O υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνέντευξή του σήμερα στον Realfm και στην εκπομπή της δημοσιογράφου κ. Ζέτας Μακρή

Για το συνέδριο.

«Κάθε φορά που ένα κόμμα συγκαλεί ένα συνέδριο είναι ένα κομβικό θέμα. Κι εδώ μετά από τρία χρόνια και με βάση όσα είχαν προηγηθεί, είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Όχι μόνο  για τον κομματικό χώρο,  αλλά για το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα.  Εκεί έγιναν αρκετές συζητήσεις και ενδιαφέρουσες αναλύσεις από αρκετούς ανθρώπους ,  με διαφορετικές προσεγγίσεις πολλές φορές, αλλά αυτή είναι και η ομορφιά σε διαδικασίες αυτού του μεγέθους.  Επίσης, εάν σε κάποιο   συνέδριο ειπωθεί κάτι αιρετικό σε σχέση με την  ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική εξασφαλίζεται  η   συμπάθεια καθώς και  ένα μεγαλύτερο ακροατήριο κομματικό.

Για παράδειγμα, σ΄ένα συνέδριο το ’88-’89 ο μακαρίτης ο Τρίτσης  ενώ είχε αποπεμφθεί κατά κάποιο τρόπο από την κυβέρνηση, είχε βγει πρώτος.

Έγινε αρκετή συζήτηση στον ρόλο του κόμματος και στον ρόλο της κυβέρνησης: το κόμμα ελέγχει, στηρίζει, αλλά  από κει και πέρα η κυβέρνηση έχει ακριβώς την εικόνα της πραγματικότητας και προσπαθεί να λειτουργήσει στα πλαίσια του εφικτού.

Το δέον γενέσθαι είναι αυτό που πάντα πρέπει να είναι στο μυαλό μας, αλλά το εφικτό είναι αυτό που προσδιορίζει την σημερινή πραγματικότητα.

Η Ιθάκη αυτής της κυβέρνησης είναι η ρύθμιση του χρέους. Κι αυτή η κυβέρνηση με άλλο πρόγραμμα ψηφίστηκε το ’15, όμως ωθήθηκε σε μία κατάσταση που είχε να κάνει  με δύο επιλογές:  Ή ο ΣΥΡΙΖΑ  να καταγγέλλει και να μην αναλαμβάνει τις  ευθύνες  ή να τις αναλάβει..

Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ  -ένα ποσοστό της τάξης του 30-32% που παραδοσιακά ανήκε στον προοδευτικό χώρο,  κάποια στιγμή αισθάνθηκε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Και όταν άκουσε αυτός ο κόσμος έναν νέο άνθρωπο που  είπε ότι μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες, ο Τσίπρας είχε δύο επιλογές:  Ή να δραπετεύσει   ή να αναλάβει το βάρος της υπόθεσης».

Για το χρέος.

Πράγματι έχουμε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Όταν υπογράψαμε  αυτήν την συμφωνία –το τρίτο μνημόνιο εν πάση περιπτώσει για να μην νομίζουν κάποιοι ότι το αποφεύγω-έγινε από δύο πλευρές. Δεν έγινε μόνο από τον Τσίπρα.  Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει μία σειρά προαπαιτουμένων.  Η Ελλάδα τα τηρεί,  παρόλο που είναι πικρό ποτήριο. Η απέναντι πλευρά,  δεσμεύτηκε πως μόλις τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση θ΄ ανοίξει  η κουβέντα για το χρέος και αυτό δεν μπορεί να το αντιπαρέρχεται τόσο ανώδυνα ούτε ο κ. Σόιμπλε, ούτε κανείς άλλος.

Όσοι πιστεύουμε ότι η Ευρώπη είναι μία όαση μέσα στην κατεδάφιση της αξιοπρέπειας των λαών,  γι΄ αυτήν την Ευρώπη θα παλέψουμε και σε αυτήν την Ευρώπη πιστεύω. Εγώ είμαι ρεαλιστής.  Όταν μπαίνω μπροστά για να κερδίσω κάτι, πιστεύω ότι θα το κερδίσω.

Για τα σενάρια περί  εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για τέσσερα χρόνια.  Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι συνέβη κάτι και έπεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπετε εναλλακτική λύση;   Ο κ. Μητσοτάκης είναι ρεύμα νίκης;  Με το ζόρι και  όλες τις αναγωγές μαζεύει 25%. Ο λαός και  πικραμένος είναι και προδομένος μπορεί να νοιώθει, εγώ γυρίζω όλη την Ελλάδα όπως ξέρετε, και ακούω τον κόσμο να αναγνωρίζει πως ο πρωθυπουργός  έχει  καθαρό βλέμμα σαν άνθρωπος. Και γνωρίζετε πολύ καλά γιατί διαβάζετε κι εσείς τις δημοσκοπήσεις,  ούτε  ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει φύγει για να πάει στην ΝΔ.  Αυτό είναι και το ποιοτικό χαρακτηριστικό των δημοσκοπήσεων.  Οπότε το ενδεχόμενο των εκλογών,  το αποκλείω εντελώς.

Για τον ανασχηματισμό.

Ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και δεν προαναγγέλλεται.

Αυτή την στιγμή αποφασίσαμε όλοι μαζί  να σηκώσουμε ένα βάρος και όπως είπε πολύ σωστά και ο Ευκλείδης προχτές, κανείς δεν είναι πιο αριστερός από τον άλλον. Αν βγάλουμε την πατρίδα απ’ αυτήν την τρικυμία,  θα είναι  πολλοί οι πατέρες της θετικής εξέλιξης. Εάν καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ  την ρύθμιση του χρέους, το κέρδος θα είναι πολλαπλάσιο για την μετέπειτα πορεία της χώρας.

Για την  τροπολογία Παππά και το κλείσιμο των καναλιών που δεν πήραν άδεια.

Η στάση της ΝΔ έχει αντοχή στην σκέψη των ανθρώπων;  Δηλαδή τι πρέπει να γίνει; Δεν πρέπει να λειτουργήσει η Δημοκρατία; Τότε να παραιτηθούμε εμείς που έχουμε πλειοψηφία και να κυβερνήσει αυτή.  Δεν έχει το δικαίωμα να καθυστερεί την διαδικασία του ΕΣΡ.

Όσον αφορά την τροπολογία υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Ο Πρόεδρος της Βουλής με την σωφροσύνη που τον διακατέχει , ζήτησε μια παράταση και ο υπουργός την δέχτηκε.

Αλλά θα πρέπει  και η αξιωματική αντιπολίτευση να καταλάβει  πως όρισε ο λαός αυτό το κόμμα για να κυβερνήσει και οφείλει να δείξει  σεβασμό στους θεσμούς και στην Δημοκρατία. Θα τελειώσει η τετραετία και τότε θα κριθούμε όλοι. Και θα πρέπει να καταλάβουν πως και η αποστασία  του ’65 και η σκευωρία του ’89 – γιατί όλα αυτά συνδέονται  με κάποια πρόσωπα και με κάποιες οικογένειες-  δεν ισχύουν πια.