξει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και η διαχείριση του ασύλου να μεταφερθεί στην Τουρκία. Έτσι η Ελλάδα θα παίρνει στο έδαφός της μόνο το ποσοστό των προσφύγων μεταναστών που της αναλογεί.

Ο πρώην υπουργός τόνισε ιδιαίτερα ότι είναι απόλυτη ανάγκη να αποσυμφορηθούν τα νησιά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφεύγει να μετακινήσει στην ενδοχώρα περί τα 8.000 άτομα, πού θεωρούνται ευάλωτα ή για  τα οποία έχει εγκριθεί η διαδικασία του ασύλου. Ο κ. Κουρουμπλής  τόνισε ότι δεν ακούει την κυβέρνηση να μιλάει για αλλαγή της συμφωνίας ή της εγκυκλίου που εξέδωσε η ΕΕ μετά τη συμφωνία με την Τουρκία που  περιορίζει   τους μετανάστες στα νησιά.

Μάλιστα,  ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι όσο η κυβέρνηση δεν διεκδικεί την αλλαγή της συμφωνίας  για μεταφορά του ασύλου σε τουρκικό έδαφος,  ή της συγκεκριμένης εγκυκλίου,  τόσο η Ελλάδα πιέζεται και έτσι η χώρα κινδυνεύει να συρθεί σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο, προκειμένου να σταματήσει η Τουρκία τις ροές.  Εφόσον οι Ευρωπαίοι, αδιαφορούν -γιατί αυτό τους βολεύει- τότε και η Ελλάδα πρέπει να εκβιάσει, διαμηνύοντας ότι θα ανοίξει τα δυτικά της σύνορα. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει εκβιαστεί, κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.