Παρουσία του Υπουργού ΕΣΔΑ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή η πρώτη άτυπη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την Κωδικοποίηση και Αναμόρφωση της Νομοθεσίας.

H πρώτη άτυπη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την Κωδικοποίηση και Αναμόρφωση της Νομοθεσίας πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του Υπουργού ΕΣΔΑ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Αναπληρωτή Υπουργού ΕΣΔΑ κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη, του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης  κ. Μιχάλη Καλογήρου, του Γενικού Γραμματέα της Βουλής κ. Κώστα Αθανασίου, του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣΔΑ κ. Κώστα Πουλάκη, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ματθαίου Σαρδή και υπηρεσιακών παραγόντων.

Κατά την σύσκεψη, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου ΕΣΔΑ παρουσίασαν τόσο στους Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς, όσο και στο Εθνικό Συμβούλιο τους άξονες (προτάσεις) τους οποίους διαμόρφωσαν κατ’ εντολή του Υπουργού κ. Κουρουμπλή και πάνω στους οποίες το Ε.Σ. θα δουλέψει για την πρόοδο του μεγάλου έργου της Κωδικοποίησης και Αναμόρφωσης της Νομοθεσίας.

Το έργο αυτό, αφορά στην εκκαθάριση, απλούστευση και αποσαφήνιση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, στην οργάνωση και ταξινόμησή του ανά θεματική ενότητα και στην ενσωμάτωση των πορισμάτων της νομολογίας εθνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Με την μεταρρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα διευκολυνθεί ο νομικός κόσμος και οι πολίτες στην επαφή τους με τα δικαστήρια και το Δημόσιο.

Ο κ. Κουρουμπλής κατά την τοποθέτησή του ζήτησε συντεταγμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες των Υπουργείων «προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το εγγενές πρόβλημα που ταλαιπωρεί διαχρονικά τον τόπο». Όπως υπογράμμισε «οι παθογενείς λογικές της δυσκαμψίας, της γραφειοκρατίας, της αδιαφάνειας που σωρεύονται πάνω στην Δημόσια Διοίκηση, την Δικαιοσύνη και την Οικονομία, είναι ευκαιρία τώρα, με το έργο αυτό, να αντιμετωπιστούν. Από τα πρόσωπα που απαρτίζουν το Εθνικό Συμβούλιο, προκύπτει η εγγύηση για το θετικό της προσπάθειας και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα».

Ο κ. Βερναρδάκης, μεταξύ άλλων τόνισε πως πρόκειται για ένα θεμελιακό έργο που αφορά στην Ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης και ότι γνωρίζει πως το σχέδιο αυτό είναι πολυδαίδαλο με πολλές ‘’αρθρώσεις’’ όπως είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Η πολιτική βούληση είναι δεδομένη και έχει εκφραστεί προκειμένου να υπάρξει πρόοδος με εγνωσμένο ορίζοντα. Υπάρχει, επίσης, η πολιτική βούληση της πολιτικής ηγεσίας να βρίσκεται στο πλευρό όσων συμμετέχουν στην προσπάθεια, με συντονισμό και πνεύμα συνεργασίας.

Ο κ. Αθανασίου τόνισε κι αυτός με την σειρά του πως η ίδια η σύνθεση του Συμβουλίου καταδεικνύει την σημασία που έχει η πρωτοβουλία αυτή για την κυβέρνηση και ότι το έργο είναι εξαιρετικής σημασίας για το νομικό κόσμο, την Δημόσια Διοίκηση και τον πολίτη.

Κατά την έξοδό του από την σύσκεψη ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Ύστερα από επίπονη προσπάθεια προετοιμασίας και προεργασίας σήμερα συνεδρίασε η Εθνική επιτροπή για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας με ευρύτατη συμμετοχή φορέων που άπτονται του ζητήματος , όπως είναι οι νομικές σχολές της χώρας. Όπως ξέρουμε από την εποχή του Σωκράτη και του Δημοσθένη είχε εντοπιστεί το ζήτημα που προκύπτει από την μεγάλη παραγωγή νόμων. Η χώρα μας θα τολμούσα να πω, είναι ίσως από τις πρώτες βιομηχανίες  στον κόσμο, παραγωγής νόμων. Αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, συγχύσεις, παρερμηνείες, δυσκαμψίες, γραφειοκρατίες, με συνέπεια να πυροδοτείται η αδιαφάνεια και η διαφθορά να διευκολύνεται, δεύτερη συνέπεια η μεγάλη γραφειοκρατία και τρίτη συνέπεια ακριβώς εξ αιτίας αυτής της πολυνομίας η σύγχυση που γεννά και στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το ΥΠΕΣΔΑ πήρε αυτήν την πρωτοβουλία και σήμερα πλέον ξεκινάει αυτή η βαθιά μεταρρυθμιστική προσπάθεια που θα φέρει πολύ μεγάλες ριζικές  αλλαγές γιατί θα κάνει τους νόμους πιο προσβάσιμους   στον πολίτη, στον εργαζόμενο, στον δημόσιο χώρο αλλά και στον ιδιωτικό και θα απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις ώστε  πραγματικά η χώρα να  έχει ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και ουσιαστικό εργαλείο που θα την βοηθήσει  στο να προωθεί την παραγωγική και την οργανωτική της ανασυγκρότηση».