Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου

Θέμα: Ο έλεγχος των κινήσεων των τραπεζικών καταθέσεων είναι επιβεβλημένος την περίοδο της κρίσης

 

Η εμπέδωση του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης απαιτείται ως βασική προϋπόθεση και απαραίτητος όρος επιτυχίας της Κυβερνητικής πολιτικής για να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη περί της αναγκαιότητας των μέτρων που προτίθεται να λάβει.

Οφείλουμε να προσπαθήσουμε να πείσουμε την ελληνική κοινωνία ότι αγωνιζόμαστε έστω και τώρα, ώστε τα βάρη που προκύπτουν από την οικονομική κρίση να κατανέμονται αναλογικά και δίκαια προς όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Προς μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι ορισμένοι Έλληνες «πατριώτες», στο βωμό του αυστηρά προσωπικού τους συμφέροντος, απέσυραν τις χρηματικές τους καταθέσεις από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις μετέφεραν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Η ελληνική κοινωνία βιώνει την περίοδο αυτή ένα φοβερό μαρτύριο κοινωνικής και οικονομικής κρίσης. Τη στιγμή αυτή που η πατρίδα μας δοκιμάζεται ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, υπάρχουν Έλληνες που επωφελούμενοι της ευκαιρίας μετέφεραν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδας για να αποφύγουν την κρίση και διεκδικούν συγχρόνως να αποτελούν μέρος μιας «αναμάρτητης» ελίτ αυτού του τόπου.

Αυτές λοιπόν τις κρίσιμες στιγμές, η έγκυρη πληροφόρηση και η έγκαιρη ενημέρωση αποτελούν εθνική υπόθεση διότι δικαιούται να γνωρίζει ο ελληνικός λαός την συμπεριφορά όλων αυτών που διεκδικούν να είναι πολιτικοί, οικονομικοί, κοινωνικοί και θρησκευτικοί ταγοί του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

α. Σε ποιές άμεσες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να κατατεθούν σε συγκεκριμένο χρόνο τα ονόματα όλων εκείνων που απέσυραν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες και τις μετέφεραν σε τράπεζες του εξωτερικού, καθώς και τα ονόματα όλων των Ελλήνων που έχουν καταθέσεις στην Κύπρο και στην Ελβετία για ευνόητους λόγους;

β. Έχει γίνει έλεγχος από το ΣΔΟΕ για το πόθεν έσχες αυτών των χρημάτων και ποια ήταν η συμπεριφορά του τραπεζικού συστήματος για να διευκολυνθεί το έργο του ΣΔΟΕ;

 

 Ο Ερωτών Βουλευτής,

Παναγιώτης Κουρουμπλής