Ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κώστα Λουράντο, όπου και συζητήθηκε η συνέχιση της διασφάλισης της κανονικής ροής των φαρμάκων προς τους πολίτες. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε ακόμη μία παραγωγική συνάντηση με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Πρόεδρό του κ. Κ. Λουράντο. Πρέπει να παραδεχθεί κανείς, ότι με πνεύμα συνεννόησης και καλής πίστης, εδώ και περίπου 10 ημέρες που βιώνουμε αυτή την κρίση, κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε τη φυσιολογική ροή του φαρμάκου στην αγορά. Διασφαλίσαμε λοιπόν την πρόσβαση όλων των πολιτών στο φάρμακο. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τώρα αν προκύπτουν ελλείψεις σε κάποιο φαρμακείο, αυτό δεν οφείλεται στις τρέχουσες έκτακτες συνθήκες, αλλά εμπίπτει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο καθημερινότητας που φυσικά υπήρχε και στο παρελθόν. Επίσης κανονικότατα λειτουργούν και τα νοσοκομεία.

Χθες, ψηφίστηκε μια πάρα πολύ σημαντική τροπολογία μέσω της οποίας 160 εκατομμύρια ευρώ θα διοχετευθούν στην αγορά και τα οποία αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων. Ως εκ τούτου ο ευρύτερος χώρος των φαρμακοβιομηχανιών και των αναλωσίμων θα πάρει μια ανάσα. Ήδη, ως πολιτική ηγεσία εργαζόμαστε έντονα προκειμένου να βρούμε λύση και στο μεγάλο ζήτημα που αφορά στις εκκρεμότητες των νοσοκομείων, καθώς το χρέος που παραλάβαμε μέχρι και τις 31/12/2014 ανέρχεται στα 918 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς στοχεύουμε αυτό το χρέος να συμψηφιστεί, γι΄ αυτό το λόγο είχαμε χθες και σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αύριο, Παρασκευή στις 3μμ θα κάνουμε μια νέα, διευρυμένη συνάντηση με όλους τους θεσμικούς φορείς από τον χώρο του φαρμάκου. Στόχος μας είναι η διασφάλιση της ομαλής ροής του φαρμάκου σε όλους τους χώρους πρόσβασης των πολιτών.

Ωστόσο, θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Αν τυχόν εκδηλωθούν φαινόμενα όπως «μαυραγοριτισμός», η κυβέρνηση θα τα αντιμετωπίσει δραστικά. Να αναφέρω βεβαίως ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε ιδιαίτερης έκτασης ανησυχητικά φαινόμενα, αλλά προειδοποιώ για να είμαστε συνεννοημένοι».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η διάθεση των ογκολογικών φαρμάκων γίνεται κανονικά στα δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με τέτοιου είδους προβλήματα από οποιοδήποτε νοσοκομείο προς το Υπουργείο και σ’ αυτό είμαι κατηγορηματικός».

Εν συνεχεία ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν ορισμένες φαρμακαποθήκες που είτε ζητούν πληρωμή τοις μετρητοίς, είτε βάζουν πλαφόν στα κουτιά, ο Υπουργός επεσήμανε ότι «αυτό είναι παράνομο, και όπου εκδηλώνεται τέτοιο φαινόμενο θα αντιμετωπίζεται άμεσα και αποφασιστικά. Έχω διαβεβαιώσει τον Πρόεδρο των φαρμακοποιών ότι θα πατάξουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, γιατί όταν η πολιτεία διαθέτει βούληση μπορεί να τα αντιμετωπίσει αποφασιστικά.

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κ. Λουράντος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

«Στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό ο οποίος είναι πάντοτε παρών, όποτε τον ψάχνουμε για να προλάβουμε προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν. Σήμερα συζητήσαμε για το τι έχει γίνει ως τώρα και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να μην υπάρξουν προβλήματα από εδώ και πέρα. Ο εφοδιασμός γίνεται ομαλά, φάρμακα υπάρχουν. Και το επόμενο διάστημα νομίζω ότι θα κυλήσει ομαλά. Το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό δεν είναι καταναλωτικό προϊόν και ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι πρέπει να το παίρνει όταν το χρειάζεται και δεν θα πρέπει να το στερεί από κάποιον άλλο που το χρειάζεται».