Π. Κουρουμπλής στο GrTimes: Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τη Novartis

Ο τέως υπουργός και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλάει στην web εκπομπή «SamTimes» του Grtimes.gr και στη δημοσιογράφο, Μαρία Σαμολαδά για το ατύχημα που του στέρησε το φως αλλάζοντας έτσι την πορεία της ζωή του, για τη συνεργασία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, για τον λόγο που διεκδικεί μία θέση στην Ευρωβουλή αλλά και για το σκάνδαλο της Novartis.

Ο Υπουργός και δικηγόρος που κατάφερε να διδαχθεί σε χρόνο ρεκόρ την γραφή Braille, εξελέγη τρεις φορές βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ ενώ από το 2012, εκλέγεται σταθερά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την πολιτική του θητεία έως και σήμερα, έχει αναλάβει το «τιμόνι» των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Περιγράφει πως η ανοδική του πορεία ως άνθρωπος, ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη, μετά το ατύχημα που είχε σε ηλικία μόλις δέκα ετών. Τότε, ένα παιχνίδι εξερεύνησης με τους φίλους του στη νησίδα του ποταμού Αχελώου όπου εντόπισαν μια εγκαταλειμμένη χειροβομβίδα, οδήγησε στην πλήρη τύφλωσή του. Καθημερινά, όπως λέει, πάλευε για να μην αφήσει κανέναν να τον βάλει στο περιθώριο. Μέσα από την γνώση, κατάφερε να νικήσει το σκοτάδι και τους… σκοταδιστές, όπως περιγράφει.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρεται στη σχέση που είχε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος του εμπιστεύτηκε τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας αλλά και στα έργα υποδομών που έγιναν εκείνη την περίοδο.
Στόχος του, να συμβάλει στη δημιουργία μίας νέας Ευρώπης που θα συγκρούεται με τις κοινωνικές διακρίσεις, θα εξασφαλίζει τις ίδιες δυνατότητες σε όλους και δεν θα θυμίζει μία Ευρώπη… σε εποχές μεσοπολέμου. Όπως αναφέρει, οι γερμανοκατοχικές αποζημιώσεις είναι ένα από τα ζητήματα που ο ίδιος, αν εκλεγεί, θα σηκώσει ψηλά.

Για το σκάνδαλο της Novartis, ο πρώην υπουργός Υγείας αναφέρεται σε ένα πραγματικό σκάνδαλο, όπου εταιρίες αναπτύχθηκαν μέσω του αθέμιτου ανταγωνισμού. Λέει πως είναι λάθος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να μιλούν για σκευωρία, καθώς πρόκειται για μία έρευνα που αφορά στις συγκεκριμένες εταιρίες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Τονίζει, πως φυσικά και υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

H Εθνική Επιτροπή για την Κωδικοποίηση της νομοθεσίας, συγκροτήθηκε όταν ο κ. Κουρουμπλής είχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο ίδιος υπεραμύνεται της άποψης πως με αυτόν τον τρόπο θα κλείσει η τεράστια ψαλίδα πολυνομίας- γραφειοκρατίας. Μάλιστα, αποκαλύπτει πως για το συγκεκριμένο ζήτημα προσέγγισε και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μιλά για ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο, απαριθμώντας, μεταξύ άλλων, το μεταφορικό ισοδύναμο, την αναβάθμιση των εγκαταλελειμμένων σχολών ναυτικής εκπαίδευσης αλλά και την αξιοποίηση των λιμανιών. Για το «Αγία Ζώνη ΙΙ», αναφέρεται σ’ ένα περιστατικό που ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Όμως τότε, ο ίδιος με έγγραφό του προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τόλμησε όπως λέει και ζήτησε ν’ ανοίξει ο «φάκελος περί λαθρεμπορίου».

Grtimes.gr