Δύο προτάσεις για την πανδημία

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και δύο προτάσεις για την διαχείριση της κρίσης με την πανδημία και την ενίσχυση της ΠΦΥ έκανε σήμερα ο βουλευτής Β2 Τομέα Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, με τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα.

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση, μετά το πρώτο κύμα ομολόγησε ότι την κατέλαβε ένας ιδιότυπος εφησυχασμός. «Θα μπορούσε τότε να προχωρήσει στη στελέχωση του Συστήματος Υγείας, το οποίο όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι  κουρασμένο και αποδεκατισμένο, λόγω της κρίσης των τελευταίων 10 χρόνων και των συνταξιοδοτήσεων. Δεν το έκανε. Στη συνέχεια έπρεπε να δραστηριοποιηθεί στους τομείς που θεωρούμε ότι είναι η πηγή του προβλήματος, όπως είναι ο συνωστισμός στις συγκοινωνίες και στους εργασιακούς χώρους, κυρίως στα εργοστάσια. Να ενισχύσει τις συγκοινωνίες με περισσότερα οχήματα και δρομολόγια και να κάνει αυστηρούς ελέγχους σε βιοτεχνίες και εργοστάσια, ως προς την τήρηση των μέτρων», υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής.

Όπως τόνισε: «Αντί αυτών, αποφάσισε ο πρωθυπουργός να πάει σε ένα επόμενο lockdown, ενώ ήμασταν ήδη μέσα σε lockdown και ξέραμε ότι τα προβλήματα της πανδημίας εξελίσσονταν με δυσμενή τρόπο».

Στη συνέχεια ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχώρησε σε δύο προτάσεις:

  1. Κάλεσε την κυβέρνηση να επιτρέψει σε όσους μπορούν και θέλουν να φύγουν από την Αθήνα, αναφερόμενος κυρίως σε συνταξιούχους και άλλες ευπαθείς ομάδες που μπορούν να πάνε στα σπίτια τους στην επαρχία. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλείται τη μεταδοτικότητα, η οποία είναι μεγάλη «σε διαμερίσματα 60, 70 και 80 τετραγωνικών, όπως είναι τα περισσότερα σπίτια στην Αθήνα, όπου στοιβάζονται οι οικογένειες».
  2. Πρότεινε «να βρεθεί κοινός τόπος» συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων και να ανοίξει διάλογος για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «με τη συγκρότηση ενός θεσμού  πρώιμης, προληπτικής παρέμβασης, στην κοινότητα. Για να έχουμε μία ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που θα είναι ένας διατομεακός και διεπιστημονικός θεσμός, που θα μπορεί πραγματικά να φτάσει σε όλες εκείνες τις ομάδες που χρειάζονται μία φροντίδα, πριν αναγκαστούν να πάνε στα νοσοκομεία, τα οποία με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν».