Στα εγκαίνια του νέου βρεφονηπιακού σταθμού του Δήμου Ηρακλείου Αττικής παραβρέθηκε σήμερα ο Υπουργός ΕΣΔΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής

Στα εγκαίνια του νέου βρεφονηπιακού σταθμού του Δήμου Ηρακλείου Αττικής παραβρέθηκε σήμερα ο Υπουργός ΕΣΔΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης και ο Υφυπουργός ΕΣΔΑ κ. Γιάννης Μπαλάφας, ενώ τον Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Πάρου και Νάξου κ. Καλλίνικος, από κοινού με τον Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ. Φυσικά παρών ήταν και ο Δήμαρχος Νέου Ηρακλείου κ. Νίκος Μπάμπαλος.

Επίσης στην τελετή παραβρέθηκαν: Η βουλευτής του Σύριζα κυρία Ελένη Αυλωνίτου, οι βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και κ. Βασίλης Γιόγιακας, ο δήμαρχος Λυκόβρυσης- Πεύκης κ. Τάσος Μαυρίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Ηρακλείου Αττικής κ. Βασίλης Στέφας, ο εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας της πόλης, πατήρ Ανδρέας κ.α.

Ο Υπουργός ΕΣΔΑ κατά την ομιλία του τόνισε:

«Αγαπητά μου παιδιά, αγαπητοί γονείς, αγαπητοί εργαζόμενοι, κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Κεντρώων, κύριοι βουλευτές, κύριοι δήμαρχοι, κύριοι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, αγαπητέ Δήμαρχε Ηρακλείου, σήμερα με την ευλογία της Εκκλησίας, δύο εξαιρετικών ιεραρχών και άλλων ιερέων, σε μια λαμπρή αττική μέρα, νιώθουμε όλοι την ανάγκη να συγχαρούμε ανθρώπους που κοπίασαν και προσπάθησαν για να υπάρχει σήμερα αυτό το σημαντικό έργο εδώ. Και νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ τον Δήμαρχο για τη γενναιότητά του. Ποια γενναιότητα; Την γενναιότητα ότι αναφέρθηκε σε όλους τους ανθρώπους που συνέβαλαν. Και στους προκατόχους του. Και είναι σημαντικό στην πολιτική ζωή να υπάρχει αυτή η γενναιότητα.

Θέλω, λοιπόν, να πω ότι η συμμετοχή ενός παιδιού ύστερα από συστηματικές έρευνες σε ένα κέντρο παιδικής φροντίδας, όπως αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε όλοι μαζί, έχει σημαντικές επιπτώσεις στη διάπλαση του χαρακτήρα του, έπειτα από έρευνες επιστημονικές που έχουν γίνει και στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Έχει αποδειχθεί ότι ένα παιδί που συμμετέχει, σε σχέση με ένα άλλο παιδί που δεν συμμετέχει, πετυχαίνει πέντε φορές περισσότερο στη ζωή του και παίρνει μέρος σε εγκληματικές ενέργειες επτά φορές λιγότερο από ένα παιδί που δεν συμμετέχει (σε πρόγραμμα κέντρου παιδικής φροντίδας).

Η επένδυση δε, έχει, επταπλάσιο αποτέλεσμα. Αυτά τα τρία στοιχεία καταγράφουν με τον πιο εύληπτο τρόπο, πώς πρέπει στην πολιτική να μπαίνουν οι προτεραιότητες.

Κυρίες και κύριοι, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι όλα αυτά τα χρόνια, και σ’ αυτόν τον τομέα, και από τις κυβερνήσεις και από τους δήμους, έγιναν σημαντικά βήματα. Αλλά δεν έγιναν όσα θα έπρεπε να γίνουν και με βάση τις δυνατότητες που έχει η χώρα. Διότι, φέτος, εφαρμόζοντας ένα νέο σύστημα πιο διαφανές και πιο δίκαιο, καταγράφηκαν πολύ μεγάλες αδυναμίες σε πάρα πολλούς δήμους, από την έλλειψη δομών και στο χώρο των Δήμων, αλλά ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα. Σας λέω ένα παράδειγμα στην Πάτρα ότι δόθηκαν voucher, δηλαδή δόθηκε η δυνατότητα να πάνε παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και δεν υπήρχαν δομές. Ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα. Επειδή δεν μ’ αρέσει να ωραιοποιώ τα πράγματα, γι’ αυτό και ομιλώ με αυτόν τον τρόπο. Άρα, λοιπόν, οφείλουμε αυτές τις αδυναμίες να τις ιάνουμε.

Εξαντλώντας τις δυνατότητες που είχαμε ως Πολιτεία , φέτος πήραμε 13000 παιδιά περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά. Αλλά και πάλι υπάρχουν αδυναμίες. Έδωσα εντολή εγώ και ο κύριος Μπαλάφας στην ΕΕΤΑΑ και στη ΚΕΔΕ να ξεκινήσει η μελέτη για να διευρύνουμε την δυνατότητα των δημόσιων βρεφονηπιακών σταθμών, όπου υπάρχουν ανάγκες, γιατί η πραγματικότητα είναι σκληρή: Δεν είναι μόνο ότι λείπουν θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. 140 δήμοι στην χώρα δεν έχουν ΚΔΑΠ και 250 δήμοι στην χώρα δεν έχουν ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ. Οφείλουμε, λοιπόν, ως Πολιτεία να δώσουμε προτεραιότητα. Και η δέσμευση που παίρνω τώρα ενώπιόν σας, είναι ότι τον Σεπτέμβριο του επόμενου χρόνου, οι εντολές και οι οδηγίες που έχουμε δώσει, να έχουν ιάνει σε υπερθετικό βαθμό αυτές τις αδυναμίες.

Ελπίζω, Σεβασμιότατε, να αποδειχθεί ότι η εταιρεία που κατασκεύασε αυτό το κτίριο, να το έκανε με συνείδηση πως θα υπάρξουν μέσα ψυχούλες , ωραίες και αθώες.

Είναι υποχρέωσή μας ως κοινωνία, όχι μόνο ως Πολιτεία, να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα εκείνων που δεν μπορούν να τα υπερασπιστούν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα παιδιά που λόγω της ηλικίας τους δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Να ευχαριστήσω προκαταβολικά τους εργαζόμενους . Ξέρετε αγαπητοί μου εργαζόμενοι εδώ χρειάζεται κατάθεση ψυχής: Δεν εργάζεστε απλώς. Χρειάζεται να δώσετε τον καλό σας εαυτό. Τον καλό σας χαρακτήρα. Γιατί αυτό επηρεάζει τον χαρακτήρα αυτών των παιδιών.

Με αυτές τις σκέψεις και πάλι να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν και πρώτο τον δήμαρχο, γιατί όταν υπάρχουν τέτοιου είδους προτεραιότητες στην Πολιτεία και στην Αυτοδιοίκηση, τότε φαίνεται ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Να είστε πάντα καλά».