Υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής :
Θέλω ειλικρινά να σας ευχαριστήσω και να ζητήσουμε και συγγνώμη γιατί όλο αυτό τον καιρό δεν οργανώθηκε με τον καλύτερο τρόπο ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ μας.
Αυτό οφείλεται σε μία επιλογή, διότι θέλαμε να έχουμε και καλή γνώση του χώρου και να μπορούμε να ξεκινήσουμε μία σειρά ζητήματα διότι δεν έχει έννοια να κάνουμε δημόσιες σχέσεις για τις δημόσιες σχέσεις. Αλλά εμείς είμαστε μία πολιτική ηγεσία που είναι γνωστό ότι ατελείωτες ώρες δαπανούμε σε αυτό το χώρο, προσπαθώντας, στα πλαίσια και των περιορισμών και των δυσκολιών και των εμποδίων και των προβλημάτων, να βρούμε τρόπους σιγά-σιγά, σταθερά, με βηματισμούς που έχουν περιεχόμενο και ουσία και να μπορέσουμε πραγματικά να υλοποιήσουμε ένα έργο το οποίο έχει ανάγκη η κοινωνία.
Και όλοι γνωρίζετε, όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή την περίοδο αυτή η Κυβέρνηση και αυτή η πολιτική ηγεσία είναι δεσμευμένη σε συγκεκριμένους προϋπολογισμούς, που τουλάχιστον δεν ήταν επιλογή δική μας. Του χρόνου τέτοιον καιρό θα κρινόμαστε με άλλο κριτήριο με την έννοια ότι δεν θα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι προϋπολογισμοί που υλοποιούμε, ήταν απόφαση άλλων αλλά ήταν συναίνεση και συμμετοχή δική μας.
Παρά, λοιπόν, τις δυσκολίες και τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν, διότι γνωρίζετε ότι ακόμα και με τους μνημονιακούς νόμους ο ΕΟΠΥΥ φέτος, έπρεπε παραδείγματος χάριν, να έχει στον προϋπολογισμό του 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, δοθήκανε 526 εκατομμύρια.
Παρά ταύτα, με τις προσπάθειες που κάνει η σημερινή πολιτική ηγεσία κατορθώνει και αντιμετωπίζει τις τρέχουσες ανάγκες με μία πάρα πολύ ικανοποιητική θα έλεγα ροή.
Μπορεί να υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις ημερών, αλλά νομίζω ότι τα πράγματα κυλάνε με σταθερό τρόπο. Ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο τροπολογίες στη Βουλή.
Η μία αφορά τα ληξιπρόθεσμα και η άλλη αφορά συμψηφισμούς. Είναι έτοιμα και αυτά που αφορούν στη βιομηχανία. Εμείς προσπαθούμε στα πλαίσια μιας καλής συνεργασίας, όπου μπορούμε να διευκολύνουμε και τη βιομηχανία, να το κάνουμε, ώστε με την ψήφιση αυτών των δύο διατάξεων, να εξομαλυνθεί σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό η αγορά, δεδομένου ότι τα χρήματα αυτά για τα οποία μιλάμε, κυρίως τα ληξιπρόθεσμα- γιατί τα άλλα θα είναι υποχρεώσεις claw back και rebate– και αυτά θα διευκολύνουν την αγορά.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της ρύθμισης, θα πέσουν στην αγορά αρκετά χρήματα, τα οποία έχουμε και τα οποία όπως ξέρετε, είναι το μόνο Υπουργείο το οποίο δεν μετέφερε πουθενά χρήματα, παρότι τότε γράφτηκαν από πολλούς και ειπώθηκαν από άλλους πάρα πολλά, ότι το Υπουργείο έκανε αυτό, έκανε εκείνο, η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση σε ο,τι αφορά την υγεία εξαίρεσε όλη αυτήν την διαδικασία. Κυρίες και κύριοι, επί 5 χρόνια και με ένα ύπουλο τρόπο, φαινόταν ότι ελέγχεται η φαρμακευτική δαπάνη, αλλά τι συνέβαινε; Υπήρχε μία συνεχής αύξηση της συμμετοχής του πολίτη.
