Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Η κυβέρνηση πολεμά τα προβλήματα για τη χώρα και τους πολίτες χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος»

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι έτοιμος για μια καινούρια πολιτική μάχη, αυτήν τη φορά στο στίβο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει για «προίκα», την πλούσια εμπειρία, αλλά και έργο σε δυο κρίσιμα υπουργικά πόστα τα τελευταία 4 χρόνια …. Και στη συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στο epikairo.com θέτει όλα τα  ζητήματα  με στέρεο πολιτικό λόγο, τονίζοντας, αφενός την κρισιμότητα των προσεχών ευρωεκλογών, αφετέρου δε, το ότι  η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα πιστωθεί τα θετικά βήματα που έχει κάνει προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας, ανεξάρτητα αν κάποιες ιστορικές επιλογές, επωφελείς ωστόσο για τη χώρα μας, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, κουβαλούν ένα συγκυριακό πολιτικό κόστος. Άλλωστε, όπως λέει χαρακτηριστικά,  «Είναι χαρακτηριστικό των μεγάλων ηγετών να σηκώνουν το βάρος ιστορικών αποφάσεων, αναλαμβάνοντας να διαχειριστούν  και το συνεπακόλουθο  πολιτικό κόστος.»

Κύριε υπουργέ θα ξεκινήσω τη συζήτηση μας με το νέο μετερίζι από όπου ζητάτε την ψήφο των πολιτών. Ποια είναι η προτεραιότητα σας πηγαίνοντας προς το ευρωκοινοβούλιο; Ποιο  είναι το πρόταγμα ενός ανθρώπου με καταγεγραμμένη διαδρομή, σε κορυφαία υπουργεία και πόσο αφορά, ή θα έπρεπε να αφορά τους Έλληνες πολίτες;

 Θεωρώ πως η Ευρώπη χάνει το βηματισμό της. Εχουν γίνει λάθος επιλογές οι οποίες έχουν προκαλέσει αγανάκτηση. Βλέπουμε όλοι τι γίνεται στη Βρετανία. Και ζούμε όλοι στην Ελλάδα τις επιπτώσεις από λάθος επιλογές που έκαναν ακόμα και οι δανειστές. Η Ευρώπη απομακρύνθηκε σταδιακά από βασικές ανθρώπινες αξίες, τις οποίες η ίδια δίδαξε στον κόσμο. Αφορά όλους τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες, η Ευρώπη να αποκτήσει πάλι το ανθρώπινο πρόσωπο που είχε.

Τι σημαίνουνστην ουσίαοι Ευρωεκλογές της 26ης Μαίου , πολιτικάκατ’ αρχάς για τηνΕλλάδατις εγχώριες πολιτικές ισορροπίεςαλλά και για την Ευρώπη ευρύτερα;

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι το πρώτο βήμα για τις αλλαγές που έχει ανάγκη η Ευρώπη. Για να αρχίσει πάλι να μετακινείται σε πολιτικές που θα υπηρετούν τον άνθρωπο και τις κοινωνίες και όχι κάποια συμφέροντα. Για την Ελλάδα είναι η ευκαιρία να αφυπνιστούν τα πολιτικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων οι οποίοι κουράστηκαν από τη λιτότητα. Και νομίζω ότι αυτό συμβαίνει.

 Η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της τετραετίας πήρε κάποιες πρωτοβουλίες με ιστορικόβάροςόπως για παράδειγμα τη συμφωνία των ΠρεσπώνΘεωρείτε πως στον αντίποδαταθετικά μέτρα που αφορούν την κοινωνίαμπορούν να αντισταθμίσουν το όποιοπολιτικό κόστος έχειο ΣΥΡΙΖΑαναλάβει ως κυβέρνηση ;

Είναι χαρακτηριστικό των μεγάλων ηγετών να σηκώνουν το βάρος ιστορικών αποφάσεων, αναλαμβάνοντας να διαχειριστούν  και το συνεπακόλουθο  πολιτικό κόστος.Αυτό έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έπρεπε να γίνει. Έπρεπε να κλείσει αυτή η εκκρεμότητα. Η κυβέρνηση έχει κάνει  συγκεκριμένη πολιτική επιλογή, να υπηρετήσει το καλό της κοινωνίας και της χώρας. Έτσι διαπραγματεύεται σκληρά και με κόστος, από τη συμφωνία των Πρεσπών, ως το ένα δισεκατομμύριο που θα πάρει, μετά τη διευθέτηση του θέματος με τις 120 δόσεις. Η κοινωνία το ζει αυτό και το αναγνωρίζει. Και στις ευρωεκλογές θα το αποτυπώσει.

Η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς στα Ελληνικά Πολιτικά χρονικά, εξελέγη με μεγάλες προσδοκίες. Πιστεύετε ότι τιςικανοποίησε ή μένουν πολλά να γίνουν; Βλέπουμε για παράδειγμα, ότι εξελίσσεται η μάχη κατά της διαφθοράς.

