Π. Κουρουμπλής από Αλεξανδρούπολη: “Η κυβέρνηση προστατεύει τις τοπικές κοινωνίες και τον εθνικό πλούτο, με τις παραχωρήσεις λιμενικών δραστηριοτήτων”

Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει με τη μέθοδο των παραχωρήσεων δραστηριοτήτων η αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, όπως και των άλλων εννέα λιμανιών, μετά την ιδιωτικοποίηση των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης εξέφρασε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τις συναντήσεις που είχε σήμερα με τον Δήμαρχο της πόλης, Βαγγέλη Λαμπάκη και με τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, Χρήστο Δούκα.

Κατά τη συνάντηση που είχε ο κ . Κουρουμπλής στον Οργανισμό Λιμένα με το Διοικητικό Συμβούλιο και εκπροσώπους των εργαζομένων, δήλωσε ότι η δουλειά που γίνεται στον Οργανισμό είναι παραδειγματική ως προς την αποτελεσματικότητα και το σεβασμό του Δημοσίου χρήματος. Σημείωσε την τεράστια σημασία που έχει το λιμάνι με τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, τις προσπάθειες του Υπουργείου για να κερδίσει το στοίχημα των υποπαραχωρήσεων, κάτι που πέτυχε, με αποτέλεσμα σε μερικές ημέρες να δημοσιευτεί η σχετική συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Οικονομικών για την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Σημείωσε τη διαφορετική πολιτική αντίληψη αυτής της κυβέρνησης ως προς την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, κάτι, που όπως είπε εκφράζεται και με την απόφασή της το 3,5% των εσόδων που θα έχουν οι παραχωρησιούχοι να αποδίδεται στους Δήμους που επιβαρύνονται από τη λειτουργία του λιμανιού. Ζήτησε να προχωρήσει το MASTER PLAN του λιμανιού, για να ολοκληρωθούν και οι συμφωνίες γύρω από την παραχώρηση της έκτασης που δε θα χρησιμοποιηθεί για λιμενικές δραστηριότητες στον Δήμο. Όπως είπε αυτές οι επιλογές καταδεικνύουν τη διαφορετική διαχειριστική αντίληψη που έχει μια αριστερή κυβέρνηση, η οποία χωρίς να είναι καθόλου στενή, υποστηρίζει τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, προστατεύοντας τις τοπικές κοινωνίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο κ. Δούκας εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το επίπεδο συνεργασίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τις παρεμβατικές προσπάθειες του κ. Κουρουμπλή για επίλυση ζητημάτων που χρονίζουν. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Master Plan θα είναι έτοιμο σε διάστημα δύο μηνών. Ο υπουργός ναυτιλίας δήλωσε ότι τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για την παραχώρηση των εκτάσεων που δε χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες από τον Ο. Λ. Αλ. στο Δήμο. Άκουσε με προσοχή τα ζητήματα που απασχολούν τους λιμενεργάτες των περιφερειακών λιμανιών, όπως τα περιέγραψε ο εκπρόσωπος των εργατών, Άνθιμος Μανουσάκης, ο οποίος του ζήτησε προστασία από τους εργολάβους. Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Καΐσας, που ήταν παρών, εξήγησε τις επιπτώσεις των μνημονιακών νόμων και των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι πολλά μπορούν να αναθεωρηθούν, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, οπότε και θα επιδιωχθεί λύση.

Στη συνάντηση που είχε ο κ. Κουρουμπλής με τον Δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη, δήλωσε ότι είναι έτοιμη η νομοθεσία για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων γύρω από το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), δραστηριότητα για την οποία προσφέρεται κατεξοχήν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Είπε ότι σύντομα το νομοσχέδιο θα βγει σε διαβούλευση και θα σταλεί στους φορείς της Αλεξανδρούπολης για να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Τόνισε τη βούληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ιδίου για την ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη και έδωσε απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την πόλη, από την αξιοποίηση του λιμανιού και τη σύνδεσή του με τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών (Εγνατία και σιδηροδρομική γραμμή) ως την επένδυση για το LNG, το Master Planκαι την παραχώρηση του 3,5% των εσόδων από την επένδυση στον Δήμο.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου των κκ Κουρουμπλή, Λαμπάκη και Δούκα, κατά την οποία, ο Υπουργός Ναυτιλίας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των δύο στρατιωτικών που βιώνουν μία ιδιότυπη κράτηση στην Τουρκία.

Ο κ. Κουρουμπλής επισκέφτηκε το Λιμεναρχείο της Αλεξανδρούπολης, που έχει τεράστια περιοχή ευθύνης από τον Έβρο ως το Νέστο και προσωπικό 97 ατόμων. Παρών στη συνάντηση ήταν ο διοικητής της 2ης ΠΕΔΙΛΣ Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Περδικούρης Γεώργιος. Ο υπολιμενάρχης Πλωτάρχης Λ.Σ. Πέτρος Μαμουγιώργης αναφέρθηκε διεξοδικά στο ζήτημα της στέγασης του Λιμεναρχείου, ζήτημα το οποίο ετέθη, μεταξύ άλλων και κατά την επίσκεψη του κ. Κουρουμπλή στον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο.

Διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό έχει αναρτηθεί στο www.hcg.gr