Συνέντευξη του ΥΝΑΝΠ Παναγιώτη Κουρουμπλή στους Ρ/Σ Real και Alpha 9,89

Δύο συνεντεύξεις για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και για όλη την επικαιρότητα έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Real Fm και Alpha 9.89. Μεταξύ άλλων ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε:

Για τη μεγάλη συμμετοχή και αν αυτή είναι ανησυχητική για το ΣΥΡΙΖΑ

Όχι δεν πρέπει να μπούμε στη λογική της μιζέριας. Ήταν μια καλή διαδικασία, και δημοκρατική. Αυτά για τη δημοκρατία και την πολιτική μας ζωή είναι πολύ θετικά και πολύ χρήσιμα. Άλλωστε αυτός ο χώρος «κουβαλάει» τέτοια χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να τον αδικήσει κανείς. Έχει μια παράδοση αυτός ο χώρος, δεν είναι εύκολο να ξεριζωθεί. Είναι χώρος που «κουβαλάει» σημαντικά αποθέματα πολιτικού πολιτισμού. Αυτό που έγινε είναι καλό και για τη δημοκρατία μας και για το πολιτικό μας σύστημα. Οι δύο πρώτοι είναι πασοκογενείς. Αυτό δείχνει μια δυσκολία ως προς τη διεύρυνση.

Σημασία έχει αυτός ο χώρος, πως θα προσδιοριστεί, πλέον, αφού λύσει βέβαια αρκετά θέματα, διότι την επόμενη του δεύτερου γύρου, αρχίζουν πολύ μεγάλα ζητήματα, υπαρξιακής φύσεως, για το χώρο αυτό. Πέρασε δύσκολα ο χώρος αυτός. Φανταστείτε, ότι από το ΄32 μέχρι το ΄81, ο χώρος αυτός ενώ διέθετε ισχυρές προσωπικότητες, η κάθε μια είχε και ένα μαγαζί δικό της, ποτέ δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν, με συνέπεια να γίνει το μονοκομματικό κράτος της δεξιάς όλα αυτά τα χρόνια. Ο χώρος αυτός πρέπει να ενιαιοποιηθεί και αυτό έχει μια δυσκολία. Εάν λυθούν αυτά τα θέματα -κι εγώ θέλω, ειλικρινά σας το λέω, να λυθούν, γιατί είναι χρήσιμο στην πολιτική ζωή να υπάρχουν δυνάμεις υγιείς- από εκεί και πέρα μπαίνει το θέμα του προσδιορισμού του. Εκεί θα μπει το μεγάλο δίλημμα, διότι ο χώρος αυτός, γεννήθηκε να είναι αντιδεξιός. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί με καθαρό τρόπο. Εφόσον αποσαφηνιστεί η ταυτότητά του σε σχέση με τη Δεξιά και την Αριστερά, μπορεί να υπάρξει μία σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα προγραμματική, ώστε και η κεντροαριστερά να συγκλίνει προς τα εδώ και ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκλίνει προς τα εκεί. Πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί ένας κοινός τόπος. Πιστεύω ότι και η κ. Γεννηματά και ο κ. Ανδρουλάκης κατανοούν την ιστορικότητα των στιγμών και αντιλαμβάνονται τι γίνεται στην Ευρώπη, όπου υπάρχουν αυτές οι συγκλίσεις. Ο κόσμος είδε πόσο καταστροφική ήταν για το Σοσιαλιστικό Κόμμα στη Γερμανία η συνεργασία με τη Δεξιά.

Για τις συνεργασίες με άλλα κόμματα

Νομίζω το θέμα των συνεργασιών με τη δεξιά, στην ουσία απέτυχε. Δηλαδή στην ουσία, οι άνθρωποι που σηματοδότησαν την διεύρυνση προς τα δεξιά νομίζω καταποντίστηκαν. Έτσι, εγώ πιστεύω ότι ο χώρος θα συμβάλλει στην καλλιέργεια ενός κλίματος προγραμματικής σύγκλισης με το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό πιστεύω και για αυτό παλεύω και εγώ δηλαδή δεν το κρύβω. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα αυτό διευκολύνει. Βέβαια η ζωή θα τα δείξει αυτά.

Ζήσαμε μια δύσκολη περίοδο, με υπερβολές, από όλες τις μεριές και με ακρότητες, νομίζω ότι σιγά σιγά ο πολιτικός βίος πρέπει να μπει σε ένα δρόμο. Δεν είναι η πρώτη φορά, που υπήρξαν τέτοιες καταστάσεις, λοιπόν πρέπει να ηρεμήσει η δημόσια ζωή. Αλλά εγώ εκείνο που πρέπει να επισημάνω για άλλη μια φορά, είναι ότι θα πρέπει να καταλάβουν εκείνοι που κοιτάνε και προς τα δεξιά, ότι αυτό έγινε και στη Γερμανία. Εκεί το σοσιαλιστικό κόμμα κατεστράφη από αυτή την πολιτική συνεργασία, πολιτικά κατεστράφη. Λοιπόν, και για αυτό πρέπει να καταλάβουν, ότι ο κόσμος αυτός που επιμένει ΠΑΣΟΚ, είναι αντιδεξιός, εγώ αυτό πιστεύω.

