Ομιλία Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Ολομέλεια για το ρυθμιστικό νομοσχέδιο

Φαινόμενα πατριδοκαπηλίας και υπερπατριωτισμού που δεν τιμούν τη Δημοκρατία κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για το ρυθμιστικό νομοσχέδιο, τονίζοντας πως η Αριστερά και η δημοκρατική παράταξη δεν δέχονται μαθήματα πατριωτισμού.

Αναφερόμενος στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν το γήπεδο της ΑΕΚ, κατηγόρησε τους βουλευτές της συγκυβέρνησης για γκεμπελισμό, αφού, όπως είπε, «η αλγεινή προσπάθεια παραποίησης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τον ισχυρισμό ότι επιθυμεί ένα μικρό γήπεδο, τη στιγμή που οι βουλευτές της αντιπολίτευσης μιλούν για 27.000 θέσεις ενώ η κυβέρνηση για 33.000, είναι άτοπη και στοχεύει στην αποκόμιση πολιτικού οφέλους από τους οπαδούς της ΑΕΚ, οι οποίοι όμως γνωρίζουν ποιοι ευθύνονται όλα αυτά τα χρόνια που η ΑΕΚ δεν έχει γήπεδο, γι’ αυτό άλλωστε στο δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας αλλά και στην περιφέρεια της Αθήνας επέλεξαν με την ψήφο τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε να μπει ένα φρένο στη μεμψιμοιρία και τον φαρισαϊσμό μερίδας πολιτικών για το γήπεδο της ΑΕΚ, τη στιγμή που η χώρα μας δυστυχώς είναι ηχηρά απούσα από μείζονες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως τα εγκλήματα πολέμου που συντελούνται στη Γάζα και συγκλονίζουν την παγκόσμια κοινότητα, με αποκορύφωμα τον αποτρόπαιο σφαγιασμό μικρών παιδιών από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Ο βουλευτής έκανε λόγο για υποκρισία της Διεθνούς Κοινότητας και επισήμανε την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει σαφή θέση στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας: «εάν δεν είναι έγκλημα πολέμου να σκοτώνονται και να τραυματίζονται βάναυσα μικρά παιδιά, τότε τι είναι έγκλημα πολέμου;» Κατήγγειλε επίσης την αδράνεια της κυβέρνησης στην υπόθεση της Ουκρανίας, τη στιγμή που ο Ποντιακός Ελληνισμός της περιοχής βιώνει μαρτυρικές στιγμές, λέγοντας: «Πού είναι οι λαλίστατοι υπερπατριώτες τώρα, γιατί δεν μιλούν»; Δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει και την παθητική στάση της κυβέρνησης στο θέμα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής πρόσθεσε ότι η δαιμονοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν από ορισμένους κύκλους που επιχειρούν να του χρεώσουν τα πάντα, ωσάν όλοι οι άλλοι να είναι «μωρές παρθένες», οδηγεί σε αναβίωση του ψυχροπολεμικού κλίματος, κάτι που οφείλει να μας προβληματίσει όλους. Τόνισε ότι η Ελλάδα ανέκαθεν υπήρξε φιλειρηνική χώρα, που έχει πικρή εμπειρία από πόλεμο και προσφυγιά, με τελευταίο το παράδειγμα της εισβολής στην Κύπρο, και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να συστρατευτεί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας ώστε να καταβληθούν προσπάθειες μέσω εποικοδομητικού διαλόγου για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων σε όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα, που αφορούν άμεσα και την Ελλάδα.

Όσον αφορά τα εσωτερικά θέματα, υπενθύμισε σε όλους τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο χειμαζόμενος ελληνικός λαός, πραγματικότητα που αποτυπώθηκε με τον πιο τεκμηριωμένο τρόπο και από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, που διαψεύδει το κυβερνητικό success story κάνοντας λόγο για χρηματοδοτικό κενό που μπορεί να απαιτήσει νέο μνημόνιο. «Την ώρα που η κυβέρνηση κόβει το ρεύμα σε 300.000 συμπολίτες μας, δεν λέει κουβέντα για το πότε θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι της λίστας Λαγκάρντ, ή των 24.000 «υπερπατριωτών» που έβγαλαν μαύρο χρήμα στο εξωτερικό, ή των 10.300 περιπτώσεων διασταυρωμένης φοροδιαφυγής από τον Παναγιώτη Νικολούδη, οι οποίες έχουν μείνει στο συρτάρι», τόνισε. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τέλος απηύθηνε ερώτημα στην κυβέρνηση για το εάν έχει απαντήσει στην προ διετίας προσφορά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για συνδρομή στη διερεύνηση Ελλήνων καταθετών στο Λουξεμβούργο.

«Όσο η κυβέρνηση επιδεικνύει αδυναμία και έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής και οι έλεγχοι δεν ολοκληρώνονται, τόσο το πολιτικό σύστημα θα είναι εκτεθειμένο, πυροδοτώντας το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας ανάμεσα στους πολίτες», τόνισε.

 

Σχετικά με την απόσυρση όλων των άρθρων που άπτονται του ρυθμιστικού σχεδίου για τη συμπρωτεύουσα από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μανιάτη κατόπιν απαίτησης του εισηγητή της ΝΔ Μάξιμου Σενετάκη, ο κ. Κουρουμπλής, απευθυνόμενος στον υπουργό, είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα η συγκυβέρνηση ακύρωσε τον υπουργό της. Εσείς θα κρίνετε τι θα πράξετε από δω και στο εξής».