Έτσι η συμμετοχή έφτασε μεσοσταθμικά από το 12% στο 30% και πλέον. Αυτή είναι μία σημαντική επιβάρυνση που έφτασε τη συμμετοχή των πολιτών στα 622 εκατομμύρια ευρώ.
Εμείς από τη στιγμή που αναλάβαμε την ηγεσία αυτού του Υπουργείου, ξεκινήσαμε και επεξεργαστήκαμε μία ουσιαστική πολιτική σε ο,τι αφορά το φάρμακο.
Είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο Υγείας. Διαπραγματευτήκαμε πολύ σκληρά με τη βιομηχανία. Δεν σας κρύβω ότι υπήρξαν στιγμές πολύ μεγάλης έντασης. Πολύ μεγάλης έντασης.
Παρά ταύτα, πρέπει να ομολογήσω ότι τον τελευταίο καιρό βρέθηκε σε μεγάλο βαθμό ένας κοινός τόπος. Υπάρχουνε γκρίνιες, αλλά τι να κάνουμε; Πάντα θα υπάρχουνε γκρίνιες.
Ξέρετε, όπως συνηθίζω να λέω σε πολλούς εταίρους μας, της βιομηχανίας, που τους ακούω να γκρινιάζουνε, εγώ κατάγομαι από μία οικογένεια εμπόρων που ποτέ δεν τους άκουσα να λένε, να είναι ευχαριστημένοι. Πάντα είναι σε γκρίνια. Πάντα δεν πάνε καλά, πάντα έχουν δυσκολίες.
Τέλος πάντων, γκρίνια θα υπάρχει, αλλά νομίζω ότι στο βάθος έχουνε κατανοήσει ότι η απόφαση αυτή που επεξεργαστήκαμε, το σχέδιο που έχουμε επεξεργαστεί, ακούγοντας και τα προβλήματα της βιομηχανίας, νομίζω είναι η πιο σωστή και ενδεδειγμένη λύση αυτήν την περίοδο.
Η φαρμακευτική πολιτική, λοιπόν, έχει δύο στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι να είναι το φάρμακο προσβάσιμο από όλους. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει φτηνό φάρμακο. Ποιοτικό και φτηνό φάρμακο και αυτός είναι ο στόχος μας.
Τώρα το κράτος πρέπει να επιδείξει γενναιότητα, αποφασιστικότητα και να επιδείξει επιλογή που θα λέει, ότι όχι από το πλεόνασμα, αλλά από το υστέρημα της οικονομίας θα πρέπει να εξαντληθούν οι δυνατότητες. Αλλά πρέπει να εξαντλήσουμε και τις δυνατότητες μιας διαπραγμάτευσης που οφείλαμε να κάνουμε.
Και εμείς, κυρίες και κύριοι, διαπραγματευτήκαμε με τη βιομηχανία. Και είμαστε η μόνη πολιτική ηγεσία όλα αυτά τα χρόνια και το ξέρετε πάρα πολύ καλά που τολμήσαμε να βάλουμε και το ζήτημα των φορολογικών υποχρεώσεων που υπάρχουν.
Έτσι λοιπόν, θέλω να σας δηλώσω ότι μέσα στον Ιούνιο θα πραγματοποιήσουμε άλλη μια συνέντευξη τύπου που θα αφορά την τιμολογιακή πολιτική. Έχουμε δώσει οδηγίες και στην Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΦ οι οποίοι επεξεργάζονται με ταχύτητα τη νέα τιμολογιακή πολιτική και το νέο θεσμικό πλαίσιο, διότι δεν σας κρύβω ότι έχουμε εδώ ένα θεσμικό πλαίσιο που ακουμπάει δεκάδες αποφάσεις. Η μάνα χάνει το παιδί, ας μου επιτραπεί η έκφραση, και το παιδί τη μάνα.
Λίγοι άνθρωποι ξέρουν τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να μαζευτεί και να ενοποιηθεί για να έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο ευκολοκατανόητο και από τις υπηρεσίες και από όσους θέλουν να ασχοληθούν με το ζήτημα αυτό.
