Σημαντικές επαφές έκανε ο Υπουργός ΕΣΔΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στα Ιωάννινα όπου βρέθηκε σήμερα.

Σημαντικές επαφές έκανε ο Υπουργός ΕΣΔΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής στα Ιωάννινα όπου βρέθηκε σήμερα.

Είχε συναντήσεις με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Θωμά Μπέγκα και τέλος με όλους τους Δημάρχους της Περιφέρειας.

Ο υπουργός συζήτησε σειρά ζωτικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θεμάτων και κυρίως το σύνολο των χρόνιων προβλημάτων που λύνονται με το επικείμενο Πολυνομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το Πολυνομοσχέδιο ως ένα πολυεργαλείο που θα διευκολύνει την καθημερινότητα των δημοτών και θα επιλύσει πλειάδα προβλημάτων που αφορούν στην διοίκηση και λειτουργία των δήμων. Τόνισε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που αποτελεί και προϊόν συζήτησης με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Περιφέρειες, κάτι που εγγυάται και την αποτελεσματικότητά του.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να γνωστοποιήσει και τις επίμονες παραινέσεις που δέχεται από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη προκειμένου να μην καθυστερήσει το νομοσχέδιο.

Ο κ. Κουρουμπλής μίλησε για μία μεγάλη μεταρρύθμιση η οποία πρέπει να πατάει γερά στα πόδια της γι’ αυτό όπως είπε, ‘’οφείλουμε να ακούμε όλους εκείνους τους ανθρώπους που έχουν εμπειρίες, πλούτο ιδεών και απόψεων, πάνω σε αυτά τα ζητήματα’’.

Επανέλαβε την βούλησή του την οποία ήδη έχει εμπράκτως επιδείξει, για την στήριξη των μικρών και ορεινών δήμων και εν γένει των δήμων της ελληνικής περιφέρειας τόσο σε ό,τι αφορά την δίκαιη κατανομή των τακτικών πόρων υπέρ των δήμων αυτών, όσο και την ενίσχυσή τους σε προσωπικό, μηχανολογικό εξοπλισμό και πόρους για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Οι επαφές κατά κοινή εκτίμηση πραγματοποιήθηκαν σε θερμό όσο και ικανοποιητικό για όλες τις πλευρές, κλίμα.

Επίσης, κατόπιν συζήτησης δεσμεύτηκε να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την επίλυση θεμάτων που έχουν να κάνουν με την παραχώρηση δημόσιων, ανενεργών χώρων, προκειμένου να στεγαστούν εγκαταστάσεις και φορείς της αυτοδιοίκησης.

Συναντήθηκε επίσης με το νομαρχιακό τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ όπου συζήτησε θέματα που έχουν να κάνουν με την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα , την κινητικότητα και την ενίσχυση των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του κράτους. Με δεδομένο ότι η προσπάθεια αυτή αφορά μία από τις πιο δυσπρόσιτες και φτωχές περιφέρειες της χώρας, ο συντονισμός των προσπαθειών αυτών πρέπει, κατά τον υπουργό, να είναι άμεσος και αποτελεσματικός.

Κατά την συνάντηση του υπουργού με τον Μητροπολίτη, εξήρε τον εποικοδομητικό ρόλο της Εκκλησίας στη δημιουργία κοινωνικών δομών, την αντιμετώπιση της φτώχειας και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για την υποστήριξη της τοπικής αγροτική παραγωγής.

Αποχωρώντας από τον μητροπολιτικό μέγαρο σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο υπουργός είπε: «Μπορεί ο καθένας να πιστεύει οτιδήποτε και να έχει όποια άποψη θέλει για την Εκκλησία άλλα ένα πράγμα δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Ότι σε δύσκολες στιγμές της πατρίδας κράτησε όρθια την κοινωνία και το Έθνος».

Τον υπουργό συνάντησαν και οι εργαζόμενοι στην μεταλλουργική βιομηχανία ‘’Spider’’, Ηπείρου, αιτούμενοι την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Μετά από ενημέρωση την οποία ζήτησε από τον Περιφερειάρχη, διαβεβαίωσε από κοινού με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννη Στέφο, τους εργαζόμενους, ότι θα μεταφέρει το αίτημά τους τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.