Παρέμβαση του Υπουργού ΕΣΔΑ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη σημερινή συνεδρίαση για την ψήφιση του σχεδίου νόμου αναφορικά με τον εκλογικό νόμο.

Ολιγόλεπτη παρέμβαση του Υπουργού ΕΣΔΑ κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη σημερινή συνεδρίαση για την ψήφιση του σχεδίου νόμου αναφορικά με τον εκλογικό νόμο.

Ο υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ένα εκλογικό σύστημα δεν αφορά τις επόμενες εκλογές αλλά τις επόμενες γενιές. Η κοινωνία εμπνέεται όταν υπάρχουν πρωτοβουλίες που της δίνουν τη δυνατότητα του συλλογικού ‘’εμείς’’. Της συμμετοχής του ώστε να αισθάνεται ο καθένας ότι είναι πολίτης. Ότι δεν είναι παθητικός αποδέκτης της ρύθμισης της τύχης του από άλλους».

Ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε ότι η κυβέρνηση με πολλή μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα και εν μέσω δυσκολιών, διαχειρίζεται την κατάσταση και καταφέρνει να εξασφαλίζει σταθερότητα όπως όλοι αναγνωρίζουν. Εμπεδώνει, όπως είπε, αίσθημα ασφάλειας ενώ αξίζει να αναγνωρίσει κανείς ότι τα σημεία τριβής του επίμαχου νομοσχεδίου, συζητήθηκαν κατά κύριο λόγο, μέσα σε ήρεμο κλίμα, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις οι οποίες αποτελούν και την ομορφιά της Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε στην μακρόχρονη κυριαρχία του δικομματικού συστήματος, μη παραγνωρίζοντας και τις θετικές πλευρές του, αλλά υποστήριξε ότι το εκλογικό σύστημα δεν είναι κατ’ ανάγκη αυτό που συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα.

Επανέλαβε ότι επί 4 μήνες καταθέτει τις σκέψεις και προτάσεις του ως αρμόδιος υπουργός και δεν απάντησε κανένας από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ενώ αντίθετα σήμερα, έρχονται και μιλούν για σπάσιμο περιφερειών και ψήφο στους ομογενείς, τονίζοντας ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν μπορούν να μιλούν για καιροσκοπισμό και να ρωτούν ‘’γιατί δεν τα παίρνετε πίσω;’’

Απαντώντας στο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έφερε τώρα τον εκλογικό νόμο για αντιπερισπασμό, απάντησε ότι αν ήθελε η κυβέρνηση να αλλάξει ατζέντα, θα ‘’έσερνε’’ το θέμα μέχρι τον Οκτώβρη και δεν θα έσπευδε ο πρωθυπουργός, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα, να το έχει ολοκληρώσει μέσα σε λίγες μέρες.