Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχε σήμερα συνάντηση με τις Διοικήσεις του ΙΚΑ και του ΟΓΑ

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχε σήμερα συνάντηση με τις Διοικήσεις του ΙΚΑ και του ΟΓΑ σχετικά με την διαλειτουργικότητα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Κώστας Πουλάκης, ο Διοικητής του ΟΓΑ κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης, ο Αναπληρωτής Διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κ. Διονύσης Καλαματιανός καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να ανοίξει ένα κανάλι επικοινωνίας για την διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Εσωτερικών με τους οργανισμούς που τηρούν ηλεκτρονικά μητρώα. Η διασύνδεση αυτή θα επιτρέψει τον σχεδιασμό νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας αλλά χαμηλού κόστους όπως η Κάρτα του Πολίτη. Στόχος είναι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, η διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και η  εξοικονόμηση παραγωγικού χρόνου για υπηρεσίες και  πολίτες.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ενημερώθηκε διεξοδικά από τις διοικήσεις ΙΚΑ, ΟΓΑ και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, για την υπάρχουσα κατάσταση, τις δυνατότητες και τις δυσκολίες σε τεχνολογικό και νομοθετικό επίπεδο, που αντιμετωπίζουν οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες. Ο Υπουργός Εσωτερικών  εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση αλλά και  οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες,  ώστε μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί η επικοινωνία με όλους τους φορείς και να εφαρμοστεί η διαλειτουργικότητα και η διασύνδεση με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε: «Ξεκινάμε σήμερα την επικοινωνία με τους δύο μεγάλους φορείς του ΙΚΑ και του ΟΓΑ. Η επικοινωνία θα συνεχιστεί και με άλλους φορείς ώστε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του ζητήματος της γραφειοκρατίας, στην διευκόλυνση της καθημερινότητας καθώς και στην εξοικονόμηση χρόνου. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θα πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να επιλυθεί το θεσμικό κενό και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης του Υπουργείου με  τα ηλεκτρονικά μητρώα όλων των φορέων και των υπηρεσιών».

 

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιάννης Μπαλάφας τόνισε: «Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην σημερινή σύσκεψη αποσκοπούν στην καλύτερη διαχείριση της καθημερινότητας από τους πολίτες. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αναληφθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την διασύνδεση των ηλεκτρονικών μητρώων των υπηρεσιών. Πολιτική βούληση του Υπουργείου πέρα από τη μείωση της γραφειοκρατίας και την εξοικονόμηση πόρων είναι αυτές οι αλλαγές να είναι προσβάσιμες, εύχρηστες και κατανοητές για τους πολίτες όλων των ηλικιών».