Παρέμβαση Υπουργού Υγείας στη Λετονία 21-4-2015

Στη σημερινή παρέμβασή του στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής αφού συνεχάρη τη Λετονική Προεδρία, ζήτησε να συμπεριληφθεί το μεταναστευτικό στην τακτική Σύνοδο Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργου τον ερχόμενο Ιούνιο. Όσον αφορά στο ευρωπαϊκό σχέδιο δέκα σημείων για την μεταναστευτική κρίση, πρότεινε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην υγειονομική διάσταση του ζητήματος.

Σε συνεννόηση με τις αντιπροσωπείες της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιταλίας πρότεινε την ενίσχυση με κάθε τρόπο των υγειονομικών συστημάτων των χωρών επαφής και την αναλογική διανομή των μεταναστών με προβλήματα υγείας, σε όλη την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διατροφής που ήταν στην ημερήσια διάταξη, τόνισε την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων αναφορικά με τα τρανς και τα κορεσμένα λιπαρά, τα σάκχαρα και τα πρόσθετα τροφίμων.

Ο Υπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι η Λετονική Προεδρία συμπεριέλαβε το θέμα της διατροφής που έθεσε πρώτη η Ελληνική Προεδρία κι έκανε αναφορά στην αξία και την κληρονομιά της μεσογειακής διατροφής με ιδιαίτερη μνεία στην κρητική δίαιτα. Αναφορικά με παλιότερη μομφή σχετικά με τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα, παρά την παράδοση της μεσογειακής διατροφής, ο Υπουργός τόνισε ότι η παχυσαρκία έχει επιδεινωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης διότι οι φτωχοί αναζητούν τρόφιμα φθηνά και άρα πλούσια σε ανθυγιεινά παχυντικά. Στη συζήτηση για τους περιορισμούς που πρέπει να τεθούν στη βιομηχανία τροφίμων με σκοπό τη βελτίωση της διατροφής και της υγείας στην Ευρώπη, ο Υπουργός επισήμανε με νόημα ό,τι το Συμβούλιο εκπροσωπεί λαούς και όχι εταιρείες.

Τέλος επικρότησε τις πρωτοβουλίες από τη σκοπιά της διατροφής για τον περιορισμό των χρόνιων παθήσεων στην Ευρώπη, αλλά υπογράμμισε ότι τα διατροφικά προϊόντα δεν πρέπει να είναι μόνο ποιοτικά αλλά και προσιτά σε όλα τα νοικοκυριά.

Περισσότερα…