Συνάντηση Π. Κουρουμπλή με τον Υπουργό Μεταφορών και Συγκοινωνιών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας

Στην ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων και της συνεργασίας με την Γερμανία, αλλά και ειδικά με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Ντύσελντορφ, με τον Υπουργό Μεταφορών και Συγκοινωνιών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Hendrik Wüst.

Ο κ. Κουρουμπλής, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία, είναι οι μεγαλύτερες δυνάμεις στο τομέα της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Ευρώπη, και η συνεργασία των δύο χωρών στην ναυτική εκπαίδευση, και στους διεθνείς οργανισμούς, μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας χαρακτήρισε τον τουρισμό ως αναπτυξιακή πηγή για τα ελληνικά νησιά, και ευχαρίστησε τους Γερμανούς πολίτες που εμπιστεύονται την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. «Χαιρόμαστε γιατί την περσινή χρονιά, είχαμε μια αύξηση του αριθμού των Γερμανών τουριστών, σε ποσοστό 30%. Η Ελλάδα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τους χειμερινούς μήνες, και θα μπορούσε να εξεταστεί, κάτω από καλές οικονομικές συνθήκες, ένα πρόγραμμα επισκέψεων κοινωνικού τουρισμού, συνταξιούχων Γερμανών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής.

Ο ΥΝΑΝΠ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί για τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της Ελλάδας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, αλλά και στη συμμετοχή γερμανικών εταιριών στο νέο επενδυτικό σχήμα που ανέλαβε τον ΟΛΘ. Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, είναι άλλος ένας τομέας που θα μπορούσε να προσελκύσει Γερμανούς επενδυτές. Ο Υπουργός Ναυτιλίας έκανε ειδική αναφορά στη φύλαξη των Ευρωπαϊκών συνόρων από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και την FRONTEX, αλλά και στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από την Ελλάδα.

Απαντώντας ο κ. Hendrik Wüst εξέφρασε το σεβασμό του και τις ευχαριστίες του για το έργο που επιτελεί το Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. στη διασφάλιση των συνόρων της Ευρώπης και στη διαχείριση του προσφυγικού, το οποίο όπως είπε έχει προκαλέσει αύξηση του ποσοστού της ακροδεξιάς στη Γερμανία γενικά και στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Είπε ότι το κρατίδιό του έχει μεγάλες βιομηχανίες και οφείλει να διαχειριστεί τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της ροής μεταναστών στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του με τον κ. Κουρουμπλή γύρω από τον τουρισμό και εκτίμησε ότι τα επόμενα δέκα χρόνια, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των συνταξιούχων θα αυξάνεται ο τουρισμός, ακόμα και τον χειμώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδήλωσε ο κ. Wüst για τη λιμενική πολιτική, τομέα στον οποίο ζήτησε ανταλλαγή συνεργασίας και περισσότερες συνομιλίες, επειδή, όπως είπε, «λόγω της θέσης της η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία είναι το Νο 1 στα Logistics, στην Ευρώπη. Λίγα μόλις χιλιόμετρα από εδώ είναι το μεγαλύτερο λιμάνι εσωτερικής ναυσιπλοΐας στην Ευρώπη, το Ντούισμπουργκ. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας έχει το 60% των μετοχών στο λιμάνι αυτό. Γι αυτό και έχει μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς αυτό που γίνεται στα δικά σας λιμάνια στην Ελλάδα. Και κατά συνέπεια μια συνεργασία μπορεί να έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς και θα θέλαμε να το συζητήσουμε», δήλωσε ο κ. Wüst.

 

Περισσότερα…