Συνάντηση βουλευτών και ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες ενάντια στην Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP)

Ο  κοιν. εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής συμμετείχε σε ημερίδα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες  με σκοπό τον συντονισμό ευρωβουλευτών και βουλευτών από χώρες της Ευρώπης ενάντια στην Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP).

Στην ομιλία του ο κ. Κουρουμπλής αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός εξαιτίας των πολιτικών της λιτότητας και επεσήμανε τους κινδύνους από την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο τόνισε τα εξής.

«Η Κομισιόν συζητά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε καθεστώς απόλυτης μυστικότητας τη σύναψη μίας Εμπορικής Συμφωνίας που θα επηρεάσει τη ζωή των Ευρωπαίων  πολιτών για πάρα πολλά χρόνια. Γιατί και με ποιο δικαίωμα γίνονται αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις χωρίς τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου; Οι πληροφορίες που διαρρέουν για το περιεχόμενο των συνομιλιών είναι εξόχως ανησυχητικές, γι΄ αυτό οφείλουμε ως πολίτες της Ευρώπης και ως εκπρόσωποι πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων να είμαστε σε εγρήγορση και επιφυλακή.   Η εν λόγω Συμφωνία κρύβει πίσω της γεωστρατηγικές επιδιώξεις και κυρίως την ανησυχία των ΗΠΑ για την εξάρτηση της Ευρώπης από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας. Μέσω της TTIP παραχωρούνται εξουσίες από τα δημοκρατικά εκλεγμένα όργανα της ΕΕ στις πολυεθνικές εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι οι πολυεθνικές, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας θα μπορούν να ενάγουν οποιαδήποτε κυβέρνηση για διαφυγόντα κέρδη. Π.χ. αν μια κυβέρνηση λάβει μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος, μια πολυεθνική καπνικών προϊόντων μπορεί να τη σύρει σε διαιτητικό δικαστήριο και να διεκδικήσει αποζημίωση. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που μια κυβέρνηση νομοθετήσει αύξηση του κατώτατου μισθού, με το σκεπτικό ότι έτσι αυξάνεται το μισθολογικό κόστος της ενάγουσας εταιρείας. Επίσης δρομολογείται η σύσταση του λεγόμενου Συμβουλίου Ρυθμιστικής Συνεργασίας, που θα λειτουργεί πέρα από κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση και θα έχει το δικαίωμα να απορρίπτει κάθε μελλοντική ρύθμιση που μπορεί να ζημιώνει  την κερδοφορία των πολυεθνικών.

Οι υποστηρικτές αυτής της εκκολαπτόμενης Συμφωνίας ισχυρίζονται ότι θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας απέναντι στην Κίνα και στην Ινδία. Αυτή η βελτίωση δεν θα στηρίζεται στην ποιότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων αλλά στην κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των καταναλωτών.  Έτσι θα ανοίξουν την πόρτα για την εισαγωγή στην Ευρώπη ενός κοινωνικού μοντέλου με μισθούς Κίνας και συντάξεις πείνας».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κουρουμπλής κατήγγειλε τη συνενοχή των ευρωπαϊκών  κυβερνήσεων και ιδιαίτερα της ελληνικής που ασκούσε την Προεδρία της ΕΕ το τελευταίο εξάμηνο.