Συνέντευξη του ΥΝΑΝΠ Παναγιώτη Κουρουμπλή στον Ρ/Σ Alpha 9.89

Συνέντευξη για θέματα επικαιρότητας, στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 και στη δημοσιογράφο Λώρα Ιωάννου, έδωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Για το όνομα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, «Κίνημα Αλλαγής», που θυμίζει Ανδρέα Παπανδρέου.

Εγώ είμαι εκ φύσεως και θέσεως από το χώρο αυτό. Τώρα αν τον θυμούνται κι άλλοι, καλό είναι αυτό. Να τον θυμούνται τον Ανδρέα. Είναι χρήσιμο για το δημόσιο βίο. Κάθε όνομα καταρχάς να είναι καλορίζικο. Κάθε προσπάθεια και κάθε πρωτοβουλία που έχει να κάνει με την αναβάθμιση του Δημόσιου Χώρου, πρέπει να τη βλέπει κανείς από τη θετική της πλευρά. Είναι μια προσπάθεια ανασυγκρότησης ενός συγκεκριμένου χώρου. Η ιστορία όμως έχει διδάξει ότι πολλές φορές, όταν οι πρωτοβουλίες αυτές δεν απαντούν σε ιστορικές αναγκαιότητες, έχουν τη γνωστή κατάληξη που έχουν. Ο χώρος αυτός έχει μια μεγάλη ιστορία και κάνεις δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Έχει και πολύ σημαντικό έργο και πολύ μεγάλη συνεισφορά και στην πατρίδα. Ούτε αυτά μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει. Πέρα από τα λάθη που υπάρχουν και έχουν γίνει. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι ο χώρος αυτός πρέπει να αποκτήσει καθαρή ταυτότητα, διότι όταν λέμε Κεντροαριστερά, λέμε Κεντροαριστερά. Κεντροαριστερά σημαίνει ότι δεν κοιτάω και δεξιά και αριστερά, κοιτώ αριστερά. Αυτός είναι κατά τη δική μου άποψη ο ορισμός που μπορεί να δώσει κάνεις. Από κει και πέρα ο χρόνος θα δείξει το τι ακριβώς θα συντελεστεί.

Για το αν το ΠΑΣΟΚ κοιτάζει προς τα δεξιά και όχι προς τα αριστερά.

Γεννήθηκε με DNA αντινεοφιλελεύθερο και αντιδεξιό. Και αφού θέλει να είναι «Ανδρεοπαπανδρεϊκό», να έχει άρωμα τέτοιο, τέτοιο πρέπει να έχει. Αυτός είναι ο ιστορικός ηγέτης, δεν είναι ηγέτης μόνο όταν τον χρειαζόμαστε και σε μια δεδομένη στιγμή. Είναι ένας ηγέτης, ο όποιος έβαλε πολλά πράγματα και έδωσε πολλά πράγματα στο δημόσιο βίο και οι απόψεις του είναι ακόμα επίκαιρες.

Για ενδεχόμενο επιστροφής στον παλιό πολιτικό του χώρο.

Ο ρόλος που πρέπει να έχει το νέο κόμμα, είναι να συμβάλλει στο να συγκλίνουν όλες οι προοδευτικές δυνάμεις. Δεν κατέχω τη μοναδική αλήθεια, για να μην παρεξηγηθώ, λέω την άποψη μου, ως δικαιούμαι να έχω. Οι επιστροφές σε αυτά τα ζητήματα έχουν ένα περίεργο πρόσημο. Εγώ έκανα μια συνειδητή επιλογή. Ανήκω πλέον στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί πιστεύω ότι αυτά που πίστευα εγώ, εκφράζονται πολύ πιο σαφώς και πολύ πιο γνήσια στον Αλέξη Τσίπρα και με αυτόν θα πορευτώ. Σέβομαι την ιστορία αυτού του χώρου, την αναδεικνύω όπως και τώρα σας είπα, έξω από προσωπικές αντεγκλήσεις που υπάρχουν. Πάντα θεωρώ ότι το νέο κόμμα έχει ένα ρολό να παίξει. Ας αναλάβουν αυτοί που τους εξέλεξε ο κόσμος αυτού του χώρου, τον τρόπο με τον όποιο θα προχωρήσουν για να τον δικαιώσουν.

Αν το Κίνημα Αλλαγής θα έχει κεντρικό ρόλο.

Για να είμαστε κοντά στην πραγματικότητα, άμα στην πολιτική δεν είσαι ρεαλιστής έχεις χάσει το 80% της προσπάθειάς σου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πραγματικότητα. Αν δεν θέλουν να την καταλάβουν, θα την καταλάβουν στο τέλος. Το ΠΑΣΟΚ κάποτε πήρε τον κόσμο της Ένωσης Κέντρου. Αυτά έτσι εξελίσσονται.

Να λέμε ότι θα παίξει κεντρικό ρολό, είναι σαν να μην ξέρουμε ιστορία. Ξέρετε τι σημαίνει φιλελεύθερο κόμμα Ελευθερίου Βενιζέλου; Ένα παντοδύναμο κόμμα. Ξέρετε που έφτασε το 1960; Να έχει 5 βουλευτές. Έγινε ότι έγινε με την Ένωση Κέντρου και έφτασε το 1974 η Ένωση Κέντρου να πάρει 20%. Τα κόμματα δεν είναι διοικητικοί μηχανισμοί

Για την ανάμιξη των ονομάτων Μαρέβα Γκραμπόφσκι και Σφακιανάκη.

