Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, πραγματοποιήθηκε, πολυμερής σύσκεψη με θέμα τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, έργα των Δήμων.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, πραγματοποιήθηκε, πολυμερής σύσκεψη με θέμα τα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, έργα των Δήμων.

 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣΔΑ κ. Κώστας Πουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Παν. Κορκολής, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γιώργος Στασινός, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Η συζήτηση έγινε στο φόντο της επικείμενης λήξης του χρονοδιαγράμματος υλοποίησής των έργων που αφορούν στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Στο επίκεντρο τέθηκαν τα στάδια στα οποία βρίσκονται τα έργα ενώ κατέστη σαφές ότι καταβάλλεται η μέγιστη προσπάθεια ώστε να μην χαθεί κανένα μέρος χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2007-2013 για έργα που είχαν σταματήσει και γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν είτε άμεσα, είτε ως «έργα-γέφυρα».

 

Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων που θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 ο Υπουργός Εσωτερικών, θέλοντας να θέσει ένα τέλος στη διεύρυνση των διαδημοτικών ανισοτήτων που λάμβαναν χώρα τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού από μικρούς ή απομακρυσμένους δήμους και της αδυναμίας τους, να εκπονήσουν μελέτες τεχνικά άρτιες και επαρκείς με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουν να εντάσσονται στα προγράμματα ΕΣΠΑ, κάλεσε το Τεχνικό Επιμελητήριο να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο για την ένταξη των μικρών δήμων σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

 

Ουσιαστικά, ζήτησε την συμμετοχή του ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος των μικρών αυτών δήμων, κάτι που έγινε αποδεκτό και αναλήφθηκε πρωτοβουλία για σύσταση τριμερούς επιτροπής με τη συμμετοχή του ΥΠΕΣΔΑ, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, καθώς και της ΚΕΔΕ, προκειμένου να εξειδικεύσει τον τρόπο υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ.