Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι «η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας εδώ και 40 χρόνια. Μία αποκατάσταση που είχε ως συνέπεια την κατοχή του 40% της Κύπρου. Σήμερα που έχουν πέσει τα τείχη στην Ευρώπη ακόμη και το τείχος του Βερολίνου, υπάρχει ακόμη το αίσχος του τείχους στην Κύπρο». Ο κ. Π. Κουρουμπλής αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην εξομάλυνση της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Εν συνεχεία και όσον αφορά τη σημερινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε ότι «έστω και τώρα ο κ. Κάρολος Παπούλιας εξομολογήθηκε και ομολόγησε ότι η στάση του σε σχέση με τα μνημόνια θα μπορούσε να ήταν και διαφορετική. Όταν μιλάμε για Δημοκρατία δε μπορούμε υποκριτικά να αναφερόμαστε μόνο στο θετικό της ρόλο αλλά οφείλουμε να αναφερθούμε και στις αδυναμίες που προέκυψαν, αδυναμίες που εμπεδώνουν ακόμη και σήμερα ένα αίσθημα κοινωνικής αδικίας».
Εν συνεχεία ανέφερε πως «όταν σήμερα η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού σφαγιάζεται (σύμφωνα με έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ 35% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας),όταν χιλιάδες συμπολίτες μας σκύβουν στους κάδους αναζητώντας λίγη τροφή, το πολιτικό σύστημα είναι εκτεθειμένο από την έλλειψη βούλησης να συγκρουστεί με τη διαπλοκή, τη φοροδιαφυγή και τη φοροκλοπή».
Απευθυνόμενος στην αρμόδια Αναπληρωτή Υπουργό κ. Φ. Γεννηματά και τον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Χ. Μαρκογιαννάκη, ανέφερε ότι αφού δε μπόρεσε η κυβέρνηση να αποτρέψει τη διάλυση των χημικών στη Μεσόγειο, πράγμα που κατάφερε η μικρή Αλβανία και δεν απαίτησε να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πωλήτριες χώρες των χημικών Γερμανία και Γαλλία, ζήτησε από τους ίδιους και την κυβέρνηση, να διεκδικήσουν έστω και τώρα την παρουσία δύο ειδικών επιστημόνων στο συγκεκριμένο πλοίο, ώστε ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τι γίνεται.
Σε ότι αφορά στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την ελληνική βιομηχανία όπλων, επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να στηρίξουμε τη βιομηχανία όπλων και να μη συμβεί ότι είχε συμβεί στην περίπτωση των δέκα βιομηχανιών ηλεκτρικών ειδών που έκλεισαν εις βάρος της παραγωγικής βάσης της χώρας, όπως και αυτό που συνέβη με την περίπτωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Σε εκείνο το σημείο θύμισε στην κ. Φ. Γεννηματά ότι ο πατέρας της ως Υπουργός Υγείας, στενός συνεργάτης του οποίου υπήρξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, συνέβαλε ώστε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία τη δεκαετία του 1980 να καλύπτει το 70% της κατανάλωσης φαρμάκου στην Ελλάδα με τις ανάλογες θέσεις εργασίας, ενώ σήμερα περιορίστηκε στο να καλύπτει μόλις το 16%. Από αυτό το γεγονός κάποιοι έχασαν και κάποιοι κέρδισαν.
Ο βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο δραματικό γεγονός της απώλειας της ζωής μίας παραπληγικής γυναίκας στα Χανιά, λόγω της απόφασης της ΔΕΗ να της διακόψει το ρεύμα, υπογραμμίζοντας ότι «300.000 Έλληνες ζούνε σήμερα χωρίς ρεύμα, όταν η λίστα Λαγκάρντ, οι 24.000 περιπτώσεις που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό την κρίσιμη περίοδο και οι 10.000 περιπτώσεις διασταυρωμένης φοροδιαφυγής που ανέδειξε ο Πρόεδρος της Αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κ. Π. Νικολούδης, βρίσκονται ουσιαστικά στα απυρόβλητο». Παράλληλα υπενθύμισε στους βουλευτές της ΝΔ, ότι ο γενάρχης τους Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1956 κρατικοποίησε τις εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος με στόχο τη μείωση των τιμολογίων.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, στηλίτευσε την επιλεκτική συμπεριφορά του Προεδρείου της Βουλής, το οποίο επιτρέπει να ψηφίζονται επανειλημμένα υπουργικές τροπολογίες χωρίς προηγούμενη επεξεργασία από τις αρμόδιες Επιτροπές και μάλιστα τροπολογίες που δεν έχουν σχέση με τα συγκεκριμένα νομοσχέδια. Μία τέτοια τροπολογία, πρόσθεσε, είναι και του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο οποίος την κατέθεσε χθες βράδυ και την τροποποίησε σήμερα. Ο κ. Π. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι η ανοχή του Προεδρείου σε τέτοια φαινόμενα παραβιάζει κατάφορα τον Κανονισμό της Βουλής και υπονομεύει τους θεσμούς.