Πρόταση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία μετατροπής του «Χάρτη Θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σε δεσμευτικό κοινοτικό δίκαιο τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τα κράτη μέλη της»

Ο Bουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, έπειτα από πρόσκληση του Παντείου Πανεπιστημίου, πραγματοποίησε σήμερα εισήγηση στους φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Κοινωνιολογίας,  με θέμα τα «Κοινωνικά δικαιώματα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κατά την εισήγησή του ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στις κοινωνικές αξίες και τους κοινωνικούς αγώνες που κατοχύρωσαν το Κοινωνικό Μοντέλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περιέγραψε τη σημερινή δεινή και οδυνηρή πραγματικότητα περιορισμού και υποβάθμισης του Κοινωνικού Κράτους.

Οι Ευρωπαϊκοί λαοί, είπε, οφείλουν ενεργά να προστατεύσουν τις κατακτήσεις των κοινωνικών δικαιωμάτων, που υπερασπίζονται πρωτίστως την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου.  Οφείλουμε να περιφρουρήσουμε τα κοινωνικά δικαιώματα απέναντι στην εισβολή του «ιού της νέας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού», που απειλεί να αποσταθεροποιήσει κοινωνικά το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.  Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς Κοινωνικό Μοντέλο δεν μπορεί να υπάρξει. Το πολιτικό σύστημα οφείλει,  τη σημερινή περίοδο που ο ελληνικός λαός βιώνει  μεγάλη αβεβαιότητα και δεινή ανασφάλεια, να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια καθιέρωσης ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ώστε να αναχαιτίσει τις επικίνδυνες επιπτώσεις διάλυσης της κοινωνικής συνοχής, στηρίζοντας όλους εκείνους που απειλούνται πραγματικά από το φάσμα της πείνας.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Κουρουμπλής διατύπωσε την ακόλουθη πρόταση:

«Καλώ όλους τους κοινωνικούς φορείς στην Ελλάδα και την Ευρώπη των 85 εκατομμυρίων φτωχών αλλά και κάθε κοινωνικά συνυπεύθυνο πολίτη, να εγκαινιάσουμε μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία συγκέντρωσης υπογραφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αντικείμενο τη μετατροπή του «Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σε δεσμευτικό κοινοτικό δίκαιο τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τα Κράτη μέλη της. Μία τέτοια πρωτοβουλία θα ενεργοποιήσει τους λαούς της Ευρώπης αναδύοντας ένα νέο φάσμα αντίστασης αλλά και διεκδίκησης, μίας νέας Ευρώπης στην οποία πολιτικό υποκείμενο θα είναι ο πολίτης.