Έτσι λοιπόν στη δεύτερη συνέντευξη τύπου που θα δώσουμε μέσα στον Ιούνιο θα έχουμε ολοκληρώσει τη φαρμακευτική πολιτική σε ότι αφορά το τιμολογιακό της κομμάτι. Η διαπραγμάτευση με τη βιομηχανία θα συνεχιστεί, σε ότι αφορά τη σταθερότητα για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή το σταθερό καθεστώς, το μέσο όρο δηλαδή των τριών φτηνότερων χωρών της Ευρώπης. Εκεί εμείς είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε στη διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια.
Υπάρχουν φάρμακα πάρα πολλά που είναι πάνω από το μέσο όρο και πρέπει να έρθουν στο μέσο όρο καθώς και φάρμακα που είναι πιο κάτω και πρέπει επίσης και αυτά να έρθουν στο μέσο όρο. Άρα δηλαδή θα μπορέσουμε πραγματικά από την εκτίμηση που έχουμε αυτή τη στιγμή να καταφέρουμε τη μείωση της τιμής σε πάρα πολλά φάρμακα.
Να πάμε ενδεχομένως σε ετήσια τιμολογιακή πολιτική και όχι κάθε εξάμηνο. Αυτά όλα μπαίνουν στο τραπέζι της συζήτησης και συνδέονται με την παραγωγική δραστηριότητα των εταιριών. Όλοι γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς. Και αν η Ελλάδα αποφασίσει να κάνει μια οριζόντια μείωση στην τιμή των φαρμάκων αυτό έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις αλλαχού για τα προϊόντα των συγκεκριμένων βιομηχανιών.
Άρα, λοιπόν, δεν είναι η Ελλάδα σε αδύνατο μέρος, δεν ήταν ποτέ σε αδύνατη πλευρά. Μπορούσε να διαπραγματευτεί. Το τι έκανε αυτό κρίνετέ το εσείς και το έκρινε και ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου.
Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να καθιερώσουμε ένα καθαρό πλαίσιο ανάμεσα στο κράτος και στη βιομηχανία. Κανόνες καθαρούς και διαφανείς για να μπορέσουμε πραγματικά να μπούμε σε μια συζήτηση που θα έχει να κάνει με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Ξέρετε, όλες οι έρευνες που έχουν γίνει και το ξέρετε καλύτερα από εμένα εσείς όλοι που ασχολείστε τόσα χρόνια, καταδεικνύουν ότι το φάρμακο μπορεί να είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό κομμάτι της Ελλάδος, πραγματικά όμως αναπτυξιακό, που μπορεί να δημιουργήσει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να γίνει πολύ πιο εξαγωγική.
Και να δημιουργήσει και νέο πλούτο που να τον διανείμει αυτή η Κυβέρνηση με δίκαιο τρόπο για την κοινωνία. Διότι η χώρα διαθέτει ένα εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που πολλές φορές αναγκάζεται να φεύγει στο εξωτερικό και να γίνεται η ατμομηχανή της ανάπτυξης άλλων χωρών.
Σήμερα οι νέες εκτιμήσεις θεωρούν ότι κυρίαρχος πλούτος μιας χώρας είναι οι επιστήμονές της. Η χώρα διαθέτει εξαιρετικά επιστημονικά ερευνητικά κέντρα και τεχνογνωσία. Γιατί δηλαδή δεν μπορεί αυτή η χώρα να βρει τρόπους και να γίνει ελκτική και ελκυστική από τις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες στο κάτω-κάτω, για να είμαστε και δίκαιοι, το οφείλουν γιατί τα τελευταία δέκα χρόνια η κατανάλωση φαρμάκου στην Ελλάδα είχε τέτοια έκταση που πραγματικά, πρέπει να ομολογήσουμε ότι λειτουργούσαμε σαν να ήμαστε χώρα 40 εκατομμυρίων, όσο και η Ισπανία. Τόσες ήταν περίπου και οι συνταγές στην Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια.
Και από την άλλη πλευρά η Ελλάδα έχει ένα όπλο: είναι χώρα, όπως σας είπα, αναφοράς. Οι τιμές των φαρμάκων των εταιρειών αυτών σε άλλες χώρες, επηρεάζονται από την τιμολογιακή πολιτική στην Ελλάδα.
Εμείς αυτό οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε και το λέμε καθαρά διότι ο στόχος μας είναι- και το τονίζω για να μην γίνει καμία παρεξήγηση- η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα από όποιον μπορεί να γίνει. Από όποιον μπορεί να γίνει, αρκεί να υπάρξει παραγωγή στην Ελλάδα.
