Οι θεματικές ενότητες της Διάσκεψης χωρίστηκαν σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορούσε τη «θαλάσσια αειφορία» και το δεύτερο την «ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας». Στην ομιλία του ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να οργανώσει μια συνάντηση των υπουργών ναυτιλίας των κρατών μελών της Ε.Ε., που βρέχονται ή έχουν σχέση με τη θάλασσα της Αδριατικής και του Ιονίου.
Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή :
«Κύριοι πρόεδροι, αγαπητοί συνάδελφοι βουλευτές, θέλω κι εγώ να σας καλωσορίσω σ’ αυτή την πολύ φιλόξενη και ιστορική πόλη των γραμμάτων και των τεχνών, την πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα. “Μέγα το της θαλάσσης κράτος”, με αυτή την ιστορική ρήση ένας αρχαίος ιστορικός, ο Θουκυδίδης, περιέγραψε τη σχέση της Ελλάδας με τη θάλασσα, αλλά και την αξία των δραστηριοτήτων που μπορεί να αναπτύξει ο άνθρωπος στα πλαίσια της λειτουργίας του στο χώρο της θάλασσας. Ο ελληνικός λαός υπήρξε πάντα ένας λαός που συνδέεται άμεσα με τη θάλασσα. Άλλωστε πρέπει να γνωρίζετε ότι ενώ η Ελλάδα είναι 97η χώρα σε έκταση στον κόσμο, είναι 11η χώρα στον κόσμο σε ακτογραμμές. Είναι η χώρα με τα περισσότερο κατοικούμενα νησιά στην Ε.Ε. . Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχοντας υπόψη του όλα αυτά τα δεδομένα, έχει επεξεργαστεί ένα αφήγημα που συνδέεται με μια σειρά στόχων οι οποίοι έχουν να κάνουν με τη «Γαλάζια Ανάπτυξη». Μεταξύ αυτών είναι, η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των ναυτικών, η ποντοπόρος ναυτιλία, η ακτοπλοΐα, η νησιωτική πολιτική, η λιμενική βιομηχανία, η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, η έρευνα, το cluster. Μια σειρά λοιπόν παρεμβάσεων, που συνολικά δημιουργούν ένα σύστημα παρέμβασης, με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της «Γαλάζιας Ανάπτυξης», παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος.
Η περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου είναι μια περιοχή που οφείλουμε να τη μετατρέψουμε σταθερά σε μια περιοχή που ενώνει όλους τους λαούς, που σχετίζονται με τη θάλασσα αυτή. Θα πρέπει λοιπόν ο στόχος αυτός να έχει μια πορεία που να δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα αυτής της θάλασσας. «Γαλάζια Ανάπτυξη», περιφερειακή σύνδεση, δίκτυα ενέργειας και επικοινωνίας, ακτοπλοΐα, βιώσιμη ανάπτυξη, τουρισμός. Είναι οι πυλώνες που θα πρέπει να αποτελέσουν μια δέσμη προσπαθειών και πρωτοβουλιών για να μπορέσουμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που παρέχει η θάλασσα και ιδιαίτερα στην περιοχή αυτή, προκειμένου να συμβάλλουμε και διαμέσου αυτής της αξιοποίησης, στην ανάπτυξη και την καλύτερη ευημερία των λαών της περιοχής.
Η πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής, σε συνεργασία με τα κοινοβούλια που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ, είναι μια δημοκρατική πρωτοβουλία που φέρνει πολύ κοντά όλους τους λαούς της περιοχής. Μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση και την αλληλοσυνεργασία μπορούμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε προς όφελος όλων, χωρίς τη λογική του να επιχειρήσει ο καθένας ξεχωριστά και δια ίδιον όφελος πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε μια λογική, που δεν εξυπηρετεί συνολικά τους λαούς της περιοχής. Σε ένα τέτοιο πνεύμα, νομίζω, η πρωτοβουλία αυτή μπορεί πραγματικά να φέρει τη συνεργασία όλων των κρατών είτε ανήκουν στην Ε.Ε. είτε είναι μπροστά στη διαδικασία ένταξής τους στην Ε.Ε., την οποία η Ελλάδα – όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος ο κ. Κουράκης – στηρίζει σταθερά. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να εξασφαλίσει την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, αλλά και την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, ώστε αυτή η περιοχή πραγματικά να αποτελεί παράδειγμα αλλά και στο διηνεκές να είναι πόρος ικανός που θα προσφέρει στην ανάπτυξη αυτής της περιοχής.
Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω την πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής και θεωρώ ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο – και το εξαγγέλλω αυτή τη στιγμή – να αναλάβουμε και εμείς, ως Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μια δική μας πρωτοβουλία. Να οργανώσουμε μια συνάντηση των υπουργών ναυτιλίας των κρατών μελών αυτής της περιοχής. Θα είναι άλλη μια προσπάθεια που θα φέρει πιο κοντά τις σχέσεις των κρατών μελών που βρέχονται ή έχουν σχέση με τη θάλασσα της Αδριατικής και του Ιονίου. Σας ευχαριστώ».