Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Κύριε Υπουργέ,

 

Με την υπ’ αριθ. 1080 /02-11-2009 Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, προβλέπεται μείωση σε παροχές αναλώσιμων υλικών (π.χ. ταινίες μέτρησης σακχάρου, βελόνες για την χορήγηση ινσουλίνης κ.α.) σε ασφαλισμένους που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Πρόκειται για μία απόφαση που έχει δημιουργήσει αναστάτωση στο χώρο των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ και της Ε.Σ.Α.με.Α. .

Καθίσταται πραγματικά αδιανόητο άτομα με ινσουλινοεξαρτώμενο ή ινσουλινοθεραπευόμενο διαβήτη, τα οποία ακολουθούν στην πλειονότητά τους το σχήμα πολλαπλών ενέσεων, να υπόκεινται σε μείωση των ταινιών μέτρησης σακχάρου, οι οποίες αποτελούν το Α και το Ω για την χορήγηση σωστής δόσης ινσουλίνης, και ως εκ τούτο σωστής  ρύθμισης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους.

Όπως υπογραμμίζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι μειώσεις αναλώσιμων υλικών σε άτομα που πάσχουν από την εν λόγω ασθένεια, εγκυμονούν περαιτέρω κινδύνους για την αύξηση της εμφάνισης δυσμενών επιπλοκών που οδηγούν σε βαριές και μη αναστρέψιμες αναπηρίες.

Είναι σαφές πως με τη συγκεκριμένη απόφαση συμβάλλουμε στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, τα οποία είτε θα επιβαρυνθούν οικονομικά αυτό το κόστος, είτε θα αναγκαστούν να παραμελήσουν τη θεραπευτική τους αγωγή με άσχημες συνέπειες για την  υγεία τους.

 

Ερωτάται ο κος Υπουργός

 

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την επίλυση του ως άνω ζητήματος;

 

Ο Ερωτών  Βουλευτής,

 Παναγιώτης Κουρουμπλής