Συνέντευξη του ΥΝΑΝΠ Παναγιώτη Κουρουμπλή στο «Ραδιόφωνο 24/7»

Συνέντευξη για τη ρύπανση που προκάλεσε το Δ/Ξ “Αγία Ζώνη II”, αλλά και για άλλα θέματα της επικαιρότητας έδωσε σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην εκπομπή «Αντίμετρα» του ραδιοφωνικού σταθμού «Ραδιόφωνο 24/7» και στους δημοσιογράφους Στέφανο Τζανάκη και Γιώργο Μελιγγώνη. Ο κ. Κουρουμπλής μεταξύ άλλων δήλωσε:

Σχετικά με τη ρύπανση στη Σαλαμίνα

Αυτή τη στιγμή γίνεται μια σύσκεψη. Στο Υπουργείο βρίσκονται οι γενικοί γραμματείς και η ηγεσία. Και χθες το βράδυ έγινε σύσκεψη για να δούμε πως εξελίσσεται όλη η κατάσταση. Και σήμερα γίνεται το ίδιο. Όλα τα μέσα που διαθέτουμε στη χώρα επιχειρούν. Στις 2:30 ξημερώματα της Κυριακής βυθίστηκε το σκάφος αυτό. Δεν υπήρχε θαλασσοταραχή και γίνεται έρευνα για τα αίτια. Ο ίδιος ο Αρχηγός με ενημέρωσε τηλεφωνικά το ίδιο βράδυ για το περιστατικό και δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες. Ζήτησα να πάει ο αρχηγός το πρωί εκεί, προκειμένου να έχουμε σαφή εικόνα του περιστατικού, αλλά και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν κι έτσι ξεκίνησε εγκαίρως όλη αυτή η προσπάθεια. Άρχισε η στεγανοποίηση, και πλέον είναι πλήρως στεγανοποιημένο το πλοίο. Θα αρχίσει μέσα στη μέρα η απάντληση. Αυτή τη στιγμή όλα τα σκάφη προσπαθούν να περιορίσουν το πετρέλαιο που χύθηκε στη θάλασσα και είμαστε σε εξέλιξη. Υπάρχουν τρεις εταιρίες πιστοποιημένες στην Ελλάδα και με εντολή που έδωσα στον Αρχηγό να ζήτησε από την εταιρία να χρησιμοποιηθούν και οι τρεις και τα δικά μας μέσα και ένα μέσο της EMSA, το οποίο είναι επίσης απορρυπαντικό.
Γίνεται μια μεγάλη επιχείρηση. Όλοι σκεφτόμαστε διάφορα πράγματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό, γι’ αυτό και θα ερευνηθούν τα πάντα. Προέχει να μαζέψουμε τις κηλίδες και όλα τα άλλα θα βρεθούν.

Για την Eldorado και αν θέλει τελικά η κυβέρνηση αυτή την επένδυση.

Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής στην κουβέντα και θα σας πω τα πράγματα όπως εγώ τα κατανοώ. Το ξέρω από όταν ήμουν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει έναν σύγχρονο μεταλλευτικό νόμο. Έχει έναν απαρχαιωμένο. Δυστυχώς αυτός επέτρεπε σε πολλές εξορυκτικές εταιρίες να κάνουν του κεφαλιού τους. Έγινε μια σύμβαση. Αυτή είναι μια πονεμένη ιστορία και την ξέρουμε όλοι όσοι παρακολουθούμε τα πράγματα. Και ίσως αυτοί οι άνθρωποι έμαθαν να λειτουργούν σε ένα καθεστώς το οποίο ανέχεται τα πάντα. Εμείς πολιτικά είχαμε βάλει πάρα πολλά ζητήματα, λόγω των πολύ μεγάλων επιπτώσεων που είχε η επεξεργασία στο περιβάλλον. Κι απ’ τη μια μεριά λέμε ότι είμαστε χώρα που η βαριά βιομηχανία είναι ο τουρισμός, απ’ την άλλη μεριά ακούγονται κι άλλα. Τέλος πάντων, είναι μια επένδυση. Η επένδυση αυτή λοιπόν πρέπει να καταλάβει ότι η κυβέρνηση μιας χώρας, ευρωπαϊκής μάλιστα, με όλη την κουλτούρα που κουβαλάει, διεκδικεί λύσεις που θα έχουν τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Υπάρχει λύση που μπορεί να έχει τις λιγότερες επιπτώσεις, αλλά είναι και κοστοβόρα. Απ’ την άλλη πλευρά, αυτοί που σήμερα καταγγέλλουν την κυβέρνηση αρνούνται να κατανοήσουν σκοπίμως ότι αν δεν την ήθελε η κυβέρνηση δεν θα είχε εγκρίνει 17 αδειοδοτήσεις σε επιμέρους τεχνικά ζητήματα. Εγώ, ειλικρινά συζήτησα με τον Σκουρλέτη και με τον Σταθάκη και δεν διαπίστωσα να μη θέλει η κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα όμως, θα πρέπει να είμαστε κι εσείς κι εμείς και όλοι όσοι ασχολούμαστε με το δημόσιο χώρο, υπέρ του να γίνει η επένδυση, αλλά οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Αυτή είναι η άποψη μου. Οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και θα βρεθεί λύση.

