Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή με τον Γάλλο Πρέσβη, εξοχότατο κ. Christophe Chantepy, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου κ. Francois Hollande στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Γάλλο Πρέσβη, εξοχότατο κ. Christophe Chantepy, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου κ. Francois Hollande στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κατά την συζήτηση στάθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και τις αιτίες αυτού, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι οποίες είναι γνωστές. Ανέφερε δε, ότι πρέπει να εξευρεθεί οριστική λύση στο καίριο αυτό ζήτημα και πρότεινε να διεξαχθεί στην Ελλάδα, Σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. με τη συμμετοχή αξιωματούχων από χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της Διοίκησης, καθώς, όπως ανέφερε, η ελληνική Κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει μηχανισμούς που θα συγκρούονται με την γραφειοκρατία και την πολυνομία. Ο Υπουργός σημείωσε ότι προωθείται η αξιολόγηση των Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και Προϊσταμένων, σημειώνοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα με την υλοποίηση της Κάρτας του Πολίτη αναμένεται να αλλάξουν ριζικά οι συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο, μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών. Υπογράμμισε δε, την βούλησή του για επαναθεσμοποίηση του «Καλλικράτη» με σκοπό την βέλτιστη λειτουργία του.

Ο Γάλλος Πρέσβης αφού προηγουμένως ευχαρίστησε τον Υπουργό για την υποδοχή της οποίας έτυχε, επεσήμανε ότι το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη κι όχι μόνο την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, ότι το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού προβλήματος επωμίζονται οι χώρες πρώτης υποδοχής. Ο κ. Πρέσβης αναφέρθηκε στην ανάγκη στενής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας στον τομέα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προτείνοντας την έναρξη συνεργασίας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της χώρας μας με την αντίστοιχη της Γαλλίας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο αξιωματούχων τέθηκε η συνεργασία στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού, ενώ σημειώθηκε η διαχρονική-ιστορική φιλική σχέση των δύο χωρών.

Τέλος, ο Υπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημαντική συμβολή της γαλλικής πλευράς και προσωπικά του Γάλλου Προέδρου, για την άρση των δυσκολιών που αντιμετώπισε η Ελλάδα κατά την κορυφαίας σημασίας διαπραγμάτευση του περασμένου Ιουλίου.