Πολιορκημένη αισθάνεται η Τουρκία

Η Τουρκία λειτουργεί ως  πολιορκημένη χώρα.  Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολύ  αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής που ακολούθησε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κάνοντας συμμαχίες  με το  Ισραήλ και με την Αίγυπτο και συνάπτοντας συμφωνίες οικονομικής  συνεργασίας κυρίως στον ενεργειακό τομέα, με τις χώρες αυτές  και με την Κύπρο. Βρέθηκε σε ένα καθεστώς  διπλωματικής πολιορκίας, ή απομόνωσης.  Γι αυτό αντιδρά σπασμωδικά. (Συνέντευξη στον Ρ/Σ Alpha 98,9)

Το αποτέλεσμα ήταν η Τουρκία να αισθάνεται ασφυξία. Να αισθάνεται ως πολιορκημένη χώρα.  Καλές είναι οι  πολιτικές αποφάσεις της; Ευρώπης ή της Αμερικής, αλλά αυτό που θα την επηρεάσει είναι τα οικονομικά μέτρα.

Οι εξελίξεις στην Αμερική σε ότι αφορά στο Κογκρέσο και στην ΕΕ αναφορικά με την παράνομη  συμφωνία Τουρκίας Λιβύης, σε πολιτικό επίπεδο είναι καλές. Αλλά ας μη μας καταλαμβάνει ενθουσιασμός.  Η Τουρκία θα νιώσει πραγματική πίεση όταν της επιβληθούν πραγματικές οικονομικές κυρώσεις. Για παράδειγμα ένας τομέας που θα ενοχλήσει είναι η τελωνειακή ένωση. Το πάγωμα της τελωνειακής ένωσης για παράδειγμα θα έχει επιπτώσεις  στην οικονομία της Τουρκίας.  Η κυβέρνηση στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας πρέπει να επιδιώξει ευρύτερη συναίνεση και συνεννόηση με την αντιπολίτευση κυρίως την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και η αντιπολίτευση πρέπει αντιστοίχως να την στηρίξει. Ο Αλέξης Τσίπρας το κάνει. Η στάση του χθες στη Βουλή ήταν χαρακτηριστική.