Σήμερα, λοιπόν, θέλουμε να ανακοινώσουμε το πρώτο μέρος αυτής της πολιτικής.
Διαπραγματευτήκαμε, όπως σας είπα, με τη βιομηχανία και μέσα από πολύ μεγάλες δυσκολίες καταλήξαμε στην αλλαγή όλου του πλαισίου το rebate. Είχαμε 8 rebates, διάσπαρτα, που πολλές φορές δεν είχαν και τη νομιμοποίηση που θα μπορούσαν να έχουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα.
Σήμερα, λοιπόν, αποφασίσαμε να ανακοινώσουμε την αλλαγή αυτού του πλαισίου και να πάμε κυρίως σε έναrebate όγκου. Με βάση αυτό το rebate και τις κλιμακώσεις που φέρνουμε, θέλουμε ακριβώς να καθιερώσουμε ένα σύστημα διαφανές, αναλογικό, αν θέλετε, με τις κλίμακες της φορολογίας για να αποκτήσει και νομιμότητα ώστε να μην μπορεί να προσβάλλεται.
Έτσι, λοιπόν, δίκαιο γιατί κανένας δεν μπορεί σήμερα να πει: μας βάζετε οριζόντια rebate επί δικαίοις και αδίκοις. Ο όγκος είναι μία βάση που νομίζω καθιερώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την δίκαιη κατανομή των βαρών και στη βιομηχανία.
Με βάση, λοιπόν, αυτό το rebate, κυρίες και κύριοι, υπολογίζουμε ότι για φέτος θα έχουμε μία εξοικονόμηση- θα είναι αναδρομικά από την 1η του Γενάρη-, περί τα 160 εκατομμύρια επιπλέον από ο,τι υπήρχαν πέρσι, από τα περσινάrebate.
Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ποσό, το οποίο προσδοκούμε να αυξηθεί από την άμεση λειτουργία της επιτροπής διαπραγμάτευσης. Την άλλη βδομάδα θα ανακοινώσουμε τα ονόματα (των μελών) της επιτροπής διαπραγμάτευσης. Είναι όλα έτοιμα, υπάρχει αναζήτηση στην επιλογή Προέδρου, θα ανακοινωθεί η επιτροπή η οποία αμέσως θα ξεκινήσει να βάλει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης μπροστά, με πάρα πολλά φάρμακα. Νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια και σε αυτό τον τομέα, όπως είναι η αγωγή για την ηπατίτιδα C, όπου θα πάμε και σε κλειστό προϋπολογισμό- να είμαστε συνεννοημένοι – σε όλα αυτά τα φάρμακα, καινοτόμα, και να μπορέσουμε και από εκεί, στα φάρμακα τα ρευματοειδή. Μιλάμε για ένα προϋπολογισμό 140 εκατομμυρίων.
Γίνεται, λοιπόν, μία μεγάλη προσπάθεια και σε αυτό τον τομέα να υπάρξει μία σημαντική εξοικονόμηση.
Εμείς πιστεύουμε ότι εφ\’ όσον καταλήξουμε και με την βιομηχανία σε ο,τι αφορά τη σύνδεση αυτών που προείπα- των προϋποθέσεων- με την παραγωγική δραστηριότητα, θα έχουμε και από την αποκατάσταση των λαθών στο μέσο όρο των τριών χωρών πολλών φαρμάκων, που είναι πιο πάνω από αυτό το μέσο όρο, θα έχουμε και πιο φθηνό φάρμακο και θα έχουμε και καινούρια εξοικονόμηση.
Ένα, λοιπόν, σημαντικό μέρος, το οποίο θα ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Με τον τρόπο αυτό θα κλείσει πλέον η αυλαία της αύξησης της συμμετοχής των πολιτών στο φάρμακο και θα αρχίσει μια διαδικασία μείωσης της συμμετοχής των πολιτών στο φάρμακο. Τουλάχιστον, κατ’ αρχάς, των οικονομικά αδύναμων πολιτών.
Επίσης, θέλω να σας πω, και αυτό να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας, διότι έχει ενδιαφέρον, ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί και η λίστα των νέων φαρμάκων. Νέα φάρμακα, καινοτόμα.
