Συνέντευξη του ΥΠΕΣΔΑ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στο ΣΚΑΙ 100,3

Σημεία της συνέντευξης:

Για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο

«Ο πρωθυπουργός έχει αποσαφηνίσει με τον πιο σαφή τρόπο ότι πρέπει να ανοίξει τον πολιτικό χώρο σε όλο τον κόσμο.

Σιγά – σιγά θα καταλάβουν όλοι και με τις πρωτοβουλίες που πιστεύω πως θα πάρει ο πρωθυπουργός ότι απέναντι στη συγκρότηση ενός νεοφιλελεύθερου μετώπου χρειάζεται μια μεγάλη δημοκρατική συμπαράταξη. Και αυτό το πράγμα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να το κάνει κουλτούρα.

Ήδη, οι σχέσεις στην Ευρώπη  με τις συνεργασίες Σοσιαλιστών – Πρασίνων έχουν ανοίξει. Και εδώ πρέπει με πιο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αυτός ο χώρος να ανοίξει. Πρέπει να συγκροτηθεί μια μεγάλη αριστερή, σοσιαλιστική, δημοκρατική, συμπαράταξη. Είναι εκ των ουκ άνευ, (απαραίτητο). Και θα το πω στο Συνέδριο.

Υπήρχαν ευκαιρίες και το ΠΑΣΟΚ τις έκαψε. Είμαι από τους ανθρώπους που εργάζονται για να βρεθεί αυτός ο κόσμος σε μια σύμπλευση. Άμα θέλει αυτός ο κόσμος να πάει στη Δεξιά δε χρειάζεται να τον πάει η Φώφη, πάει μόνος του».

Για την παρουσία των πασοκογενών στο συνέδριο.

«Όσο κι αν κάποιοι παλιοί σύντροφοί μου με τον Παπαχρήστου προσπαθούν να θεωρούν ότι αυτοί είναι οι original σοσιαλιστές στην Ελλάδα και ότι αυτοί εκπροσωπούν τους σοσιαλιστές και στην Ευρώπη, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Μπορείτε να μάθετε ποια είναι αυτή η σχέση η δική μου με αυτό τον χώρο στην Ευρώπη, τι άποψη έχουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι και τι άποψη έχουν γι΄ αυτά που κάνουν κάποιοι εδώ κι έχουν γίνει παράρτημα της Νέας Δημοκρατίας. Κι εν πάση περιπτώσει γιατί να διαλυθούμε; Εάν υπάρχουν τάσεις , τότε θα υπάρχει και η δική μας. Αλλά οι σοσιαλιστές έχουν παίξει έναν σημαντικό ρόλο που είναι γνωστός ως γέφυρα όλου αυτού του δημοκρατικού κόσμου, ο οποίος έκρινε ότι έπρεπε να αποστασιοποιηθεί από ένα ΠΑΣΟΚ που συνέπλεε με την πιο νεοφιλελεύθερη δεξιά και με τους ακραίους της Δεξιάς και ως εκ τούτου κανείς δεν έχει δικαίωμα να τον ενοχοποιεί».

Για τον ανασχηματισμό και το κυβερνητικό έργο.

«Χτες ολοκληρώσαμε την προσπάθεια για τους παιδικούς σταθμούς. Η δεύτερη φάση ήταν 16000 αιτήσεις παιδιών. Όλα αυτά τα παιδιά, τακτοποιήθηκαν. Για πρώτη φορά μετά από πολύ δύσκολα χρόνια, έχουμε μία αύξηση των παιδιών από 80000 στις 93000. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Με το νέο σύστημα, αναδείχθηκε η αδυναμία που έχουμε στην περιφέρεια. Για παράδειγμα, στην Πάτρα, πήραν voucher και δεν υπήρχαν θέσεις (δομές) για παιδιά ούτε στους ιδιωτικούς ούτε στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς. Με βάση το αποτύπωμα αυτών των στοιχείων που έχουμε, θα επιχειρήσουμε τον Σεπτέμβριο του επόμενου χρόνου να μην υπάρχει κανένα παιδί χωρίς να έχει θέση στον παιδικό σταθμό.

Κάθε φορά, για έναν πρωθυπουργό ένας ανασχηματισμός είναι μια ευκαιρία, να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια και μ΄αυτόν τον τρόπο δίνει έναν αέρα στην κυβέρνηση. Συνήθως, κάθε φορά που ακουγόταν ότι θα γίνει ανασχηματισμός σηκώνονταν οι προσδοκίες ψηλά, και στο τέλος η πραγματικότητα έδειχνε τελικά ότι ανακατευόταν η τράπουλα με τα ίδια πρόσωπα».

Για πιθανότητα μετακίνησής του από το ΥΠΕΣΔΑ

«Κοιτάξτε, έχω μπροστά μου την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας, έχω τη Διαλειτουργικότητα, έχω την Επαναθεσμοποίηση του Καλλικράτη. Δε μπορώ σήμερα να τα αφήσω στη μέση αυτά».