Πιστεύω ότι η κυβέρνηση μεθοδικά και συστηματικά ικανοποιεί το αίσθημα των πολιτών, λύνοντας θέματα. Μην ξεχνάμε ότι έλυσε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, βγάζοντας τη χώρα από τα μνημόνια. Πράγματι είναι πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Ειδικά η μάχη κατά της διαφθοράς θα είναι πολύχρονη, γιατί η διαφθορά έχει πολύ βαθιές ρίζες στη χώρα μας.

Όμως βλέπουμε και γιγάντιαίες αντιδράσεις. Αυτή είναι μια διαδικασία που κρίνεται σε βάθος χρόνου. Ως τώρα, όμως, έχουμε φτάσει κάπου; Διότι συναντώ πολλούς πολίτες που δείχνουν μπερδεμένοι…

Είναι σωστές οι παρατηρήσεις σας. Πράγματι απαιτείται χρόνος για να αισθανθούν οι πολίτες τα αποτελέσματα των νέων πολιτικών επιλογών που έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα, επιχειρώντας να διαχύσει στην κοινωνία τα αποτελέσματα που είχαν οι θυσίες του Ελληνικού Λαού. Από την άλλη, δικαίως είναι οι άνθρωποι μπερδεμένοι, από τη μηδενιστική πολιτική που ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία αμέσως μετά τις εκλογές πρώτα έκανε λόγο για αριστερή παρένθεση και στη συνέχεια άρχισε να ζητάει νέες εκλογές, πριν κλείσει ένας χρόνος από την προσφυγή στις κάλπες.

Αλλά πράγματι έχουμε φτάσει κάπου, όπως λέτε. Η εξωτερική μας πολιτική είναι πολυδιάστατη και αναγνωρίζεται πλέον η χώρα ως πόλος ισχύος στα Βαλκάνια και ως αξιόπιστη ευρωπαϊκή χώρα. Ταυτοχρόνως η Τουρκία βιώνει μια νευρικότητα απομόνωσης. Η κυβέρνηση χτίζει γέφυρες και βάζει θεμέλια στην οικονομία. Εκσυγχρονίζει το κράτος και τη δημόσια διοίκηση. Και το πιο βασικό δίνει σημασία στον άνθρωπο και στηρίζει τις πιο ευπαθείς και αδύναμες οικονομικά ομάδες.

Σας προβληματίζει η θρυλούμενη έκρηξη της Ακροδεξιάς και πως βλέπετε εσείς να εξελίσσεται η διαδικασία δημιουργίας προοδευτικού μετώπου απέναντι σ αυτό το ενδεχόμενο;

 Πράγματι βλέπουμε ότι και στην Ευρώπη υποχωρούν οι συλλογικές κοινωνικές αξίες. Και είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων να σταθούν ενωμένες απέναντι στη λαίλαπα της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς. Αλλά και μέσα στην κοινωνία θεωρώ ότι σχηματίζεται ένα προοδευτικό μέτωπο. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι πλέον δεν μιλάμε για δικομματισμό, αλλά για έναν προοδευτικό πόλο που θα συσπειρώσει τις προοδευτικές, δημοκρατικές, πολιτικές δυνάμεις του τόπου, απέναντι στα πολιτικά κόμματα που εξυπηρετούν συγκεκριμένα και όχι συλλογικά συμφέροντα, που ακολουθούν παλαιοκομματικές λογικές, που πρεσβεύουν παλιές αντιλήψεις.

Κύριε υπουργέ, βιώνετε και προσωπικά τη συνθήκη του ΑΜΕΑ. Δύσκολη και καθημερινή μάχη. Πόσο «φιλόξενο» είναι το Ελληνικό κράτος, κυρίως ως προς τις συνθήκες της καθημερινότητας  για αυτήν την, σε μερικές  περιπτώσεις, πολύ δημιουργική κατηγορία των συμπολιτών μας; Και ποια βήματα έχουν γίνει τα τελευταία 4 χρόνια για τη βελτίωση τους;

Απο τη δεκαετία του ‘70 ηγήθηκα μαζί με άλλους συναγωνιστές του κινήματος των τυφλών για μόρφωση ψωμί δουλειά και όχι ζητιανιά και της δημιουργίας του αναπηρικού κινήματος για την ανατροπή των κοινωνικών κατασκευών που περιθωριοποιούσαν τους ανάπηρους στην Ελλάδα . Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύω ότι η ζωή δεν αλλάζει την άνθρωπο αλλά ο άνθρωπος με την αυτενέργεια και τις πρωτοβουλίες του αλλάζει τη ζωή . Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν σημαντικά βήματα και ουσιαστικές κατακτήσεις . Η κυβέρνηση της τελευταίας τετραετίας στήριξε με κάθε τρόπο τους ΑΜΕΑ , τον τομέα της ειδικής αγωγής , καθιέρωσε το 15 %  των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα . Σε ό,τι αφορά τα θέματα  της πρόσβασης , το δικαίωμα δηλαδή της ελεύθερης διακίνησης  των ΑΜΕΑ χωρίς εμπόδια , υφίσταται ακόμα η σκληρή συμπεριφορά της νεοτροπίας  κάποιων να αγνοούν το δικαίωμα αυτό . Ο αγώνας συνεχίζεται.

Συνέντευξη στον Γιάννη Βασιλακόπουλο, EPIKAIRO.com