Οι διοικούντες στις Τράπεζες να τηρούν τους κανόνες και τους νόμους

Στις τράπεζες και άλλα κρίσιμα ζητήματα  αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ., κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με αντικείμενο συζήτησης την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής αναφορικά με τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, επεσήμανε ότι αναπάντητο παραμένει το ερώτημα εάν η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προβεί την τελευταία δεκαετία σε έλεγχο όλων των καταθέσεων που «βγήκαν» σε Τράπεζες του εξωτερικού και συγκεκριμένα εάν τα χρήματα αυτά έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί αντιστοίχως. Εν συνεχεία, αναφερόμενος στις δικαστικές εξελίξεις κυρίως στην Ελβετία, για τις περίφημες λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών να υπάρξει ενημέρωση της Βουλής για το που βρίσκεται η κατάσταση όσων αφορά την Ελλάδα.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επεσήμανε ότι οι διοικούντες των τραπεζικών συστημάτων οφείλουν να τηρούν τους κανόνες και τους ισχύοντες νόμους. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ,  στα τέλη του 2019 με συγκεκριμένη  διάταξη που έφερε και ψήφισε στη Βουλή απαλλάσσει όλα τα τραπεζικά στελέχη από τυχόν ποινικές ευθύνες.  Ειδικότερα ανέφερε: «Το Νοέμβριο του 2014 κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των ανείσπρακτων κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Και ενώ η έρευνα αυτή ήταν σε εξέλιξη, διεκόπη με διάταξη  που προώθησε η ΝΔ το 2019, με συνέπεια να μην έχουμε σήμερα εικόνα εάν οι διοικήσεις των τραπεζών τήρησαν τον όρκο τους και έδωσαν δάνεια με τις απαραίτητες ασφάλειες και εγγυήσεις ή έπραξαν το αντίθετο!  Διότι, κάποιες επιχειρήσεις φτώχαιναν, αλλά κάποιοι έγιναν πλούσιοι και ενδεχομένως ορισμένα τραπεζικά στελέχη. Οφείλουμε ως πολιτικό σύστημα να εμπεδώσουμε το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία και να απαντήσουμε στα προαναφερθέντα ζητήματα».

Για το κρίσιμο ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, υπογράμμισε ότι «όλοι γνωρίζουμε με πόσο κόπο η ελληνική οικογένεια προσπαθεί να αποκτήσει μία στέγη. Και μιλάμε για διαμερίσματα μέχρι 100-120 τ.μ. και όχι υπερπολυτελείς κατοικίες. Τον Ιούνιο μπαίνουν σε μεγάλη δοκιμασία χιλιάδες νοικοκυριά.  Δεν μπορεί να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση για έναν κακοπληρώτη που έχει να πληρώσει αλλά δεν πληρώνει και έναν πολίτη που δεν έχει πραγματικά να πληρώσει είτε επειδή  έμεινε άνεργος, είτε  μειώθηκε δραματικά  η σύνταξή του, είτε περικόπηκε ο μισθός του. Είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και έχουμε υποχρέωση να το αντιμετωπίσουμε συλλογικά γιατί δεν ευθύνεται για την οικονομική κρίση ο πολίτης».

Ειδική αναφορά έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα δάνεια που εξαγοράστηκαν από τα funds, λέγοντας ότι δεν δόθηκε η δυνατότητα στους δανειολήπτες να μπουν σε διαδικασία αποπληρωμής των δανείων τους με καλύτερους όρους,  αντίθετα προκρίθηκε η εξαγορά των δανείων αυτών από funds ακόμα και στο 10-12% της αρχικής αξίας, πράγμα αδιανόητο. Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα απάντηση στο ερώτημα, γιατί το κράτος εδώ και πέντε μήνες δεν έχει ακόμα καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν λαμβάνουν ενοίκια, τη στιγμή που οι ίδιοι καλούνται να πληρώσουν κανονικά τους φόρους τους και κυρίως τον ΕΝΦΙΑ.