Εγώ γύρισα ξημερώματα από το εξωτερικό. Ήμουν στο Λονδίνο όπου είχα ένα διήμερο πρόγραμμα. Συνάντησα 4 υπουργούς ναυτιλίας μεγάλων χωρών, όπως είναι η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία και το Ιράν. Μίλησα στη συνέλευση του IMO (International Maritime Organization). Είναι η συνέλευση που αφορά τα θέματα της ναυτιλίας, στην όποια συμμετέχουν 172 χώρες και συνάντησα το Γενικό Γραμματέα του IMO, από τον όποιο ζήτησα τη δημιουργία παραρτήματος του Πανεπιστήμιου Ναυτικής Εκπαίδευσης που έχει ο IMO στη Σουηδία και στην Ελλάδα. Αντιλαμβάνεστε ότι ένα διήμερο τέτοιων συναντήσεων, χρειάζεται προεργασία και δουλειά. Έτσι δεν παρακολούθησα από πολύ κοντά τις εξελίξεις.

Εγώ δεν είμαι στη λογική της ανθρωποφαγίας. Θεωρώ ότι στη δημόσια ζωή πρέπει να υπάρχει μετρό από όλους μας. Τι ήταν αυτό που έζησα εγώ τον Σεπτέμβριο; Δεν ήταν ανθρωποφαγία; Κρίθηκα εκεί με τον τρόπο που έπρεπε να κριθώ ή όλοι έπεσαν πάνω μου, όταν ήξεραν ότι από έμενα έγιναν όλες οι ενέργειες; Από εκεί και πέρα την ευθύνη της υλοποίησης και αντιμετώπισης της κρίσης, την έχει αποκλειστικά ένα στρατιωτικό σώμα, όπως είναι το Λιμενικό και μου χρέωναν άρρητα ρήματα προκειμένου να χτυπήσουν την κυβέρνηση. Ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης έπεσε σε αυτό το λάθος, δυο φορές μαζί μου. Μια φορά για θέματα του Υπουργείου Υγείας, που τελικά απεδείχθη ότι δεν είχε καλή ενημέρωση και τώρα. Και πέσανε πάνω μου με τον πιο έντονο τρόπο. Ας έχουμε ένα μέτρο όλοι σε αυτά τα ζητήματα, γιατί η πολιτική αντιπαράθεση είναι χρήσιμη, είναι στα πλαίσια της Δημοκρατίας, αλλά χρειάζεται να διατηρούμε όλοι ένα μέτρο και να μη φτάνουμε σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Δεν πρέπει να έχουμε τη λογική της ανθρωποφαγίας.

Για τη Σαουδική Αραβία και την πώληση βλημάτων. Αν τηρήθηκαν οι κανονικές διαδικασίες και αν υπάρχει σκιά στη συμφωνία.

Θα σας απαντήσω ευθέως. Ξέρετε βέβαια ότι εγώ έχασα το φως μου από ένα υλικό πολέμου. Γενικά είμαι κατά της κυκλοφορίας πολεμικών υλικών και πολύ περισσότερο της χρήσης αυτών. Γενικώς στα ζητήματα αυτά, όπως καταλαβαίνετε και για βιωματικούς λόγους, έχω μια άλλη προσέγγιση, που μπορεί να είναι για πολλούς εξωπραγματική για ό, τι γίνεται σε όλον τον κόσμο, αλλά εγώ έχω αυτή την άποψη. Δεν μπορώ να μπω στη λεπτομέρεια, να πω τι ακριβώς έγινε. Κάθε τρεις και λίγο ένα θέμα για τον Καμμένο. Όλα τα κακά στην Ελλάδα τα έχει κάνει ο Καμμένος! Ας έχουμε κι εκεί ένα μετρό.

Για τους πλειστηριασμούς και αν πρέπει να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία και τα λάθη σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν αφορούν μόνο τους ανθρώπους, που αυτή τη στιγμή απειλούνται οι κατοικίες τους, αν πήραν δάνεια, αν έπρεπε να τα πάρουν κλπ. Το τραπεζικό σύστημα έχει βαρύτατες ευθύνες, πρώτα να ξεκαθαρίσει τα δάνεια που πήραν πολλοί και έγιναν πλούσιοι. Βεβαίως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να νομοθετηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν είναι η πρώτη κατοικία αυτή που απειλεί την οικονομία. Τα μεγάλα δάνεια είναι. Εγώ επειδή ξέρω δάνεια, έκανα μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Την χειρίζεται η οικονομική εισαγγελία, και έχουν εντοπιστεί 47 δάνεια. Και σας λέω με σημασία ότι η αίσθηση που έχω, είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ανορεξία να δώσει τα στοιχεία. Που πήγαν τα λεφτά αυτών των δάνειων; Ας μην κυνηγάμε τους φτωχούς ανθρώπους και ας εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, ό, τι πρακτικές έχουν γίνει και στην Κύπρο. Και νομοθετικά αν χρειαστεί. Να καταλάβουν οι θεσμοί ότι το πρώτο μέλημά τους θα πρέπει να είναι να καθαρίσει η «κόπρος του Αυγεία» σε αυτό το χώρο των μεγάλων δάνειων, που υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια. Υπάρχει άνθρωπος που πήρε από την τράπεζα του Βγενόπουλου 500 εκατομμύρια. Και δεν μπορούν να βρουν ούτε αυτόν, ούτε και άλλους πολλούς.

Περισσότερα…