Προς τις συναρμόδιους Υπουργούς κα. Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η νόσος του Crohn και η Ελκώδης Κολίτιδα είναι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και αποτελούν χρόνιες αυτοάνοσες παθήσεις. Πρόκειται για ανίατες νόσους με μεγάλο εύρος κλινικών εκδηλώσεων και βαρύτητας, που διαρκούν δια βίου και πλήττουν άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας.

Προσφάτως, με το άρθρο 35 του νόμου 3794/2009, προβλέπεται η εισαγωγή χωρίς εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ατόμων που πάσχουν από τη νόσο του Crohn, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται στη ρύθμιση και οι πάσχοντες από Ελκώδη Κολίτιδα, μολονότι οι εν λόγω ασθένειες είναι συγγενείς.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει γνωμοδοτήσει θετικά σχετικά με την κατ’ εξαίρεση εισαγωγή στα τμήματα και τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παιδιών που πάσχουν από Ελκώδη Κολίτιδα.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

 

Πρόκειται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει την εισαγωγή άνευ εξετάσεων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, ατόμων που πάσχουν από Ελκώδη Κολίτιδα;

 

   Οι Ερωτώντες  Βουλευτές,

   Παναγιώτης Κουρουμπλής

   Κωνσταντίνος Γείτονας