Είναι πολύ σημαντικός ο αριθμός. Γύρω στα 30 με 35. Είναι καιρός να ανακοινωθούν και να αναρτηθούν και να ενταχθούν στο σύστημα καινούρια καινοτόμα φάρμακα, των οποίων βέβαια ο ΕΟΠΥΥ μέσω της αρμόδιας Επιτροπής θα παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα.
Δηλαδή, θα μπουν πλέον και στην Ελλάδα κριτήρια, κυρίες και κύριοι, που δεν χρειάζεται να ανακαλύψουν τον τροχό. Απλώς χρειάζεται να μεταφέρουμε τη τεχνογνωσία που υπάρχει σε χώρες της Ευρώπης.
Γι αυτό πρέπει να σας πω, ότι μόλις συσταθεί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, θα ζητηθεί τεχνογνωσία από 3 – 4 χώρες της Ευρώπης για να μπορέσουμε πραγματικά άμεσα, η Επιτροπή να έχει εικόνα το πώς λειτουργεί το σύστημα σε αυτές τις χώρες, το οποίο έχει αρκετά χρόνια και που θα έπρεπε και στην Ελλάδα, άμα τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, τουλάχιστον να είχε προβλεφθεί και να είχε λειτουργήσει μία τέτοια Επιτροπή, η οποία όχι μόνο στο φάρμακο, αλλά και σε άλλους τομείς του ΕΟΠΥΥ, όπως είναι τα ιατροτεχνολογικά, οι διαγνωστικές εξετάσεις και λοιπά.
Θα μπορεί να κάνει μία μεγάλη εξοικονόμηση από σπατάλες που και σήμερα οφείλει κανείς να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν. Αυτό είναι το περίγραμμα της ανακοίνωσης που θέλαμε σήμερα να κάνουμε.
Η συζήτηση και οι ερωτήσεις θα εμπλουτίσουνε την κουβέντα που σήμερα κάνουμε όλοι μαζί. Όπως ξέρετε είναι και μια δύσκολη μέρα πολιτικά σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση, αλλά εμείς αυτή τη στιγμή παρά τις δυσκολίες, είμαστε η πολιτική ηγεσία που βρήκαμε τον τρόπο μέσα από τη διαπραγμάτευση, όπως είπα, να ρίξουμε την αυλαία των αυξήσεων στη τιμή των φαρμάκων και να ξεκινήσουμε μια νέα προσπάθεια, που πραγματικά θα διευκολύνει τους Έλληνες πολίτες.
Κα Κροντίρη:
Λουΐζα Κροντίρη από τη τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τη διαπραγμάτευση, εάν γνωρίζετε αν έχει πέσει στο τραπέζι να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα στο 10%; Υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη; Συζητάτε;
Κα Ανδρουλάκη :
Να συμπληρώσω. Ειρήνη Ανδρουλάκη από το MEGA. Οι θεσμοί επιμένουν ακόμα όπως γράφτηκε και στη χθεσινή διαπραγμάτευση που υπήρχε με τον Πρωθυπουργό, ότι ζητήθηκε η αύξηση του ΦΠΑ στο 11% των φαρμάκων μεταξύ άλλων, όπως και στο ρεύμα.
Υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής:
Κοιτάξτε, οι εταίροι μπορεί να ζητούν ο,τι αυτοί εκτιμούν. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει στην αύξηση του ΦΠΑ των φαρμάκων. Να κλείσει αυτό το θέμα. Αυτά είναι από τα ζητήματα που νομίζω ότι δεν μπαίνουν στη διαπραγμάτευση.
Κος Βασίλης Βενιζέλος:
Βασίλης Βενιζέλος από την Αυγή κύριε Υπουργέ. Είναι γνωστό ότι οι χώρες της Ευρώπης οι οποίες φαίνεται ότι έχουμε τις πιο χαμηλές τιμές στην ασφαλιστική αποζημίωση είναι εκείνες οι οποίες κρατούν εμπιστευτικές τις τιμές και είναι εκτός του συστήματος του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών. Γιατί δεν επιλέγουμε και η δική μας η χώρα να βγει από αυτό το σύστημα και να πάμε στη διαπραγμάτευση αποκλειστικά και να μην έχουν το επιχείρημα οι εταιρίες ότι τους ρίχνουμε τις τιμές στη Βραζιλία ας πούμε;
Να μπορούμε να κάνουμε τη διαπραγμάτευση σε όρους έκτακτης ανάγκης όπως είναι η χώρα και να μην δεχόμαστε κανέναν εκβιασμό.
Υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής:
Είναι ενδιαφέρον το ερώτημα πραγματικά. Όπως ξέρεις αγαπητέ μου Βασίλη, ξεκινάμε τώρα. Μπροστά μας είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνουμε και να αναζητήσουμε. Συστήνουμε, λοιπόν, την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Το ταχύτερο θα βρούμε τρόπους να έχει μια καλή ενημέρωση. Και νομίζω ότι οι άνθρωποι που επιλέγονται και τους εμπιστευόμαστε θα ξεκινήσουν μια τέτοια προσπάθεια που δεν θα περιορίζεται, δεν θα μας δεσμεύει η διαπραγμάτευση αυτή σε ότι αφορά το μέσο όρο των τριών χωρών τουλάχιστον στα καινοτόμα φάρμακα.
Κα Δήμητρα Ευθυμιάδου :
Δήμητρα Ευθυμιάδου από Health Report και Flash. Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι έχουμε πολύ μεγάλη κατανάλωση φαρμάκων τα τελευταία 10 χρόνια. Φαίνεται όμως να μην υπάρχει ένας έλεγχος στη συνταγογράφηση το τελευταίο διάστημα. Με βάση τα στοιχεία έχουμε υπέρβαση περίπου 130.000.000 ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο. Σκοπεύετε να λάβετε κάποια μέτρα επ΄ αυτού;
Υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής:
Αμέσως, η αντίδραση είναι άμεση. Σήμερα πιστεύω θα ‘’φύγει’’ για την ΗΔΙΚΑ μια νέα παρέμβαση σε ο,τι αφορά τα πλαφόν κατά γιατρό και εκεί νομίζω ότι θα υπάρξει ο έλεγχος που πρέπει να υπάρξει.
Κα ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ:
Τι εννοείτε, κύριε Υπουργέ, τι πλαφόν δηλαδή; Τι ακριβώς εννοείτε;
Υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής:
Ναι, σήμερα λοιπόν έχει ετοιμάσει ο ΕΟΠΥΥ μια παρέμβαση, μπορεί η κυρία Λίτσα η οποία είναι υπεύθυνη να δώσει περισσότερες εξηγήσεις σε ότι αφορά τον έλεγχο της συνταγογράφησης.
Κα ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ:
Κύριε Υπουργέ, με όλο το σεβασμό, μιλάμε για νέα όρια στη συνταγογράφηση; Πιο μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν;
Υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής:
Μιλάμε για καλύτερο έλεγχο της συνταγογράφησης. Είναι τα νέα πλαφόν αλλά ο στόχος είναι να υπάρξει καλύτερος έλεγχος. Θα σας ενημερώσει και η κα Λίτσα από την Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ.
Κα ΛΙΤΣΑ:
Η νομοθεσία δεν έχει αλλάξει για τα όρια γιατί έχει δικαιωθεί το δημόσιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εκείνο που αλλάζει τώρα είναι ότι αναμορφώνονται βλέποντας τις καταναλώσεις, τις υπερβάσεις του προηγούμενου έτους σε κάποια χαμηλώνει, σε κάποια ανεβαίνει όμως όπου υπήρχε υπέρβαση και αυτό όπως ξέρετε δεν είναι απαγορευτικό.
Δεν σταματάει να γράφεται το φάρμακο για τον ασφαλισμένο. Απλά ο γιατρός ελέγχεται, καλείται από τον ΕΟΠΥΥ όταν υπάρχει συνεχόμενη σε 3 μήνες υπέρβαση και σημαντική και παρακολουθείται. Αυτό είναι το πνεύμα της διάταξης. Για τον ασθενή δεν αλλάζει. Κακώς και απαντάμε και σιγά-σιγά καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής:
Πάντως σε ότι αφορά τον ασθενή δεν αλλάζει τίποτα. Αλλάζει, γίνεται καλύτερος έλεγχος του γιατρού.