Ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».

Θεωρώ απαράδεκτη την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης του Γιάννη Μιχαηλίδη και σας υπενθυμίζω τη συσσωρευμένη οργή της κοινωνίας για το τραπεζικό σύστημα, το οποίο προστατεύεται από το πολιτικό σύστημα και την κυβέρνηση με σχετικές διατάξεις.
Αναφορικά με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του από κακόβουλο λογισμικό, είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά τη δημοκρατία και την προστασία της από συμπεριφορές παρακρατικών και για το οποίο πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.
ΕΥΔΑΠ: τα τελευταία 30 χρόνια ζούμε, στον αστερισμό της ιδιωτικοποίησης των πάντων, το νερό όμως είναι ένα κοινωνικό, δημόσιο αγαθό, κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα. Οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του στην Ευρώπη απέτυχαν, καθώς συνοδεύτηκαν με την πτώση της ποιότητας του. Το νερό συνδέεται άμεσα με την ποιότητα της ζωής μας και η κυβέρνηση δεν έχει τελικά να κερδίσει τίποτα από την ιδιωτικοποίηση του.
Αναφορικά με τα δίκτυα υψηλής τάσης και τα δίκτυα με τα οποία συνδέονται οι μονάδες των ΑΠΕ, δεν έχει αυξηθεί η δυνατότητα νέων συνδέσεων και επειδή ζούμε μια ενεργειακή κρίση, είναι απαραίτητη η ύπαρξη και η ανάπτυξη τέτοιων υποδομών που θα μπορούν να εξασφαλίσουν την παραγωγή ρεύματος.
Δυτική Αθήνα: υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τα καλώδια υψηλής τάσης και δεν έχει προχωρήσει ακόμη το έργο υπογειοποίησης τους, έργο για το οποίο η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί. Προβλήματα επίσης δημιουργούν οι οσμές και τα αιωρούμενα σωματίδια από τη χωματερή, ενώ ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα υπάρξουν αντισταθμιστικά. Για πολλά χρόνια, εκκρεμεί επίσης το θέμα του καθορισμού των ρεμάτων.
Μια πρόταση που θα ήθελα να κάνω είναι η σύσταση Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Κομοτηνή, που θα ήταν ένας χρήσιμος θεσμός για πολλούς λόγους.