Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να ανοίξει τα φτερά της εξωστρέφειάς του και να αφουγκραστεί τις ανησυχίες κάθε δημοκρατικού πολίτη

Συνέντευξη στην εφημερίδα Παρασκήνιο και τον δημοσιογράφο Γιάννη Παργινό

 

1) Τις τελευταίες ημέρες, η πολιτική ζωή ταλανίζεται από το μεγάλο σκάνδαλο παιδεραστίας. Τι πρέπει να γίνει για να μην ξαναπαρουσιαστούν τέτοια αποτρόπαια θέματα;

Σήμερα, η Δικαιοσύνη διερευνά επίσημα αυτή την υπόθεση και οφείλει να αγγίξει όλα τα επίπεδα. Όσες φορές έγινε απόπειρα και τόλμησαν κάποιοι να συζητήσουν για την ανάγκη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, η κοινωνία απαιτούσε να πέσουν στην πυρά. Σήμερα, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, οφείλουμε ως γονείς να κάνουμε αυτοκριτική και κυρίως να συμφωνήσουμε ότι ένα παιδί το οποίο είναι σωστά και έγκαιρα ενημερωμένο για το σώμα του, για το τι ενδέχεται να συναντήσει στη σχολική του ζωή, καθώς και για το ότι υπάρχουν διεστραμμένοι άνθρωποι που μπορεί να του ζητήσουν πράγματα, είναι ένα προστατευμένο παιδί, και έτσι είναι πιο δυνατό και στο να μιλήσει. Για να ολοκληρωθεί όμως η προστασία, πρέπει να γίνουν ακόμα δύο πράγματα. Πρέπει πρώτα να διευρύνουμε τον χρόνο της παραγραφής και να αυστηροποιήσουμε τις ποινές. Το δεύτερο είναι δυσκολότερο, αλλά πιο σημαντικό. Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας ως κοινωνία. Πρέπει να μάθουμε ότι όποιος μιλάει και όποιος καταγγέλλει δεν επιτρέπεται να στιγματίζεται ούτε να γίνεται τελικά θύμα. Η κοινωνία οφείλει να μας προστατεύει όλους, αλλά κυρίως τα θύματα των κακοποιήσεων. Πρέπει η κοινωνία μας να γίνει πραγματικά ελεύθερη, σεβόμενη τον άνθρωπο, τις επιλογές του, τη διαφορετικότητά του.

Πάντως, στο θέμα αυτό, είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της, από τη στιγμή που άρχισαν οι καταγγελίες μέχρι να κατατεθεί η πρώτη μήνυση.

2)Προέρχεστε από το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύετε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για συνεργασία ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της λεγόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΙΝΑΛ είναι μπροστά σε ιστορικές προκλήσεις. Είναι δύο κόμματα του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου, φύση και θέση αντι-δεξιά και αντι-νεοφιλελεύθερα. Μπορούν να καλλιεργήσουν την αυτονομία τους και τη συνύπαρξή τους, χωρίς προεκλογικές συγκλίσεις τώρα. Εφόσον μετά τις εκλογές ο ελληνικός λαός στείλει μήνυμα προοδευτικής συγκυβέρνησης, οι δύο πλευρές ας το αναγνώσουν σωστά. Τότε να μπούμε στον απαραίτητο προγραμματικό διάλογο, ώστε να υπηρετήσουμε την κοινωνία.

3)Με μια οικονομία υπό κατάρρευση και με μια κοινωνία σε κόπωση από μνημόνια και πανδημία, ποιο είναι το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρέλαβε τη χώρα στην τραγικότερη οικονομική της κατάσταση, τη σταθεροποίησε και την παρέδωσε με απόθεμα 37 δισ. ευρώ και με μια συμφωνία ικανοποιητική για το χρέος. Σήμερα βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Η πραγματικότητα απαιτεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αποδείξει ότι αφουγκράζεται τον κόσμο από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το Κέντρο. Το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να μπολιαστεί με απόψεις του μεγαλύτερου δυνατού φάσματος της κοινωνίας. Έτσι θα συγκροτηθεί το νέο αφήγημα ενός πατριωτικού, δημοκρατικού, αριστερού, σοσιαλιστικού, οικολογικού και αντι-νεοφιλελεύθερου κινήματος. Η πανδημία λειτουργεί ως επιταχυντής κοσμογονικών εξελίξεων. Δεν δοκιμάζονται απλώς η ζωή και οι ανθρώπινες συμπεριφορές και σχέσεις. Αναδεικνύονται μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ανατρέπονται όλες σχεδόν οι βεβαιότητες και οι σταθερές στη ζωή και εισβάλλει ύπουλα η τεχνητή νοημοσύνη, με όλες τις επιπτώσεις της, θετικές και αρνητικές.

4)Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κάνει την αυτοκριτική του για την περίοδο της διακυβέρνησης;

Η υπόθεση της αυτοκριτικής παραμένει πάντα ζητούμενο για κάθε πολιτικό χώρο. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν έγινε η αυτοκριτική σε πολύ μεγάλο βάθος. Όπως και να το προσεγγίσουμε το ζήτημα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η πολιτική μας ήττα δεν οφείλεται μόνο στους άλλους, αλλά οφείλεται και σε επιλογές και λάθη δικά μας. Ένα από αυτά ήταν ο τρόπος που διαχειριστήκαμε τις επιλογές στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 και του 2019.

5)Τελικά, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μείνει κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ή της ευρύτερης Κεντροαριστεράς;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να ανοίξει τα φτερά της εξωστρέφειάς του και να αφουγκραστεί τις ανησυχίες κάθε δημοκρατικού πολίτη. Οι συνθήκες του 2012-2015 δεν επαναλαμβάνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, πρέπει να δουλέψει σκληρά, συλλογικά, πραγματικά συντροφικά, αγκαλιάζοντας χωρίς αναστολές ολόκληρο το δημοκρατικό κόσμο, χωρίς διακρίσεις. Θα διεισδύσει έτσι στους κοινωνικούς θεσμούς –που είναι απών και που κανείς δεν απολογήθηκε ποτέ για την απουσία αυτή– προβάλλοντας το νέο, κοινωνικά διαποτισμένο, αφήγημά του.

6)Ποια είναι η άποψή σας για τον τρόπο που η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία;

Η πανδημία ήρθε για να φέρει νέα ζητήματα στη ζωή μας, που απαιτούν απαντήσεις. Ο τρόπος διαχείρισής της από την κυβέρνηση υπήρξε κάτω του μετρίου. Η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παραμένει στις επικίνδυνες εμμονές αποθέωσης του ιδιωτικού τομέα και αντιμετωπίζει την πανδημία με παλινωδίες, που έχουν ολέθριες επιπτώσεις. Επενδύει στον φόβο, την αγωνία και την ανασφάλεια του κόσμου. Οι δεσμεύσεις της διαψεύδονται καθημερινά.

7)Είναι γνωστό ότι η σχέση σας με τον χώρο της Υγείας είναι διαχρονική. Τι θα προτείνατε, με βάση την πανδημία;

Κατέθεσα στο κόμμα μία ολοκληρωμένη πρόταση, για την Προληπτική Πρωτοβάθμια Προαγωγή της Υγείας, στην κοινότητα. Ένα σύστημα καινοτόμο, διατομεακής, διεπιστημονικής παρέμβασης στην κοινότητα, που συμπληρώνει τις υπάρχουσες δομές του ΕΣΥ. Είναι κοστολογημένη και υλοποιήσιμη. Μπορεί να χτιστεί και να λειτουργήσει σε χρόνο-ρεκόρ, πέντε μηνών.