Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε ομιλία του στην εκδήλωση ‘’Οι αλλαγές στο Δημόσιο’’

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε ομιλία του στην εκδήλωση ‘’Οι αλλαγές στο Δημόσιο’’ , που διοργάνωσε το ΥΠ.ΕΣ.&Δ.Α. στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τόνισε μεταξύ άλλων:

Για την διασύνδεση και την διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων του Δημοσίου.

11.0000.0000 έγχαρτα πιστοποιητικά που διακινούνται μέσω των ανθρώπων που εργάζονται στις υπηρεσίες του Δημοσίου, θα διακινούνται πλέον, ηλεκτρονικά.

7 δισεκατομμύρια ξοδεύτηκαν για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια και το επιμελητήριο της Βέροιας, δεν επικοινωνεί με το επιμελητήριο της Αθήνας ή της Έδεσσας.

Είναι να ανατριχιάζει κανείς.

Πάνω από 5 έως 6 χιλιάδες κληροδοτήματα, έχει στην ευθύνη της η κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση και είναι καταγεγραμμένο μόνο το 5%: Αυτό, σημαίνει τεράστιες απώλειες από την μη αξιοποίηση αυτών των περιουσιών.

Προχωρούμε λοιπόν στην διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων του Δημοσίου και να υπογραμμίσω πως, μέχρι τώρα, δεν έχουμε ξοδέψει ούτε ένα ευρώ.

Ξεκαθαρίζουμε το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο και μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουμε το Ενιαίο Μητρώο Πολιτών. Με αυτόν τον αριθμό θα μπορούν να λειτουργούν ενιαία οι 280 βάσεις δεδομένων του Δημοσίου. Αυτό θα είναι μια μεγάλη ριζική ανατροπή, που θα δώσει μια άλλη δυναμική στην λειτουργία του Δημοσίου.

Για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

Ακούω από τον κ.Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις. Κι εγώ, όταν τον ακούω να μιλάει γι΄αυτές, αντιλαμβάνομαι απολύσεις. Εγώ μιλάω για άλλου είδους μεταρρυθμίσεις.

Συγκροτήσαμε λοιπόν, την Εθνική Επιτροπή Κωδικοποίησης της Νομοθεσίας.

Στην παραγωγή νόμων στην Ελλάδα είμαστε η μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής τους, στον κόσμο. Και αυτό, δημιουργεί αδιαφάνεια, γραφειοκρατία, διαφθορά, κακοδιοίκηση και καθυστερήσεις.

Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην επιτροπή δεν θα αμείβονται και να προσθέσω πως σ΄αυτήν, συμμετέχουν οι τρείς Νομικές Σχολές της χώρας, το υπουργείο Δικαιοσύνης , και καθηγητές Πανεπιστημίων.

Στα επόμενα τρία χρόνια θα προχωρήσουμε στην αποκωδικοποίηση και στην αποσαφήνιση της νομοθεσίας.

Θα προχωρήσουμε στην αποκωδικοποίηση της διοικητικής διαδικασίας που με την σειρά της, θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια από υποθέσεις που διαρκούν μήνες και χρόνια.

Για την επαναθεσμοποίηση της Αποκέντρωσης.

Επιχειρούμε με μία 25μελή επιτροπή που έχει συσταθεί με νόμο, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων , όπως η ΕΝΠΕ, η ΚΕΔΕ, καθώς και οι εργαζόμενοι και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, μετά τον ‘’Καποδίστρια’’ και τον ‘’Καλλικράτη’’, μία προσπάθεια που δεν γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες αλλά με την συμμετοχή όλων των φορέων.

Για τον θεσμό των αποκεντρωμένων Γραμματέων.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι αυτή η κυβέρνηση στο τέλος αυτής της τετραετίας, θα έχει απαλλάξει την δημόσια διοίκηση, από όλες αυτές τις δεσμεύσεις γιατί εμείς δεν την θέλουμε κομματικό όργανο.

Ο προκάτοχός μου Νίκος Βούτσης, άλλαξε με νομοθετική πρωτοβουλία, την δομή των αποκεντρωμένων γραμματέων, που διορίζονταν έως εκείνη την στιγμή, από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Τώρα λοιπόν, θα είναι υψηλόβαθμα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, θα εκλεγούν με μια διαφανή, καθαρή και αξιοκρατική διαδικασία και θα κριθούν από ένα πολυμελές όργανο που θα απαρτίζεται από στελέχη του ΑΣΕΠ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ώστε να μην υπάρξει καμιά αμφισβήτηση για την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.