- Για το νομοσχέδιο και την στάση της αντιπολίτευσης.
Σήμερα συζητούμε για έναν μεγάλο ασθενή όπως έλεγε και ο Γεώργιος Ράλλης, που δεν έχει ακόμη ιαθεί.
Όχι πως δεν έγιναν σοβαρές προσπάθειες στο παρελθόν. Αλλά οι προσπάθειες συγκρούστηκαν και αποτράπηκαν από την ισχυρή λογική του κομματισμού. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία καλούμεθα σήμερα να απαντήσουμε. Αλλά διαπίστωσα από την πλευρά της αντιπολίτευσης, αντί να αρθρώνει έναν λόγο διορθωτικό και παρεμβατικό για το νομοσχέδιο, να επιχειρηματολογεί με επιχειρήματα που τα χαρακτηρίζει η γύμνια.
Γιατί ξέρουμε τι έφερε η αντιπολίτευση τον προηγούμενο χρόνο, ως μεταρρύθμιση. Ένα νομοσχέδιο που υπάκουε στην λογική των ημετέρων του κόμματος. Μόνο εσείς είστε πατριώτες; Ενοχοποιείτε μία κυβέρνηση που δεν έχει κλείσει καλά καλά ούτε έναν χρόνο. Όλα αυτά τα δεινά αυτής της πατρίδας αυτή η κυβέρνηση τα έφερε; Σας το τονίζω αυτό: Θα μείνετε πολύ καιρό στην αντιπολίτευση.Ούτε. χρησιμοποιείτε αυτόν τον χρόνο που βρίσκεστε στην αντιπολίτευση ώστε να διορθώσετε τα λάθη σας. Γιατί δεν έχετε επιχειρήματα: Και απόδειξη γι΄αυτό, είναι ο αριθμός των ομιλητών σας. Αυτό και μόνο καταδεικνύει πόσο κουρασμένοι ερχόσαστε για να αντιπαρατεθείτε, σ΄ένα νομοσχέδιο που πραγματικά επιχειρεί ουσιαστική τομή.
- Για το μητρώο στελεχών.
Δεν πείστηκα από τα κουρασμένα επιχειρήματά σας για το ζήτημα του μητρώου στελεχών. Αν και στο τέλος της μέρας παραδέχεστε ότι είναι μια προσπάθεια και ένας μηχανισμός που δημιουργεί μια δεξαμενή στελεχών, όπου θα αξιοποιείται με τα πιο αντικειμενικά κριτήρια, αυτός ο πλούτος του δημοσίου που ως τώρα στραγγαλιζόταν από την λογική των ημετέρων. Και έτσι τώρα, θα μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα.
Και σεις μας λέτε γιατί δεν βάζετε και τα ιδιωτικά στελέχη. Εμείς θέλουμε να περιορίσουμε την παρουσία των ιδιωτιών.
- Για τους μετακλητούς.
‘Όσον αφορά για τους μετακλητούς αν θέλετε να καταργήσουμε τους μετακλητούς να το πείτε. Στο υπουργείο στο οποίο έχω την τιμή να προΐσταμαι απασχολούνται 58 άτομα ενώ επί Νέας Δημοκρατίας ήταν 108. Εάν επιμείνετε λοιπόν σε αυτό το θέμα , μπορώ να σας φέρω και τα ονόματά τους.
- Για τα άρθρα 1 έως 14.
Από το άρθρο 1 έως το 14, θα υπάρχει και η καινοτόμος παρέμβαση για την δημιουργία του μητρώου των στελεχών. Αυτοί οι άνθρωποι θα στελεχώνουν και τα γραφεία των υπουργών. Μέσα από το ΑΣΕΠ και την Σχολή Δημόσιας Διοίκησης θα αξιοποιήσουμε στον ανώτατο βαθμό, τους ανθρώπους αυτούς. Υπάρχει όμως κι ένα άρθρο, που δεν είδα να κάνετε αναφορά.
Το άρθρο 11 που αφορά ανθρώπους με κάποια ιδιαιτερότητα είτε αφορά τυφλούς είτε κινητικά ανάπηρους -και εκεί είναι ο πολιτικός πολιτισμός, να μπορούν κι αυτοί να εξελίσσονται, αφού έχουν τα προσόντα και τις δυνατότητες.
Αυτό είναι ανατροπή συμπεριφορών και στάσεων ζωής και αυτό γίνεται από αυτήν την κυβέρνηση.
- Για τα άρθρα 14 έως 24.
Από το άρθρο 14 έως το 24 γίνεται η αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Και πιστεύουμε πως όλοι οι άνθρωποι εάν εκπαιδευτούν σωστά, όπως προβλέπει και το άρθρο 19, μπορούν να διορθωθούν και δεν υποκρύπτουμε το 15%.
Τους 75000 ανθρώπους που θέλατε να απολύσετε από το δημόσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ τους διόρισε;
Υπάρχει όμως κι άλλη καινοτομία στο άρθρο 24 όπου δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να αξιολογήσει κι εκείνος τις υπηρεσίες.
- Για τα άρθρα 25 έως 31.
Από το 25 έως το 31 άρθρο έχουμε την απελευθέρωση του βαθμολογίου.
Οι διαδικασίες των τοποθετήσεων των προϊσταμένων γινόταν με ανάθεση. Κι εμείς αξιολογούμε τους ανθρώπους με συνέντευξη όπου ο κάθε κριτής θα βαθμολογεί ξεχωριστά και τα πρακτικά των συνεντεύξεων αυτών, θα δημοσιεύονται. Πείτε μας τι άλλο θέλετε για να γίνει πιο αντικειμενική η αξιολόγηση;
- Για το άρθρο 42.
Δεν σας άκουσα κύριοι συνάδελφοι να μιλάτε για το άρθρο 42 που η πολυνομία και η γραφειοκρατία είναι οι δύο σιαμαίες αδελφές που βασανίζουν το δημόσιο. Όταν καμία βάση δεδομένων δεν ‘’κουμπώνει’’ με την άλλη. Όταν δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα. Ξοδεύτηκαν 7 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 12 χρόνια ποιός θα απολογηθεί γι΄αυτά; Μέσα στο ’16 θα απελευθερώσουμε παραγωγικές δυνάμεις για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και της διοικητικής διαδικασίας, για τον περιορισμό της πολυνομίας που δημιουργεί ένα καθεστώς αφόρητο για την λειτουργία του δημοσίου.
- Για το άρθρο 48.
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 48 εμείς το αποσύραμε. Κι επειδή άκουσα τον κ. Βορίδη να μας εγκαλεί για αδυναμία να του θυμίσω πως τρείς φορές ανέβαινε σ΄ αυτό το βήμα και απέσυρε άρθρα και ο αναπληρωτής του τα επανέφερε.
Το άρθρο 48 θα το επεξεργαστούμε πάλι, θα το συζητήσουμε και μαζί και πιστεύω πως θα βρούμε κοινό τόπο. Αν το δούμε με ψυχραιμία όλοι, θα λύσει πολλά προβλήματα και θα αποκαταστήσει και πολλές αδικίες.
Νομίζω ότι αδικούμε τους εαυτούς μας όταν ερχόμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις, να βρίσκουμε πάντα κάτι αρνητικό, για να κερδίσουμε τις κομματικές εντυπώσεις.