Για τις ακτές και την απορρύπανση του Σαρωνικού

Καταρχάς οι ακτές είναι καθαρότερες από ότι ήταν. Ο βυθός, όπως δείχνουν και οι τελευταίες μετρήσεις, οι τελευταίες τώρα του Νοεμβρίου, στις αρχές Νοεμβρίου έχει επίσης καθαρίσει. Οι μετρήσεις γίνονται κάθε επτά μέρες. Οι τελευταίες λοιπόν, όλες οι μετρήσεις σε όλα τα σημεία, είναι κάτω από το όριο που προβλεπόταν, των 20 μg/lt. Δηλαδή είναι 3, είναι 4, είναι 5. Θα πάρουμε και την επόμενη μέτρηση και τότε θα καλέσουμε τους ξένους ανταποκριτές και τους έλληνες δημοσιογράφους σε μια συζήτηση – συνέντευξη.

Το προλάβαμε το κακό. Έγινε εξαιρετικά καλή δουλειά, και δεν το λέω ως υπουργός που έχει κάποιους λόγους να το λέει. Αυτοί που θα πληρώσουν, το διεθνές ταμείο αποζημιώσεων για ρύπανση από πετρέλαιο έρχεται και το λέει. Αυτοί, από τη δεύτερη και την τρίτη μέρα είχαν ανθρώπους εδώ και λένε ότι η Ελλάδα έπραξε τα δέοντα. Είναι δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Ταμείου. Και βγάζει 51 εκατομμύρια προκαταβολή για αποζημιώσεις, σε ιδιώτες, σε δημόσιους φορείς κ.τ.λ. Και δεν το λένε μόνο αυτοί. Το λέει ο IMO, το λένε άνθρωποι που ήρθαν με μεσολάβηση του κυρίου Καμίνη, ο οποίος ως Δήμαρχος προσφέρθηκε, μεσολάβησε, και ο Δήμαρχος του Ρότερνταμ έστειλε εμπειρογνώμονες. Ήρθαν οι άνθρωποι εδώ και είδαν ότι η δουλεία γινόταν καλά. Και οι εμπειρογνώμονες που έστειλε η πρεσβεία της Νορβηγίας, το ίδιο είπαν. Λοιπόν έγινε εξαιρετικά καλή δουλειά και όχι μόνο καλή δουλειά, πρέπει να σας πω ότι και οι παλιές πίσσες που υπήρχαν στους βράχους καθαρίστηκαν με καλέμι όλες. Γίνεται ποιοτική δουλειά και όποιος θέλει, μπορεί να έρθει και να επισκεφτεί τους χώρους αυτούς.

Για να είμαστε σίγουροι θα περιμένουμε και άλλη μια μέτρηση, για να μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι και θα καλέσουμε και τους έλληνες δημοσιογράφους και τους ξένους ανταποκριτές σε μια συζήτηση στο Υπουργείο. Εάν έχουμε τα στοιχεία αυτά και την επόμενη βδομάδα, με τη νέα μέτρηση, θα ζητήσω από το Υπουργείο Υγείας, να άρουν την απαγόρευση

Για την υπόθεση Κουφοντίνα
Η δημοκρατία δεν φοβάται. Όταν το λέμε πρέπει να το εννοούμε. Οι αντιδράσεις ήταν υπερβολικές και με στεναχώρησαν. Η δημοκρατία έκανε ότι έπρεπε να κάνει με τους δολοφόνους. Πέρα από αυτό υπάρχει και η ανθρώπινη πλευρά. Υπάρχει ένα παιδάκι κλπ. Η δημοκρατία πρέπει να δείχνει και τη γενναιότητά της. Ο κύκλος αυτών των κυρίων έχει κλείσει.

Για τις καταγγελίες περί Καμμένου
Η ΝΔ νομίζει ότι με αυτά μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση. Δεν πέφτει η κυβέρνηση με τέτοια. Ας κάνει μια υπομονή η ΝΔ, ας λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα κι ας δείξει μια σοβαρότητα. Κάθε τρεις και λίγο βρίσκει σκάνδαλα και ζητεί και μία παραίτηση. Ε, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Και αφού μιλάμε για σκάνδαλα ψάξτε πού βρίσκεται τώρα η δική μου μηνυτήρια αναφορά για τα θαλασσοδάνεια. Έχει ενδιαφέρον. Προβάλλονται εμπόδια κλπ. Ενδιαφέρονται πολλοί από ότι μαθαίνω.

Περισσότερα…