Παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή κατά τη σημερινή συζήτηση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΣΔΑ «Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής Βουλευτών».

 

«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθώ τέσσερις ώρες με πολλή προσοχή και σεβασμό όλους τους συναδέλφους. Το ισχυρότατο, αμάχητο επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας είναι η τοποθέτηση του Υπουργού σε μια προσωπική του άποψη. Αυτό σημαίνει ότι θεωρούν αυθεντία τον Υπουργό. Διότι δεν είχαν άλλο σοβαρό επιχείρημα. Η ακυβερνησία συνδέεται με την τοποθέτηση του Υπουργού. Εγώ δεν θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντία. Προσπαθώ να είμαι αυθεντικός, αλλά δεν είμαι αυθεντία.

Κύριε Πρόεδρε, γεννήθηκα και ανδρώθηκα σε έναν πολιτικό χώρο που έμαθε να υπερασπίζεται την άποψή του. Κατέθεσα, λοιπόν, ορισμένες απόψεις, για να ανοίξει ο διάλογος. Συμμετέχω σε ένα δημοκρατικό κόμμα. Το κόμμα αυτό έχει διαδικασίες. Δεν είναι κόμμα γιουρουσιού και ηγεμονικό. Είναι κόμμα δημοκρατικό. Έχει όργανα. Συζητήθηκε, λοιπόν, στη Πολιτική Γραμματεία το ζήτημα αυτό και συζητήθηκε και στην Κεντρική Επιτροπή.

Ξέρετε τι έλεγε ένας πολύ μεγάλος πολιτικός, ο Γέρος της Δημοκρατίας; Ότι ο πολιτικός πρέπει να έχει μέσα του τη γενναιότητα, όταν αντιλαμβάνεται ότι οι απόψεις του δεν είναι οι μοναδικές, δεν διέπονται από τη μοναδική αλήθεια, να διαφοροποιεί την άποψη ή να έχει τη γενναιότητα να υπερασπίζεται την πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει δημοκρατία σε ένα κόμμα. Όμως, απέχετε παρασάγγας εκατό από τέτοιου είδους ιδέες και απόψεις. Έχετε βάλει την κασέτα ότι ο Υπουργός είπε αυτό, άρα, το είπε ο Υπουργός. Ο Υπουργός, λοιπόν, δηλώνει ότι δεν κατέχει τη μοναδική αλήθεια.

Και καλά να ακούω αυτές τις απόψεις από τη Νέα Δημοκρατία, η Δεξιά δεν αλλάζει, ούτε είναι επιδεκτική μαθήσεως, διότι τοποθετήθηκα στην Επιτροπή και εξήγησα και η κασέτα εξακολουθεί να παίζει τον Υπουργό. Όμως, όταν ακούω και ανθρώπους όπως ο καλός φίλος και σύντροφός μου Κώστας Σκανδαλίδης να μιλάει για Βαβέλ στον ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι η αρτηριοσκλήρωση έχει φτάσει σε υψηλό βαθμό.

Γιατί, αγαπητέ μου σύντροφέ, όταν το ΠΑΣΟΚ είχε πολυφωνία, ήταν πολύ ισχυρό. Η ενοχοποίηση της διαφορετικής άποψης, το οδήγησαν εδώ που το οδήγησαν. Και με διαγράψατε εκείνο το βράδυ, γιατί είχα μια διαφορετική άποψη και δεν είχε το πολιτικό κουράγιο κανένας να με υπερασπιστεί. Τώρα με καταγγέλλετε ότι έφυγα από το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η αλήθεια. Με κατηγορείτε ότι έφυγα από το ΠΑΣΟΚ. Δεν έφυγα. Με διαγράψατε, γιατί διαφοροποιήθηκα σε μία άποψη. Δεν το αντέχατε και ιδού τα αποτελέσματα.

Από εκεί και πέρα, σκεφτείτε ότι το ‘90 το επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ εναντίον της Αριστεράς -που έκανε το λάθος να μην ψηφίσει τότε την απλή αναλογική και δεν κέρδισε από αυτή την επιλογή της- ήταν ότι συμμαχείτε με τους φυσικούς σας αντιπάλους και είστε σε κόντρα με τους φυσικούς σας συμμάχους.

Τώρα, τι συμβαίνει; Και καλά, ο Υπουργός είχε μια άποψη. Μπορεί να ήταν σωστή, μπορεί να ήταν και λαθεμένη. Εσείς πότε είχατε σωστή άποψη; Πέρυσι, όταν όλοι οι Βουλευτές, μαζί και ο φίλος μου ο Κώστας ο Σκανδαλίδης, υπογράψατε την απλή αναλογική; Και τότε γιατί δεν θυμηθήκατε το σπάσιμο των περιφερειών; Γιατί δεν θυμηθήκατε όλα αυτά στα οποία αναφέρεστε;

Ακούω για το συμφέρον της πατρίδας και του πατριωτισμού από τους καλούς συναδέλφους της Νέα Δημοκρατίας. Ακούστε, όταν αναφερόμαστε στον πατριωτισμό, καλό θα είναι να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Πατριώτες είμαστε όλοι εδώ μέσα. Εγώ θεωρώ ότι είμαστε όλοι και ότι αγαπάμε την Ελλάδα όλοι, ο καθένας με τη διαφορετική του προσέγγιση. Όμως, να επικαλείστε ότι αυτή την ιδιότητα την έχετε εσείς, ότι εσείς μόνο μπορείτε και εσείς εξυπηρετείτε το συμφέρον της χώρας και όλοι οι άλλοι σκέφτονται δόλια, ενδεχομένως, είναι μια υπερβολή, η οποία δεν βοηθάει στο να αρθρωθεί ένας ήρεμος δημοκρατικός διάλογος.

Σας ακούω να κλαυθμηρίζετε, να ρίχνετε κροκοδείλια δάκρυα -έχουν «μουσκέψει» τα έδρανα- για τους νέους, που έφυγαν στο εξωτερικό! Ποιος τους έστειλε, κύριε συνάδελφε; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ τους έστειλε αυτούς τους ανθρώπους στο εξωτερικό; Και τώρα θέλετε να τους δώσετε ψήφο;

Και καλά, εγώ σέβομαι την αγωνία σας αυτή. Από το 2000 προβλέπει το Σύνταγμα αυτή τη δυνατότητα. Πόσες φορές κυβερνήσατε μέχρι τώρα; Ποιος σας εμπόδισε; Ο ΣΥΡΙΖΑ σας εμπόδισε να δώσετε την ψήφο; Και έρχεστε και το λέτε εδώ; Και καλά να το λέει το Ποτάμι. Το κατανοώ. Είναι ένα νέο κόμμα. Να το λέει το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία; Τι εντύπωση έχετε, ότι ο λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου; Δεν ξέρει τι του γίνεται;

Έρχεστε εδώ και μας λέτε για τη δημοσκόπηση; Κοιτάξτε, το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Έχετε πιστέψει πολλές φορές τις δημοσκοπήσεις. Οι πλέον «αξιόπιστοι» άνθρωποι στην Ελλάδα είναι οι δημοσκόποι. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση για την αξιοπιστία τους!

Αν λοιπόν τους εμπιστεύεστε, κάνετε υπομονή στο τέλος της τετραετίας. Και επειδή αύριο θα πάρω τον λόγο, θα σας πω και γιατί δεν θα σας ψηφίσει ο ελληνικός λαός. Να είστε καλά».