Για το αν γίνεται εξόρυξη χρυσού χωρίς καταστροφή περιβάλλοντος.

Όχι. Σαν ραδιοφωνικός σταθμός που είστε, μπορείτε να τους ρωτήσετε το εξής: στον Καναδά λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες με τους οποίους θέλουν να λειτουργήσουν εδώ; Αυτό ρωτήστε τους. Εγώ λέω ναι στην επένδυση. Να μη φύγει η επένδυση. Αλλά με κανόνες. Αυτοί θέλουν να δουλεύουν με έναν τρόπο θεωρώντας πως όλα είναι στη διακριτική τους ευχέρεια. Αλλά δεν γίνεται. Υπάρχει κράτος. Δεν τους είπε κανείς να φύγουν. Η κυβέρνηση τους λέει «κύριοι θα τηρήσετε τους κανόνες». Πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες. Πρέπει να προστατέψουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το περιβάλλον. Διότι θα έρθουν οι απόγονοί μας και θα πουν «κύριοι αφήσατε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι». Λυπάμαι για την αντιπολίτευση. Δεν την άκουσα να λέει το λόγο που μόλις ανέφερα. Ας βρούμε ένα σημείο επαφής. Δεν κάνει κακό στον τόπο.

Για τα λεγόμενα περί συνεννόησης της Eldorado με τη Νέα Δημοκρατία

Εγώ δεν είμαι προφήτης ούτε μάντης. Ο κάθε άνθρωπος όμως θα μπορούσε να σκεφτεί πονηρά, όπως σκέφτονται και εκεί στην πατρίδα μου και να είπε «ρε παιδιά την επόμενη μέρα συνέβησαν όλα αυτά;». Εάν πιάσουμε και το νόμο των πιθανοτήτων, ε κάτι πάει στο μυαλό μας! Δεν θα μείνουμε όμως σε όλα αυτά. Δεν θα μείνω εκεί. Εγώ λέω κάτι απλό. Η αντιπολίτευση βγαίνει και καταγγέλλει την κυβέρνηση. Δεν έχω ακούσει να πει μια κουβέντα για την εταιρία, όπως για παράδειγμα «εμείς θέλουμε να μείνετε, αλλά με κανόνες». Γιατί δεν βγαίνει να το πει; Αυτό έχω να πω εγώ.

Για τις εξελίξεις με τα υδροπλάνα

Το γεφύρι της Άρτας όλα αυτά τα χρόνια…. Θεωρώ πως μέσα στον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο. Έχω αναφορές ότι υπάρχει πολύ σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Για την αναβολή της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το θέμα του Ελληνικού.

Υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα έχει να κάνει με την περίφημη ενέργεια του Δασάρχη. Ελπίζω να κλείσει αυτό μέσα στη βδομάδα και πρέπει ναν κλείσει και το θέμα του ΚΑΣ. Βεβαίως θα προστατεύσουμε αυτά που πρέπει να προστατεύσουμε, αλλά αυτή η χώρα πρέπει να ζήσει. Και αν δεν έμπαινε δυναμικά η κυβέρνηση για τα ζητήματα των δρόμων, ειλικρινά σας το λέω, το θέμα θα ήταν ακόμα εκεί. Δεν λέω ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήθελαν να κάνουν τους δρόμους. Είχαν μπλεχτεί με όλα αυτά. Με απαλλοτριώσεις, αρχαιολογικά συμβούλια κλπ. Θα μπούμε κι εδώ δυναμικά, δεν γίνεται διαφορετικά. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η επένδυση αυτή αποτελεί και την ατμομηχανή όλης της προσπάθειας. Διότι όλοι τώρα επενδύουν αντιπολιτευτικά εκεί. Το είδα και όταν ήμουν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Έτρωγε δηλαδή, η Ελλάδα πρόστιμα, εξαιτίας των αρχαιολόγων που δούλευαν οι οποίοι δούλευαν με το ρυθμό που ήθελαν αυτοί να δουλέψουν και όχι με τις ανάγκες που απαιτούσε η στιγμή. Την Ελλάδα τη διοικεί η κυβέρνηση. Το αρχαιολογικό συμβούλιο θα πει κάποια πράγματα και πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή όλη η χώρα κρέμεται από εκεί. Θα ξεκινήσει αυτή η επένδυση, η οποία θα σηματοδοτήσει κι άλλα πράγματα. Δεν μπορούν να το αγνοούν. Δεν ζούμε σε γυάλινο πύργο .

Για τις επενδύσεις σε τουρισμό και την Χαλκιδική υδρογονάνθρακες

Όλα υποκύπτουν και πρέπει να υποκύπτουν σε κανόνες. Και πρέπει να εφαρμόσεις τους κανόνες που προβλέπει η περιβαλλοντολογική νομοθεσία. Ένα από τα θέματα που συζήτησα χθες, εδώ στο Λονδίνο, με τους υπουργούς ναυτιλίας και μεταφορών, είναι το θέμα του περιβάλλοντος στη θάλασσα. Και για την Ελλάδα, πρέπει να σας πω, στα πλαίσια του διεθνούς οργανισμού, είμαστε από τις λίγες χώρες που έχουμε επικυρώσει όλους αυτούς τους κανονισμούς.

Περισσότερα…