O Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κουρουμπλής παρευρέθηκε στα εγκαίνια του τμήματος « Υπογονιμότητας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής- Εξωσωματικής Γονιμοποίησης» στο Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου.

Ξεκινώντας την ομιλία του εξέφρασε την ικανοποίησή του που σε μια τόσο δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία το δημόσιο σύστημα είναι στην ευχάριστη θέση να θέτει σε λειτουργία μία τόσο σύγχρονη μονάδα υψηλής ιατρικής δυνατότητας και φροντίδας.

«Πρόκειται για μία εξαιρετική πρωτοβουλία η οποία αποτελεί ελπίδα  για όλους μας ενώ αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι έχοντας πίστη στο δημόσιο σύστημα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αναβάθμισής του», τόνισε ο Υπουργός. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που επήλθαν από τις περικοπές  στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με κυρίαρχες την αποστελέχωση ,τη συνταξιοδότηση πολλών ανθρώπων λόγω ωρίμανσης των δικαιωμάτων τους ή λόγω της πίεσης που τους ασκήθηκε από τις σφοδρές μειώσεις των εισοδημάτων τους.

«Ένα σύστημα που προσέφερε πάρα πολλά ομολογουμένως παρά τις αδυναμίες και τα λάθη», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το αγαθό της υγείας αφορά όλους τους πολίτες αυτής της χώρας, ανεξάρτητα από ιδεολογικές, πολιτικές ή κοινωνικές πεποιθήσεις.

«Ήρθε η ώρα να ανοικοδομήσουμε το νέο σύστημα. Ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει ισότιμες δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες του χωρίς διακρίσεις, με γνώμονα την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα.

Χρειάζεται λοιπόν ένας συνολικός, θεσμικός, ριζικός επαναπροσδιορισμός ολόκληρου του συστήματος , μέσα από μια γόνιμη και δημιουργική διαβούλευση με όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς. Σε αυτήν την οραματική προσπάθεια όλοι οι φορείς θα είναι εταίροι μας. Διότι μια κοινωνία υγιής ,είναι μια κοινωνία ασφαλής».

Ο Υπουργός τόνισε τη σπουδαιότητα της μονάδας που εγκαινιάστηκε αφού μέσω επιστημονικής γνώσης και φροντίδας, επιχειρείται  να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπογονιμότητας με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες πολλές οικογένειες και νέα ζευγάρια.

«Σήμερα η πολιτεία έρχεται ανταποκρινόμενη στις ανάγκες αυτές .Για το συγκεκριμένο έργο οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα,-είτε αφορά στην τοπική είτε την πολιτική ηγεσία- και στις παρελθούσες διοικήσεις. Η πολιτική πρέπει να διαθέτει γενναιότητα. Να αναγνωρίζει και την προσφορά των άλλων. Άλλωστε εμείς οι πολιτικοί δεν είμαστε μόνιμοι στην εξουσία .

Πρέπει να έχουμε τη συνείδηση ότι ερχόμαστε , φεύγουμε αλλά εκείνο που προέχει είναι να αφήνουμε πίσω μας ένα χρήσιμο έργο  για την κοινωνία.

Θέλω λοιπόν να σας διαβεβαιώσω ότι οι σχέσεις μας θα διέπονται από  ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη. Σας εγγυώμαι ότι τα αιτήματα και τα θέματα που έθεσε ο διοικητής θα αντιμετωπιστούν με τον πιο ουσιαστικό τρόπο και ότι αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά μας η στελέχωση της μονάδας μόλις έχουμε την πρώτη επίσημη έγκριση».

«Κύριε Διοικητά  θα σας καλέσω στο Υπουργείο , θα συναντηθούμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες που ασχολούνται με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ προκειμένου να εξοπλίσουμε τις δύο μονάδες της ΜΕΘ και ΜΑΘ, ενώ αποτελεί πρωταρχική πολιτική μας βούληση η εύρυθμη λειτουργία όλων των μονάδων ΜΕΘ της χώρας.

Οσον αφορά στους εργαζόμενους που προσφέρουν αδιαμφισβήτητα σημαντικές υπηρεσίες, θα ήθελα να πω πως αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις επιπτώσεις στις αποδοχές τους και τις δυσκολίες με τις οποίες είναι αντιμέτωποι λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε προχωρήσει στη λήψη πρωτοβουλιών που θα στοχεύουν στην άμεση ανακούφιση του προσωπικού που για πολλά χρόνια , προσφέρει την ψυχή του  σε αυτό το νευραλγικό τομέα  που επικεντρώνεται γύρω από την πιο ευαίσθητη στιγμή της ζωής του ανθρώπου».