ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ “ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ“ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Καταιγιστικός ήταν ο λόγος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, το οποίο κρύβει δεκάδες παγίδες και δρομολογεί σφαγιασμό συντάξεων αλλά και την υλοποίηση δεκάδων άλλων αντιλαϊκών και αντικοινωνικών μέτρων. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν έμεινε μόνο στις παγίδες και τα μελανά σημεία του νομοσχεδίου “Μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας”. Έβαλε βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο μιλώντας για το περιβόητο σκάνδαλο της SIEMENS και τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που σπαταλήθηκαν σε μίζες εξοπλιστικών, υπόθεση που επιβεβαιώνει με περίτρανο τρόπο την έλλειψη διαφάνειας στη χώρα μας που έχει προκαλέσει πολλά δεινά, αποτελώντας βασική συνισταμένη της χρεωκοπίας της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Κουρουμπλής κατ’ επανάληψη ζήτησε χρονική δέσμευση για την εφαρμογή των διαταγμάτων που εμπεριέχει το νομοσχέδιο, καταδικάζοντας την κυβερνητική πολιτική η οποία έχει ως σημαία της υπεραισιόδοξες δηλώσεις περί ανάπτυξης, μέσω όμως του πολυνομοσχεδίου οδηγεί τον ελληνικό λαό σε μισθούς Κίνας και σε συντάξεις πείνας.

«Αν εννοείτε ότι θα μας προσαρμόσετε στη λογική τού ότι πρέπει οι νέοι -που τους αναγκάζετε να παίρνουν των ομματιών τους και να φεύγουν στο εξωτερικό- να δουλεύουν στην Ελλάδα με 350 ευρώ, είστε πολύ γελασμένοι. Θα έρθει πολύ σύντομα η απάντηση του ελληνικού λαού και τότε θα πρέπει να απολογηθείτε για όσα κάνετε», τόνισε χαρακτηριστικά. Εν συνεχεία, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου Ευάγγελο Μεϊμαράκη, και αναγνωρίζοντας την πλούσια και δραστήρια κοινοβουλευτική του παρουσία, ο κ. Κουρουμπλής τον ρώτησε εάν δικαιούται ως βουλευτής να ενημερωθεί σχετικά με το περιεχόμενο της Σύμβασης για το Αεροδρόμιο του Ελληνικού, ώστε να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο που συντελείται και ο τρόπος με τον οποίο εξοστρακίστηκαν οι υπόλοιπες ανταγωνίστριες εταιρείες, ζητώντας ταυτόχρονα τη δημοσιοποίηση των Πρακτικών του ΤΑΙΠΕΔ. Η αιφνιδιαστική ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Έχετε μητρώο offshore εταιρειών;» προκάλεσε αμηχανία στους βουλευτές της συγκυβέρνησης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα ένα τεράστιο θέμα που θα μπορούσε να επιφέρει επίσης τεράστια έσοδα στο ελληνικό δημόσιο στην περίπτωση που υπήρχε πολιτική βούληση να διεξαχθούν έλεγχοι και να εφαρμοστούν νόμοι επί ίσοις όροις και όχι κατά το δοκούν. Αίσθηση προκάλεσε η ακόλουθη τοποθέτησή του:

«Όταν φορολογείτε την ακίνητη περιουσία βάναυσα με αντικειμενικές αξίες του 2007, ενώ δεν έχετε ελέγξει τις 10.000 υποθέσεις του Παναγιώτη Νικολούδη διασταυρωμένης φοροδιαφυγής, τη λίστα Λαγκάρντ, τα μαύρα χρήματα στο εξωτερικό, και ενώ δεν έχετε ζητήσει συνδρομή για τις καταθέσεις στο Λουξεμβούργο όπως είχε δηλώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατακρεουργείτε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι καρκινοπαθείς, που βιώνουν το δικό τους προσωπικό δράμα και Γολγοθά, εγκαταλελειμμένοι από τη “φιλεύσπλαχνη” κυβέρνησή σας».

Επανερχόμενος στο επίμαχο νομοσχέδιο των δεκάδων άρθρων, που συχνά πολλοί βουλευτές δεν προλαβαίνουν καν να διαβάσουν- απευθύνθηκε στους γαλάζιους βουλευτές, επισημαίνοντας κατ’αρχήν πως απέχουν παρασάγγας από τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή αγγίζοντας τα όρια του ακραίου νεοφιλελευθερισμού- υποστήριξε πως οι διατάξεις που περιέχει δε διέπονται από πνεύμα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Επισφράγιση αυτής της διαπίστωσης, η απουσία ενσωμάτωσης της οδηγίας του ’11 που υποχρεώνει τους επιχειρηματίες σε ρίσκο και σε καταβολή εγγυήσεων, αλλά αντιθέτως η εφαρμογή της οδηγίας του ’14 που τους απαλλάσσει από όλα αυτά. «Υποστηρίζετε τις ανάγκες του κεφαλαίου, θέτοντας εκτός παιχνιδιού τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”, είπε χαρακτηριστικά. Με αφορμή τη σημερινή διαμαρτυρία των ενστόλων έξω από τη Βουλή, καταδίκασε ολοκληρωτικά τον εγκλωβισμό των αξιωματικών μέσω του αξιόμαχου ώστε να μην είναι σε θέση να εισπράξουν το εφάπαξ τους, κάτι που οδηγεί σε κατεδάφιση τα ταμεία τους και τη ζωή τους, ενώ ολοκληρώνοντας απηύθηνε αίτημα στον κ. Μεϊμαράκη να παρέμβει από το θεσμικό ρόλο του ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ώστε να μη τεθούν εκτός τα πολιτικά κόμματα από το νεοσυσταθέν όργανο ελέγχου του πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων.

Το Γραφείο Τύπου