Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ έδωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, με θέμα την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ έδωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, με θέμα την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα.

Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι «η χώρα βρίσκεται μπροστά σε πολύ κρίσιμα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με το χρέος, την ποσοτική χαλάρωση, που είναι κομβικό σημείο για να πάρει τα ‘πάνω της η οικονομία, το πελώριο θέμα, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, το προσφυγικό, επειδή έχουμε έναν ακήρυχτο παγκόσμιο πόλεμο, που εμπλέκονται περιφερειακές, κεντρικές, παγκόσμιες δυνάμεις, στην ευρύτερη περίμετρο της χώρας, έχουμε μιαν Τουρκία που βρίσκεται σε νευρικότητα, λοιπόν, ταλανιζόμαστε τόσον καιρό για ένα ζήτημα που έπρεπε να βρεθεί ένας κοινός τόπος.»

Όπως είπε, «το ΣτΕ ακύρωσε συγκεκριμένη διάταξη, το 2.α, του νόμου Παππά. Άρα ο υπόλοιπος νόμος ισχύει. Κάνει λοιπόν η κυβέρνηση, ένα βήμα μπροστά, αναγνωρίζοντας ότι όλη αυτή η εκκρεμότητα δημιουργεί μία αναταραχή, ενόψει και τόσων ζητημάτων, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως μέτωπο».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει στη λογική της κωλυσιεργίας, θα πρέπει να βρει τρόπο. Θα περιμένει η κυβέρνηση πότε θα συμφωνήσει η ΝΔ; Η κοινωνία πρέπει να καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται. Κάποιοι δεν θέλουν να πληρώσουν οι καναλάρχες. Λοιπόν αν δεν κυριαρχήσει η λογική, και δεν πάμε σε συμφωνία, που για όλους μας θα είναι κάποια μικρή υποχώρηση, ακόμα και στα πρόσωπα, τότε η κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει, πρέπει να βρει τρόπο. Να σας πω μια προσωπική μου άποψη, θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος για το ΕΣΡ», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Ο ΥΠΕΣΔΑ εξήγησε ότι η κυβέρνηση κάνει έκκληση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και κάνει μία πρόταση, για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. «Και οι δύο άνθρωποι δεν έχουν καμία σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθεί η κυβέρνηση να βρει μια μέση οδό και αυτό δείχνει γενναιότητα», είπε.

Ερωτηθείς αν θα αποσυρθεί ο νόμος Παππά, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι ο νόμος, «με βάση τις μέχρι τώρα διαρροές, ακυρώθηκε ως προς την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ. Το άρθρο 1, όμως, του νόμου 4339 παρέχει πλήρως τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Οπότε αν αποσυρθεί εντελώς ο νόμος Παππά, τότε μένει στον αέρα και το ΕΣΡ. Το Σύνταγμα δίνει λοιπόν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πάρει διάφορες πρωτοβουλίες.»

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα πάει σε νέο νόμο απάντησε: «Όχι θα πάμε σε καινούργιο νόμο, εγώ σας είπα ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, από τη στιγμή που δεν θα συναινέσουν να βρεθεί λύσει, να συγκροτηθεί το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, δεν μπορεί η χώρα να μείνει έτσι. Τελεία και παύλα. Εμείς λέμε να αναλάβει το ΕΣΡ να κάνει όλη αυτή τη διαδικασία. Αν η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίσει την ίδια λογική, τότε η κυβέρνηση κάτι πρέπει να κάνει. Δεν ξέρω τι θα κάνει, κάτι θα κάνει.»

Για τις διαφωνίες, ακόμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ως προς την επιλογή Πολύδωρα, δήλωσε ότι «όταν πάμε σε τέτοια διαδικασία, που αναζητείται συναίνεση, εκ των πραγμάτων ο καθένας μας θα βάλει και λίγο νερό στο κρασί του.»

Σε ερώτηση για το αν θα πάει στο υπουργείο Παιδείας, ώστε να διευθετηθεί και το θέμα με την Εκκλησία, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι «στον Άγιο Ευστράτιο έγιναν μια σειρά δηλώσεων και από τον πρωθυπουργό και από τον Αρχιεπίσκοπο, που συνέκλιναν στο αυτό σημείο. Στην υπεράσπιση της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Και η Εκκλησία, ένας πολύ μεγάλος θεσμός και η Πολιτεία οφείλουν να προστατεύουν τον πολίτη, να εξαντλούν τις δυνατότητες που έχουν. Πάντα έλεγα ότι η εθνική άμυνα αυτού του τόπου, περνάει μέσα από την κοινωνική άμυνα. Όλοι στην κυβέρνηση το υιοθετούν αυτό. Οι ακρότητες θα πρέπει να λείπουν αυτή την περίοδο. Είναι καλό μέσα από το διάλογο, όπως γίνεται τώρα, να βρίσκονται τα σημεία επαφής. Και αυτό πρέπει να γίνει και στο χώρο της Εκκλησίας με την Πολιτεία.»